Ένα νέφος ηφαιστειακής σκόνης ύψους πέντε χιλιομέτρων προκάλεσε η δεύτερη έκρηξη, σε διάστημα τριών ημερών, ηφαιστείου της Ινδονησίας.
Σύμφωνα με τις αρχές και τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, η έκρηξη προκάλεσε έναν βροντερό κρότο και σκοτείνιασε τον ουρανό.
Indonesia's Mount Sinabung spewed a giant ash cloud five kilometers into the sky https://t.co/5LwvWBN5rm pic.twitter.com/0742LZpL1k
— Reuters (@Reuters) August 10, 2020
Η έκρηξη του ηφαιστείου Σινάμπουνγκ στο νησί της Σουμάτρα έρχεται μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο αδράνειας.
Καθώς ήταν η δεύτερη από το Σάββατο, οι αρχές προειδοποίησαν ντόπιους και τουρίστες για ενδεχόμενες ροές λάβας.
Δραματικές εικόνες κατέγραψαν οι κάτοικοι από την πρωινή έκρηξη. «Ο ήχος ήταν όπως ενός ισχυρού κεραυνού και διήρκησε σχεδόν μισό λεπτό» ανέφερε ένας απο τους κατοίκους του νησιού.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αντίστοιχη υπηρεσία, απευθύνεται σύσταση στους πολίτες να μείνουν σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων μακριά από το ηφαίστειο και να φορούν μάσκες για να ελαχιστοποιήσουν τα προβλήματα από την ηφαιστειακή τέφρα.
Just when you thought 2020 is done with disasters... Here is another, Sinabung volcano in Indonesia just erupted! pic.twitter.com/uwSVzzh9Pe
— TheSpaceAcademy.org✨🔭 (@ThespaceAcad) August 10, 2020
Το Σίναμπουνγκ που βρίσκεται σε μια από τις πιο ηφαιστειακά δραστήριες χώρες του κόσμου, ήταν ανενεργό για αιώνες προτού ενεργοποιηθεί ξανά το 2010. Το 2016, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μία από τις εκρήξεις του ενώ και το 2014, άλλη έκρηξη είχε στοιχίσει τη ζωή σε ακόμη 16 ανθρώπους.
Η Ινδονησία φιλοξενεί περίου 130 ενεργά ηφαίστεια, λόγω της θέσης της στο περίφημο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» (Ring of Fire), μια πεταλοειδούς σχήματος ζώνη 40.000 χιλιομέτρων που, λόγω των τεκτονικών πλακών και της κίνησης και των συγκρούσεων των λιθοσφαιρικών πλακών, δίνει τους ισχυρότερους σεισμούς στον πλανήτη. Στη ζώνη αυτή βρίσκονται πάνω από 450 ηφαίστεια.
Με πληροφορίες από Reuters/Japan Times
σχόλια