Κορωνοϊός: Ανησυχία στην Ελλάδα μετά τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Ανησυχία στην Ελλάδα μετά τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων Facebook Twitter
Προβληματισμός για την εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού - EUROKINISSI
0

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκε χθες. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 110 νέες μολύνσεις, κατά 32 περισσότερες δηλαδή από την αμέσως προηγούμενη ημέρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα σε  4.587. 

Όπως προκύπτει από το χάρτη επιδημιολογικής κατανομής, ιδιαίτερα επιβαρυμένες είναι τρεις ζώνες: Η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Καβάλα. 

Όπως, μάλιστα, ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας στο δελτίο του ΣΚΑΪ, «βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε 'κόκκινο συναγερμό'. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε. Είναι σαν να πατάμε σε ένα λεπτό πάγο που μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσει». 

Κατά πληροφορίες, στο «τραπέζι» βρίσκονται νέα αυστηρά μέτρα, όπως η επιβολή τοπικών lockdown, αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο, κάτι ωστόσο που τουλάχιστον από την ομάδα εμπειρογνωμόνων είναι απευκταίο. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος που με έμφαση δήλωσε πως η Ελλάδα δεν αντέχει δεύτερο lockdown και γι'αυτό πρέπει να τηρούνται με συνέπεια τα μέτρα. «Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων» τόνισε.  

«Σαφάρι» ελέγχων

Για να αποφευχθεί η λήψη αυστηρότερων μέτρων, εντατικοί από χθες είναι οι έλεγχοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ΚΤΕΛ και λιμάνια, από Τροχαία και Λιμενικό

Το σχέδιο περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους για τη χρήση μάσκας και υπεράριθμους επιβάτες, ενώ τις ενέργειες της Τροχαίας εποπτεύει προσωπικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει δώσει αυστηρές εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το σχέδιο για την τήρηση των μέτρων στα ΜΜΜ, η Τροχαία «σαρώνει» τους κεντρικούς σταθμούς μετεπιβίβασης μετρό, ΗΣΑΠ, στάσεις αστικών λεωφορείων και τις γραμμές αστικών συγκοινωνιών σε συνεργασία με ΟΑΣΑ, καθώς και τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Πρόσθετους ελέγχους στην ακτοπλοΐα διενεργεί από χθες το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, τόσο κατά την επιβίβαση και αποβίβαση, όσο και πάνω στα πλοία.

Μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους 

Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται τα φαινόμενα χαλάρωσης. Ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την Παρασκευή τη υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. Η απόφαση  δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τέθηκε σε εφαρμογή από χθες, Σάββατο και θα ισχύσει έως και τις 31 Αυγούστου.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και σε οποιουσδήποτε άλλους κλειστούς χώρους συνάθροισης κοινού, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης.

Σε περίπτωση που εργαζόμενοι δεν τηρούν τους κανόνες, στην επιχείρηση θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν το μέτρο. Στο μεταξύ, σήμερα εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι για την τήρηση του μέτρου της χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς (το οποίο ήδη ίσχυε) και βεβαιώθηκαν 11 παραβάσεις.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για το Μάτι: «Η πολιτεία εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής», είπε ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

Ελλάδα / «Δεν είχα εμπλοκή, δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο» απολογήθηκε για το Μάτι ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

«Η πολιτεία εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής», είπε ο Σωτήρης Τερζούδης και επέρριψε τις ευθύνες σε άλλες υπηρεσίες - Πώς αντέδρασαν συγγενείς των 104 νεκρών από την πυρκαγιά στο Μάτι
LIFO NEWSROOM