Τελεσίγραφο ΕΕ στην Τουρκία: «Προθεσμία» ενός μήνα για αποκλιμάκωση αλλιώς κυρώσεις

Τελεσίγραφο ΕΕ στην Τουρκία: «Προθεσμία» ενός μήνα για αποκλιμάκωση αλλιώς κυρώσεις Facebook Twitter
0

Προθεσμία ενός μήνα δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία προκειμένου να συμμορφωθεί και να σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειες και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, διαφορετικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προχωρήσουν σε κυρώσεις. 

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου έχει ως αντικείμενο τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και έτσι εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή και δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου με τη γειτονική χώρα, μια σειρά από αυστηρές κυρώσεις θα βρεθούν στο τραπέζι.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ ήταν ξεκάθαρος στις δηλώσεις του χθες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Βερολίνο. Όπως τόνισε, θέλει το επόμενο διάστημα να προσπαθήσει τόσο ο ίδιος, όσο και η προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Γερμανία, να δημιουργήσει «χώρο για διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα της περίπλοκης και δύσκολης σχέσης με την Τουρκία». Παράλληλα όμως παρουσίασε έναν πολύ εκτεταμένο και ουσιαστικό κατάλογο κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Άγκυρα αν επιμείνει στις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η λίστα με τις πιθανές κυρώσεις που παρουσιάστηκε την Παρασκευή από τον Ύπατο Εκπρόσωπο είναι κλιμακούμενη και περιλαμβάνει από τη διεύρυνση της λίστας ατόμων που έχουν υποστεί νομικές συνέπειες, μέχρι ακόμη και τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε κλάδους στους οποίους η τουρκική οικονομία είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή οικονομία. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που τίθεται από την Ε.Ε. ζήτημα τομεακών κυρώσεων στην Τουρκία.

Μάλιστα Μπορέλ σημείωσε πως υπάρχει «πολιτική συναίνεση» και θα δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να προσθέσουν στον κατάλογο κυρώσεων ονόματα που προτείνει η Κυπριακή Δημοκρατία και που σχετίζεται με τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Πέραν αυτού, όπως πρόσθεσε είναι δυνατόν οι κυρώσεις να συμπεριλάβουν περιουσιακά στοιχεία, όπως πλοία, καθώς και την απαγόρευση πρόσβασης σε ευρωπαϊκές υποδομές, κεφάλαια και τεχνολογία.

Ο «οικοδεσπότης» του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, Γερμανός  υπουγός Χάικο Μάας επεσήμανε πως η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες και κάλεσε την Τουρκία πρέπει «να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να μη συνεχίσει τις προκλήσεις που τακτικά συμβαίνουν».

«Η ώρα είναι τώρα. Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στην διπλωματία. Για αυτό πρέπει η Τουρκία να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να απέχει από τις προκλήσεις τις οποίες έχουμε συνεχώς να αντιμετωπίσουμε», είπε ο κ. Μάας, κάνοντας μάλιστα λόγο για μία κρίση που έχει πάρει «επικίνδυνες» διαστάσεις.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ικανοποιημένος για το «απολύτως υποστηρικτικό» κλίμα στο άτυπο ΣΕΥ και τόνισε πως «η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει. Μια κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου».

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία «θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις και τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία διαφορά, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, με πλαίσιο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας».

Την υποχρέωση όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν την Ελλάδα υπογράμμισε άλλωστε και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της κατά την ετήσια θερινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο την Παρασκευή, ενώ ανέφερε πως «έχει συζητήσει εντατικά» το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

«Παραταύτα, έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό γίνεται εν μέρει μόνο με το να μιλάει κανείς συνεχώς και με τις δύο πλευρές. Οι διαφορές που υπάρχουν εκεί σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί. Για αυτό προσπαθεί η Γερμανία», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γροιλανδία: Γιατί ερίζουν για το «παγωμένο» νησί ΗΠΑ και Δανία

Διεθνή / Γροιλανδία: Γόρδιος δεσμός για Δανία και Τραμπ το μεγαλύτερο νησί του κόσμου

Γιατί ο Τραμπ θέλει να προσαρτήσει στις ΗΠΑ το παγωμένο νησί στον Αρκτικό Κύκλο - Η κλιματική αλλαγή, το λιώσιμο των πάγων και γιατί οι Γροιλανδοί ζητούν ανεξαρτησία - Ο βασιλιάς Φρειδερίκος της Δανίας άλλαξε το οικόσημό του για να δείξει την στρατηγική σημασία της Γροιλανδίας
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Τουρίστρια σκοτώθηκε από ελέφαντα ενώ τον έκανε μπάνιο σε καταφύγιο ζώων

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Τουρίστρια σκοτώθηκε από ελέφαντα ενώ τον έκανε μπάνιο σε καταφύγιο ζώων

Οι ελέφαντες, το εθνικό σύμβολο της Ταϊλάνδης, αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους από την τουριστική βιομηχανία, την παράνομη υλοτομία, τη λαθροθηρία και την ανθρώπινη επέκταση σε φυσικούς βιότοπους
LIFO NEWSROOM