Το μέγεθος της καταστροφής στην Ινδονήσια περιγράφει ένας Έλληνας που επέζησε από το φονικό τσουνάμι του Σαββάτου.
«Δεν υπάρχουν Έλληνες τραυματίες, αλλά ούτε και Ευρωπαίοι από το τσουνάμι στην Ινδονησία», λέει ο Μαρίνος Κοκοτόβης, που επικαλείται τον ίδιο τον Έλληνα πρέσβη.
«Οι Έλληνες που ζουν στην Ινδονησία είναι περίπου 350 μόνιμοι κάτοικοι, αλλά υπάρχουν και πολλοί τουρίστες», εξηγεί.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κοκοτόβης υπογραμμίζει πως «δυστυχώς, κάποια προληπτικά μηχανήματα στη θάλασσα, δεν λειτούργησαν».
«Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη από το τσουνάμι στην Ινδονησία. Κανείς δεν το περίμενε. Περίπου 30 ξενοδοχεία έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά. Οι Αρχές της Ινδονησίας έχουν λάβει σοβαρά μέτρα και ελέγχουν την κατάσταση».
Αυξάνονται οι νεκροί
Εν τω μεταξύ, οι νεκροί αυξήθηκαν στους 281 ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 1.000, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της ασιατικής χώρας.
«Ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως και ο απολογισμός των ζημιών», προεξόφλησε ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, διευκρινίζοντας πως τουλάχιστον 57 άνθρωποι παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι.
Το τσουνάμι έπληξε απροειδοποίητα το βράδυ του Σαββάτου τις νότιες ακτές της Σουμάτρας και το δυτικό άκρο της Ιάβας, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου που είναι γνωστό ως το «παιδί» του θρυλικού Κρακατόα, του Άνακ Κρακατόα.
Σωστικά συνεργεία, εφοδιασμένα με βαρύ εξοπλισμό συνεχίζουν σήμερα τις έρευνες στα συντρίμμια αναζητώντας επιζώντες.
Ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την πιθανότητα νέα θανάσιμα κύματα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Η Ινδονησία, ένα αρχιπέλαγος 17.000 νησιών και νησίδων, τα οποία σχηματίστηκαν εξαιτίας της σύγκλισης τριών μεγάλων τεκτονικών πλακών (της ινδοειρηνικής, της αυστραλιανής και της ευρασιατικής), βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου σημειώνεται ισχυρή σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Στην ασιατική χώρα υπάρχουν τουλάχιστον 127 ενεργά ηφαίστεια.
σχόλια