Με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως να αποκαλύπτει χθες, Παρασκευή πως η ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων αναμένεται στις 10 Ιουλίου και το αργότερο έως τις 15 του ίδιου μήνα, η αγωνία των υποψηφίων κορυφώνεται.
Η εφημερίδα «Τα Νέα» σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό αναλυτή και διευθυντή των φροντιστηρίων "Ομόκεντρο", Αντώνη Φλωρόπουλο, έδωσε τις πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις.
1ο επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικών επιστημών
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, λοιπόν, στο πεδίο αυτό οι βάσεις θα καταγράψουν μικρή πτώση ενώ σε πολλές σχολές, κυρίως υψηλόβαθμες, θα κυμανθούν σε περσινά επίπεδα. Στα παιδαγωγικά που κατά μεγαλύτερο ποσοστό εισάγονται υποψήφιοι από τη θεωρητική κατεύθυνση, αναμένουμε και σε αυτά να κυμανθούν κοντά στα περσινά όρια, με πτώση στις σχολές της περιφέρειας, γιατί ίσως αποφύγουν πολλοί να τις προτιμήσουν, λόγω της δυσκολίας που θα συναντήσουν φέτος στις μετεγγραφές.
2ο επιστημονικό πεδίο Θετικών επιστημών
Στο πεδίο αυτό έχουμε μεγάλο πλήθος σχολών που προέκυψαν από την αναβάθμιση των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια. Πολλοί λίγοι δεν θα καταφέρουν να πάρουν ένα εισιτήριο, που τους οδηγεί έστω και σε μία χαμηλόβαθμη σχολή της περιφέρειας. Η πτωτική πορεία των βάσεων θα συνεχιστεί και φέτος κυρίως στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες και όχι στις υψηλόβαθμες. Οι Στρατιωτικές σχολές θα σημειώσουν μικρή αύξηση, γιατί εκτός των άλλων είναι ελκυστικές για πολλούς υποψηφίους, καθώς εξασφαλίζουν άμεσα εργασία.
3ο επιστημονικό πεδίο σχολών Υγείας και Ζωής
Οι βάσεις στις ιατρικές σχολές θα επανέλθουν στα επίπεδα που συναντούσαμε πριν από δύο χρόνια και όχι στα περσινά, που εμφάνισαν κάποια πτώση. Μάλιστα, δεν φαίνεται να πέσουν κάτω από τα 19.000 μόρια. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο για τις Νοσηλευτικές σχολές, γιατί ενώ ο συνολικός αριθμός των θέσεων παραμένει σταθερός, έχουμε ανακατανομή των προσφερόμενων θέσεων μεταξύ των Σχολών σε όλη την Ελλάδα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να συναντήσουμε και αυξομειώσεις στις Βάσεις 2020 της τάξης των 150 μορίων.
4ο επιστημονικό πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής
Αναμένεται αύξηση των βάσεων που μπορεί να φτάσει και τα 300 μόρια στις σχολές υψηλής ζήτησης. Αύξηση αναμένεται στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές, ενώ οι σχολές Πληροφορικής που οι περισσότερες είναι προσβάσιμες και από το 2ο επιστημονικό πεδίο θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα.
Υπενθυμίζεται πως χθες, Παρασκευή έπεσε η «αυλαία» για τα βασικά μαθήματα στις Πανελλήνιες εξετάσεις σε ό,τι αφορά στους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων. Θα ακολουθήσει η εξέταση στα ειδικά μαθήματα, ενώ συνεχίζονται οι Πανελλήνιες 2020 για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων.
Οι οδηγίες για το μηχανογραφικό
Σύμφωνα με αυτή, μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:
- όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2020, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).
- όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2018 ή 2019, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.
Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά την Τρίτη 7 Ιουλίου και άλλη μία μέρα εντός της προθεσμίας υποβολής, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς.
Εφιστάται προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.