Τα πρώτα ισχυρά στοιχεία ίσως δεν είναι καλός οδηγός για το πώς ανακάμπτει η ευρωζώνη από τη βαθύτερη οικονομική κρίση της, προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.
Με τις δηλώσεις του, ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποβάθμισε τις προσδοκίες που δημιούργησαν κάποια απρόσμενα ισχυρά στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης. Αφού έπιασε «πάτο» τον Απρίλιο, η οικονομία «ζωντανεύει» και την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) ανέκαμψε στις 47,5 μονάδες, προσεγγίζοντας το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Αυτή η ανακοίνωση δημιούργησε ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη.
Όμως, ο Λέιν επεσήμανε πως παρότι η «σημαντική βελτίωση» στους βραχυπρόθεσμους δείκτες είναι φυσιολογική δεδομένου του μεγέθους της συρρίκνωσης, αυτό δεν αποτελεί καλό οδηγό για το μέλλον. Η δραστηριότητα θα παραμείνει πολύ κάτω από τα προ- κρίσης επίπεδα για μια παρατεταμένη περίοδο, με δεδομένο ότι παραμένουν κάποιοι περιορισμοί.
«Η απώλεια εισοδήματος και οι προληπτικές αποταμιεύσεις εξακολουθούν να βαραίνουν την κατανάλωση. Επίσης, η αδύναμη ζήτηση και οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί εμποδίζουν την κανονικοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας», επεσήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.
Τα δημοσιονομικά μέτρα και ιδιαίτερα οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα έχουν πιθανότατα τεράστιο αντίκτυπο στο πόσο γρήγορα θα ανακάμψει η εμπιστοσύνη, υπογράμμισε ο Λέιν. «Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει το μελλοντικό μονοπάτι για την οικονομία της ευρωζώνης», συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες από Reuters