Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Τόκιο στη δημιουργία δύο αγαλμάτων, στη Νότια Κορέα, που απεικονίζουν τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε γονυπετή μπροστά από μια νεαρή γυναίκα που συμβολίζει τα δεκάδες χιλιάδες θύματα σεξουαλικής δουλείας του πολέμου.
Το ζεύγος των μπρούτζινων αγαλμάτων που στήθηκε σε βοτανικό κήπο της Πιεονγκτσάνγκ, παρουσιάζει μια ανδρική φιγούρα να γονατίζει και να υποκλίνεται σε μια καθισμένη «γυναίκα ανακούφισης» (comfort woman) - ευφημισμός για τις δεκάδες χιλιάδες κοριτσιών και γυναικών, κυρίως από την κορεατική χερσόνησο, που εξαναγκάστηκαν στην πορνεία για την ικανοποίηση των ανδρών του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού, πριν και τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο επικεφαλής του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου, Γιοσιχίντε Σούγκα, προειδοποίησε πως αν όντως η εικασία πως το άγαλμα συμβολίζει τον Άμπε ευσταθεί, θα επρόκειτο για μια «ασυγχώρητη» παραβίαση του διεθνούς πρωτοκόλλου και θα είχε «σοβαρές επιπτώσεις» στις ιαπωνο-κορεατικές σχέσεις.
Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση έσπευσε να πάρει αποστάσεις, με τον Κιμ Ιν-τσουλ, τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, να αναγνωρίζει πως οι ηγεσίες θα πρέπει να επιδεικνύουν «αβρότητα» απέναντι στους επικεφαλής ξένων κρατών, αναρωτούμενος ωστόσο για το αν κάτι τέτοιο θα έπρεπε να επιβάλλεται και για τους ιδιώτες και τους πολίτες.
Ο Κιμ Τσανγκ-ρυεόλ, ιδιοκτήτης του βοτανικού κήπου, υποστήριξε πως οποιαδήποτε ομοιότητα με τον Άμπε ήταν ακούσια. Αυτό, ωστόσο, έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του ίδιου του γλύπτη στα νοτιοκορεατικά μέσα που σημείωσε πως δημιούργησε την εγκατάσταση -που τιτλοφορείται «Αιώνια Εξιλέωση»- έχοντας τον Άμπε στο μυαλό του.
«Αυτός ο άνδρας θα μπορούσε να είναι ο Άμπε και παράλληλα θα μπορούσε να μην είναι. Ο άνδρας συμβολίζει τον καθένα σε θέση ευθύνης που θα μπορούσε ειλικρινώς να απολογηθεί στα θύματα της σεξουαλικής δουλείας τώρα ή στο μέλλον. Θα μπορούσε να είναι ακόμα και ο πατέρας του κοριτσιού. Γι'αυτό τα αγάλματα ονομάστηκαν "Αιώνια Εξιλέωση"» εξηγεί ο Κιμ.
Ο ίδιος τόνισε πως αποφάσισε να ακυρώσει την επίσημη εκδήλωση εγκαινίων της εγκατάστασης που ήταν προγραμματισμένη για τις 10 Αυγούστου, ώστε να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η διαμάχη, ωστόσο δεν υπάρχουν σχέδια για την απομάκρυνση του έργου.
Η διαμάχη με τις «γυναίκες ανακούφισης» αποτελεί στίγμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών από τη στιγμή που το πρώτο θύμα μοιράστηκε δημοσίως την ιστορία του, στις αρχές του 1990.
Η Ιαπωνία επιμένει πως το ζήτημα έχει διευθετηθεί «οριστικά και αμετάκλητα» μετά τη συμφωνία τού 2015 μεταξύ Άμπε και Νοτιοκορεάτισσας τότε προέδρου, Παρκ Γκουν-Χιε.
Ο Άμπε ζητούσε συγγνώμη και πρόσφερε ένα δισεκατομμύριο γεν (9 εκατ.δολ) σε ταμείο στήριξης των θυμάτων, ενώ από την πλευρά της η Παρκ συμφώνησε η χώρα της να μην θέτει το θέμα σε διεθνή φόρα.
Ωστόσο, το ταμείο αυτό στήριξης καταργήθηκε το 2018 όταν ο διάδοχος τής Παρκ, Μουν Τζάε-Ιν ανακοίνωσε πως η συμφωνία του 2015 έχει σοβαρές αδυναμίες και πως δεν υπολόγιζε τα συναισθήματα των θυμάτων και του νοτιοκορεατικού λαού.
Με πληροφορίες από Guardian