Έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό αποφάσισε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Όπως ανακοινώθηκε, «κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις».
Παράλληλα, παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα. Η απαγόρευση θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι τις 31 Αυγούστου.
Υποχρεωτικά αρνητικό τεστ για τους ταξιδιώτες από τη Μάλτα
Σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, οι επισκέπτες από την Μάλτα, από την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Ανησυχία για την έξαρση κρουσμάτων
Προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο προκαλεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην χώρα, ενώ χθες ανακοινώθηκαν 153 κρούσματα, τα δεύτερα περισσότερα από την αρχή της πανδημίας.
Παρότι, ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων την Πέμπτη οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στη διενέργεια των τεστ, κυβέρνηση και ειδικοί εκφράζουν όλο και περισσότερο την ανησυχία τους για την εξέλιξη της πανδημίας. Τις τρεις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται είναι σταθερά τριψήφιος.
Οι είκοσι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα
Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται σε Αττική και η Θεσσαλονίκη, στα μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ, υπάρχουν ακόμα 18 περιοχές στις οποίες καταγράφονται περιστατικά μόλυνσης, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτεταμένη διασπορά του ιού στη χώρα. Αυτές είναι οι εξής: Αργολίδα, Αχαΐα, Εβρος, Ηλεία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καβάλα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Χανιά.
Στον Πόρο τα πρώτο τοπικά περιοριστικά μέτρα
Το βράδυ της Πέμπτης ανακοινώθηκαν έκτακτα περιοριστικά μέτρα στον Πόρο, μετά τον εντοπισμό 13 κρουσμάτων κορωνοϊού. Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και τα μέτρα θα εφαρμοστούν για τουλάχιστον 10 ημέρες. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα κρούσματα κορωνοϊού στον Πόρο ανέρχονται πλέον σε 30. Επιπλέον αναμένονται τα αποτελέσματα κι άλλων τεστ, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση της διασποράς του ιού.
Ανησυχία προκαλούν και τα κρούσματα που προέκυψαν σε beach bar στη Μύκονο, σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα, αλλά και ο συνεχής εντοπισμός νέων περιστατικών μόλυνσης που συνδέονται με γάμους στη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα, αλλά και με τη βάφτιση στη Χαλκιδική.
Μετά το lockdown στον Πόρο, ανακοινώθηκε ότι όλοι οι υγειονομικοί θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ για τον κορωνοϊό όταν επιστρέφουν από την άδειά τους. Η απόφαση ελήφθη καθώς είχε σημάνει συναγερμός στα νοσοκομεία της Λάρισας, όπου γιατροί βρέθηκαν θετικοί στον ιό.
Πιθανά νέα μέτρα για τον Δεκαπενταύγουστο - Κρίσιμη η εβδομάδα που διανύουμε
Η πορεία της επιδημίας στη χώρα βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Σωτήρη Χαρδαλιά. Στο τραπέζι ενδέχεται να μπουν πρόσθετα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού, ενόψει μάλιστα και του Δεκαπενταύγουστου, που, όπως το Πάσχα, ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, οι οποίοι φαίνεται να φοβούνται φαινόμενα συνωστισμού.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι κρίσιμη για τα μέτρα του Δεκαπενταύγουστου, καθώς, όπως είπε, «αν χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα θα το δούμε μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας». Ερωτηθείς σήμερα αν ενόψει του Δεκαπενταύγουστου ενδέχεται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για τα πανηγύρια ή τις θρησκευτικές τελετές, είπε πως οι συσκέψεις είναι καθημερινές και οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται πάντα μετά τις εισηγήσεις των ειδικών και την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.
Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες εκφράζουν τον προβληματισμό τους ενόψει του Δεκαπενταύγουστου και φαίνεται να στρέφονται προς τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του καθηγητή Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, που εξέφρασε την άποψη περί αναβολής ορισμένων θρησκευτικών εκδηλώσεων εξαιτίας του κορωνοϊού, ενόψει Δεκαπενταύγουστου, ενώ πρότεινε «πλαφόν» πιστών στις εκκλησίες.
Θεσσαλονίκη: «Στο τραπέζι» νέα μέτρα και αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων
Την πιθανότητα περιοριστικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη έθεσαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα. Στη Θεσσαλονίκη έχουν επιβεβαιωθεί τις τρεις τελευταίες μέρες 107 κρούσματα.
Σημειώνεται ότι εντολή για αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων για τον κορωνοϊό και την ευλαβική τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης για την αποφυγή της διασποράς του, έδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, καλώντας αντιδημάρχους και διευθυντές δημοτικών υπηρεσιών να παραμείνουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίστηκε νέος κύκλος απολυμάνσεων στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται διάφορες δημοτικές υπηρεσίες. Είχαν προηγηθεί απολυμάνσεις στο αμαξοστάσιο του δήμου και στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, σειρά πήρε το κτίριο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης και το Σαββατοκύριακο θα ακολουθήσουν το δημαρχιακό μέγαρο και το κτίριο όπου στεγάζεται η Πολεοδομία.
σχόλια