ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Κορωνοϊός: Προβληματισμός για τα «ορφανά» κρούσματα - Χρήση μάσκας και διεύρυνση τηλεργασίας

Κορωνοϊός: Προβληματισμός για τα «ορφανά» κρούσματα - Χρήση μάσκας και διεύρυνση τηλεργασίας Facebook Twitter
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

Προβληματισμένοι φαίνονται οι επιστήμονες για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα με τον Χαράλαμπο Γώγο να αναφέρει πως τα πράγματα είναι «πολύ δύσκολα αυτή τη στιγμή» και να ζητά «ευλαβική τήρηση των μέτρων». 

Οι ειδικοί αναμένουν τα πρώτα αποτελέσματα από τα νέα μέτρα ενώ τονίζουν τη σημασία της χρήσης μάσκας. Παράλληλα η τηλεργασία και το άνοιγμα των σχολείων εξακολουθούν να είναι ζητήματα υψηλής προτεραιότητας. Από την πλευρά του ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, ζήτησε την «ευλαβική τήρηση των μέτρων» και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει αρκετή διασπορά σε νέους ανθρώπους».

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Γώγος συνέστησε «καθολική χρήση μάσκας και σε κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς χώρους με συγχρωτισμό», ενώ δεν απέκλεισε «αναγκαστικά μέτρα σε περιοχές που είναι στο κόκκινο». Ερωτηθείς για την κατάσταση στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ο κ. Γώγος τόνισε πως «πρέπει να μπει μαι τάξη σε αυτό, υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στην επιβίβαση και αποβίβαση και μέσα στα πλοία», ενώ «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οι κανόνες όλοι να τηρούνται στα λεωφορεία στα μετρό. Να βρεθεί ένας τρόπος να ελεγχθεί ο συνωστισμός στους κλειστούς χώρους», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, «η καθολική χρήση της μάσκας είναι σημαντική. Ό,τι μέτρα και να πάρουμε αυτό είναι το κυρίαρχο μέτρο» υποστήριξε ο κ. Γώγος και παρατήρησε πως «πρέπει να δούμε το θέμα της τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό. Αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα του χειμερινού εξαμήνου. Πρέπει να το προτείνουμε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των εργαζομένων στους κλειστούς χώρους», υποστήριξε ο καθηγητής.

Απαντώντας αναφορικά με το καλύτερο μέσο απολύμανσης, «το διάλυμα χλωρίνης 10% είναι το καλύτερο από όλα» εξήγησε ο κ. Γώγος και πρότεινε να «να έχει κανείς έτοιμες τρεις μάσκες υφασμάτινες, να τις έχει και τις τρεις μαζί του να τις πλένεις το βράδυ και στη διάρκεια της ημέρας να της αλλάζει». Ως προς την απολύμανση ρούχων και παπουτσιών, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «ο καλύτερος τρόπος απομάκρυνσης των ιικών σωματιδίων είναι ο εξαερισμός».

Παράλληλα, στις ευπαθείς ομάδες ο Καθηγητής ενέταξε τους καρδιοπαθείς, τους ηλικιωμένους και τους παχύσαρκους, ενώ «οι νέοι δεν είναι άτρωτοι γιατί μπορεί κάποιοι και από αυτούς λόγω μιας προδιάθεσης του οργανισμού, μερικές εκδηλώσεις τους να είναι υπερβολικές και να οδηγούν σε κακή έκβαση». Ειδικά για τα μικρά παιδιά, ο κ. Γώγος ανέφερε πως «πρέπει να τα ενημερώσουμε, ώστε να μπουν σε μια φάση αναγνώρισης του προβλήματος» και κατέληξε πως «πρέπει να γίνει μια δέσμη μέτρων για τα σχολεία, για να είναι αποτελεσματική η φετινή χρονιά».

Ανησυχία Μαγιορκίνη για τα «ορφανά κρούσματα»

Από την πλευρά του, την ανησυχία του για τα «ορφανά» κρούσματα που προέρχονται από αλυσίδες μετάδοσης που δεν είναι κατανοητές, εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγος για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. 

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν πάνω από 50 ορφανά κρούσματα την ημέρα, δηλαδή κρούσματα που δεν έχουν προκύψει από ιχνηλάτηση, άτομα που έκαναν οικειοθελώς τεστ ή εντοπίστηκαν με τυχαία δειγματοληψία.

Σημείωσε ότι «στα μέσα προς το τέλος της άλλης εβδομάδας θα θέλαμε να δούμε μετά την λήψη και των νέων μέτρων κάτω από 200 κρούσματα σταθερά». Για το άνοιγμα των σχολείων ο Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε την πρόταση του για χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 και 19 ετών.

Με πληροφορίες από ΘΕΜΑ 104,6/ΣΚΑΪ 100,3

Ελλάδα
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM