To ρομπότ Perseverance που εκτοξεύθηκε νωρίτερα με κατεύθυνση τον Άρη, «τηλεφώνησε και μας ενημέρωσε επίσημα ότι μπει σε τροχιά» δήλωσε η NASA.
Το Perseverance είναι το μεγαλύτερο, πιο εξελιγμένο ρομπότ του είδους, που έχει κατασκευαστεί ποτέ.
Είναι ένα όχημα σε μεγέθους αυτοκινήτου με κάμερες, μικρόφωνα, τρυπάνια και λέιζερ και εκτοξεύτηκεα από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ για τον Κόκκινο Πλανήτη την Πέμπτη ως μέρος ενός φιλόδοξου έργου μεγάλης εμβέλειας προκειμένου να εντοπίσει και να φέρει στη Γη τα πρώτα δείγματα από τον Άρη.
Στη συνέχεια, οι αναλυτές θα ερευνήσουν αν υπήρξε ζωή στον πλανήτη.
Το 6-τροχό ρόβερ με πλουτώνιο θα τρυπήσει και θα συλλέξει μικροσκοπικά γεωλογικά δείγματα που θα μεταφερθούν στη Γη περίπου το 2031. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο επικεφαλής της επιστημονικής αποστολής της NASA, Thomas Zurbuchen, ανακοίνωσε την έναρξη του «πρώτου ταξιδιού της ανθρωπότητας σε έναν άλλο πλανήτη».
«Ω. Βγαίνοντας από την κοσμική ακτή της Γης μας, βγαίνοντας εκεί έξω στον κοσμικό ωκεανό. Κάθε φορά, με συνεπαίρνει» ειπε.
Εκτός από τα ερωτήματα για τη ζωή στον Άρη η αποστολή θα αποφέρει μαθήματα που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την άφιξη των αστροναυτών ήδη από τη δεκαετία του 2030.
«Υπάρχει ένας λόγος που ονομάζουμε το ρομπότ Perseverance. Και αυτός είναι επειδή η μετάβαση στον Άρη είναι δύσκολη », είπε ο διαχειριστής της NASA, Jim Bridenstine, λίγο πριν από την απογείωση.
«Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πιο δύσκολο από ποτέ, γιατί το κάνουμε εν μέσω πανδημίας» πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ, η μόνη χώρα που έβαλε με ασφάλεια ένα διαστημικό σκάφος στον Άρη, αναζητά την ένατη επιτυχημένη προσγείωση στον πλανήτη, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι το τρίγωνο των Βερμούδων σε επίπεδο εξερεύνησης του διαστήματος, με πάνω από τις μισές αποστολές στον κόσμο να καίγονται, να συντρίβονται ή αλλιώς να καταλήγουν σε παταγώδη αποτυχία.
Παράλληλα, και η Κίνα στέλνει δικό της ρομπότ ενώ οι πιο νέοι στις διαστημικές αποστολές, τα Αραβικά Εμιράτα έχουν ήδη ένα ρομπότ τους σε τροχιά.
Με πληροφορίες του Associated Press/NASA
σχόλια