Στους πράσινους παπαγάλους που έχουν γεμίσει το κέντρο της Αθήνας και πολλές ακόμη περιοχές, κάνει αφιέρωμα ο Guardian.
Τα εξωτικά πουλιά, που πλέον συναντά κανείς σε δεκάδες σημεία της πόλης, από τον Εθνικό Κήπο και τα Ιλίσια, μέχρι τα νότια προάστια και την Αγία Παρασκευή, θεωρούνται ακόμη και σήμερα, μετά από πολλά χρόνια παρουσίας στην Αττική, ένας αναπάντεχος κάτοικος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διεξάγει μια απόπειρα καταγραφής για να προσδιορίσει πόσοι είναι σήμερα οι «πράσινοι εισβολείς».
Σε παλιότερο άρθρο του ΓΚΡΕΚΑ είχε προσδιοριστεί σύμφωνα με στοιχεία ότι η Αθήνα φιλοξενεί περίπου 1500 πράσινους παπαγάλους σε πάρκα και άλση, αλλά είναι βέβαιο πως ο αριθμός τους είναι κατά πολύ αυξημένος σήμερα.
Όμως η καταγραφή των παπαγάλων δεν αφορά μόνο την πρωτεύουσα. «Είναι μια πολύ σημαντική απογραφή που θα πραγματοποιήσουμε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις αστικές περιοχές σε νησιά όπως η Ρόδος και η Κρήτη», δήλωσε ο Παναγιώτης Λατσούδης, ο οποίος ηγείται του οργανισμού. «Στην Κρήτη πιστεύουμε ότι οι πληθυσμοί παπαγάλων έχουν αυξηθεί σημαντικά σε όλες τις μεγάλες πόλεις», σημειώνει.
Για αρκετά χρόνια ο Παναγιώτης Λατσούδης, επισκέφθηκε τα πάρκα της Ελλάδας, συνήθως κατά το ηλιοβασίλεμα, για να μετρήσει τους παπαγάλους.
Τα αποτελέσματα των εργασιών του, τον άφησαν χωρίς αμφιβολία ότι η χώρα έχει γίνει οικότοπος άγριων παπαγάλων από την Ινδία, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.
Βέβαια όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, η ελληνική πρωτεύουσα διαφέρει ελάχιστα από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπου τα πουλιά πολλαπλασιάζονται επίσης με ανησυχητικά ποσοστά. Τα πάρκα στις Βρυξέλλες έχουν πλέον γεμίσει παπαγάλους και εκτιμάται πως το είδος αποκτά χωροκατακτητικο χαρακτήρα που απειλεί τα περιστέρια και τα σπουργίτια.
«Οι κλιματολογικές συνθήκες εδώ είναι ιδανικές για την επιβίωσή τους», δήλωσε ο Λατσούδης σημειώνοντας πως τα πάρκα μας είναι τόσο γεμάτα εξωτικά φυτά και δέντρα με φρούτα που το κάνουν πολύ πιο εύκολο για τα πουλιά να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν στη χώρα μας.
Αν και υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πώς οι παπαγάλοι άρχισαν να φτάνουν στην Ελλάδα, το μυστήριο παραμένει.
Οι ορνιθολόγοι λένε ότι οι παπαγάλοι δεν μεταναστεύουν και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να πετάξουν τεράστιες αποστάσεις μέσω παραδοσιακών μεταναστευτικών οδών.
Και ο Guardian αναφέρει πως πιθανότερο είναι τα πουλιά να βρέθηκαν ελεύθερα στον αττικό ουρανό έχοντας διαφύγει από ένα φορτίο που είχε φτάσει στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού στις αρχές του '90.
Τον περασμένο μήνα, οι αρχές έλαβαν επειγόντως μέτρα για να αφαιρέσουν φωλιές παπαγάλων από δέντρα στους εθνικούς κήπους της Αθήνας καθώς κάποιες φωλιές είχαν τόσο μεγάλο μέγεθος που υπήρχε φόβος πτώσης τους σε πεζούς.
Η απογραφή, που ξεκίνησε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, περιλαμβάνει βίντεο και εικόνες για να εντοπιστούν οι παπαγάλοι και έχει ως στόχο να καθορίσει πόσο γρήγορα οι πληθυσμοί τους πολλαπλασιάζονται.
Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν φόβοι ότι τα πουλιά θέτουν σε κίνδυνο τη φυσική βιοποικιλότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει τους παπαγάλους στον κατάλογο διεισδυτικών ξένων ειδών.
Όπως όμως τονίζει ο Παναγιώτης Λατσούδης, στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμιά καταγγελία ή κάποιο στοιχείο πως έχει προκληθεί ζημιά.
σχόλια