Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα - «Βουτιά» 9,9% στο ΑΕΠ το β' τρίμηνο

Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα - «Βουτιά» 9,9% στο ΑΕΠ το β' τρίμηνο Facebook Twitter
0

Η τουρκική λίρα κυμάνθηκε σήμερα κοντά στο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ της καθώς τα δεδομένα έδειξαν πως η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των δέκα τελευταίων ετών λόγω της πανδημίας.

Η λίρα σημείωσε πτώση 0,2%, στις 7,3511 έναντι του δολαρίου, και ανταλλάσσεται λίγο πάνω από το ιστορικό χαμηλό των 7,4161, καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε 9,9% το δεύτερο τρίμηνο, παρόλο που τα πήγε καλύτερα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για μείωση κατά 11,8%.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου 19% έναντι του δολαρίου φέτος, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας και αναλυτές λένε πως η μείωση της ισοτιμίας του θα ήταν χειρότερη, αν μέτρα που ελήφθησαν από την αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν είχαν ασκήσει πίεση στο δολάριο.

Την ίδια στιγμή, η στατιστική αρχή της χώρας ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως η εγχώρια οικονομία συρρικνώθηκε κατά 9,9% σε ετήσια βάση, στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. 

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σε τρέχουσες τιμές ανήλθε σε 1,04 τρισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (153,18 δισεκατομμύρια δολάρια) την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου, σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (Turkstat - TÜİK).

«Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους, αρκετές οικονομίες - συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας - αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες λόγω των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, όπως το lockdown και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί» σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, αποσιωπώντας άλλους παράγοντες όπως την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, και τη φυγή των ξένων επενδυτών, αλλά και την εμμονή του Ταγίπ Ερντογάν να μη μειωθούν τα επιτόκια.

Μια ομάδα 17 οικονομολόγων που είχε ερωτηθεί από το πρακτορείο Anadolu στις 27 Αυγούστου είχε προβλέψει ότι η τουρκική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 11% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Γενικότερα, οι προβλέψεις των οικονομολόγων κυμαίνονταν μεταξύ -7% και -15%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΣΚΑΪ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε ισχυρός καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Διεθνή / Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε πανίσχυρος καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος του είχε ζητήσει να παραιτηθεί από τα «δικαιώματα και τα προνόμια» ενός καρδιναλίου αφού ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο δεκάδων εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η εισαγγελέας Σάνον Λούσι παρουσίασε την υπόθεση με ιδιαίτερα γλαφυρές περιγραφές των περιστατικών, τονίζοντας ότι ο Γουάινσταϊν, επί δεκαετίες, δρούσε «ως πύλη του Χόλιγουντ» και εκμεταλλευόταν τη θέση του για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM