Κολομβία: Επτά σφαγές πολιτών σε δύο εβδομάδες - «Κατακερματισμένες ομάδες με τα δικά τους φέουδα»

Κολομβία: Επτά σφαγές πολιτών σε δύο εβδομάδες - «Κατακερματισμένες ομάδες με τα δικά τους φέουδα» Facebook Twitter
EPA
0

Μαζικές σφαγές με θύματα δεκάδες πολίτες σημειώνονται στην Κολομβία ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η χώρα αδυνατεί ακόμη και σήμερα να αφήσει πίσω της τον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο.  

Κατά το τελευταίο περιστατικό, τα πτώματα τριών νέων ανδρών βρέθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης σε δρόμο έξω από την Ocaña, μία πόλη κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Βενεζουέλα. Πρόκειται για την έβδομη σφαγή που σημειώνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί κατά το νέο κύμα βίας που έχει ξεσπάσει στη χώρα.

Το Σάββατο, έξι άνθρωποι δολοφονήθηκαν στο Tumaco, μια παραθαλάσσια πόλη κοντά στα νότια σύνορα με τον Ισημερινό. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά από προειδοποίηση του κυβερνήτη της επαρχίας ότι η περιοχή βαίνει «σε καθεστώς αναρχίας». Την ίδια ημέρα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κοντά στο Medellín, ενώ τρεις ακόμη δολοφονήθηκαν στην Arauca, στις ανατολικές πεδιάδες της χώρας.

Μέχρι στιγμής, φέτος στην Κολομβία, έχουν σημειωθεί περισσότερες από 46 σφαγές, που ορίζονται ως η δολοφονία τριών ή περισσότερων ανθρώπων ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον οργανισμό Indepaz. «Ζούμε σε ένα καθεστώς συνεχούς φόβου», δήλωσε ένας ηγέτης κοινότητας κοντά στην Ocaña, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί φοβούμενος αντίποινα.

«Γνωρίζουμε ότι θα μπορούσαμε να σκοτωθούμε ανά πάσα στιγμή και ότι η κυβέρνηση θα κάνει λίγα για να μας σώσει». Το 2016, η ειρηνευτική συμφωνία με την ομάδα ανταρτών «Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας» έδωσε επίσημα τέλος στον εμφύλιο πόλεμο που διήρκεσε πέντε δεκαετίες και στοίχισε τη ζωή σε 260.000 ανθρώπους. Περίπου επτά εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.

Η συμφωνία αποσκοπούσε στο να γίνουν περισσότερο ασφαλείς και να αναπτυχθούν οι φτωχότερες περιφέρειες της Κολομβίας αλλά ο στόχος παρέμεινε ασαφής. Οι «Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας» μάχονται για τον έλεγχο εδαφών ενάντια σε μία άλλη αριστερή αντάρτικη ομάδα, τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό, δεξιές παραστρατιωτικές ομάδες, καρτέλ ναρκωτικών και τον κολομβιανό στρατό. Περισσότεροι από 100 ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων δολοφονήθηκαν το 2020 ενώ η πανδημία του κορωνοϊού βοήθησε τις ένοπλες ομάδες να ανακτήσουν τον έλεγχο.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι δολοφονήθηκαν επειδή έσπασαν την καραντίνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε Μάρκες, που ανέλαβε την προεδρία της χώρας προ διετίας και έχει σταθεί με σκεπτικισμό απέναντι στη συμφωνία που «κληρονόμησε», δεν έχει κάνει αρκετά για να εγγυηθεί την εφαρμογή της. 

«Η κυβέρνηση απέτυχε να ακολουθήσει την πορεία που καθορίστηκε από την ειρηνευτική συμφωνία», αναφέρει ο Sergio Guzmán, διευθυντής του Colombia Risk Analysis, μίας δεξαμενής σκέψης. «Και δεν θα αλλάξει αυτό και δεν δούμε μια πραγματική εξέλιξη που δεν θα είναι η στρατιωτική απάντηση, αυτές οι δολοφονίες θα συνεχιστούν», πρόσθεσε.

Ο Ντούκε απέδωσε τις σφαγές στις ομάδες διακίνησης ναρκωτικών και διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να είναι «αμείλικτες» απέναντί τους, ενώ του ασκήθηκε σκληρή κριτική καθώς φάνηκε να υποβαθμίζει τα γεγονότα. Παρότι το τρέχον κύμα σφαγών οδήγησε σε αναπόφευκτες συγκρίσεις με το αποκορύφωμα των εμφύλιων συγκρούσεων στα τέλη της δεκαετίας του 1990 οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα δυναμική των ενόπλων ομάδων είναι πιο περίπλοκη.

«Στο παρελθόν είχατε ξεκάθαρες ιδεολογικές γραμμές και κίνητρα, ενώ τώρα έχετε κατακερματισμένες ομάδες με τα δικά τους φέουδα», υποστηρίζει η Gimena Sánchez, διευθυντικό στέλεχος του οργανισμού Washington Office on Latin America. «Αν δεν δούμε μια ριζική αλλαγή στην πολιτική βούληση του Ντούκε και των οικονομικών ελίτ της χώρας, τα πράγματα θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται», υπογράμμισε. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κατέρρευσε η Γερμανική κυβέρνηση;

LiFO politics / Γιατί κατέρρευσε η Γερμανική κυβέρνηση;

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανόφωνων ΜΜΕ, Φέρρυ Μπατζόγλου, για τη γερμανική πολιτική κρίση και το αν αυτή σχετίζεται με την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και το Ουκρανικό ζήτημα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Υπόθεση Πελικό: «Ας αποδοθεί δικαιοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της Ζιζέλ μετά την αγόρευση της εισαγγελέως

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Ας αποδοθεί δικαιοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της Ζιζέλ μετά την αγόρευση της εισαγγελέως

Η εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή της μέγιστης ποινής των 20 ετών κάθειρξης για τον βασικό κατηγορούμενο Ντομινίκ Πελικό - Τι είπε η Ζιζέλ κατά την έξοδό της από το δικαστήριο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Λίβανος: Το Ισραήλ αποφασίζει απόψε για την κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Διεθνή / Λίβανος: Το Ισραήλ αποφασίζει απόψε για την κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

H κυβέρνηση των ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως η συμφωνία βρίσκεται «κοντά» - Η γαλλική προεδρία κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να αδράξουν «το ταχύτερο αυτή την ευκαιρία»
LIFO NEWSROOM