Ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορώνες, δεν μπορούσαμε να μείνουμε σε αιώνιο lockdown, υποστήριξε μεταξύ άλλων από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «ήταν Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, όταν ταυτοποιήθηκε και επισήμως το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Από τότε μεσολάβησαν 195 μέρες. Έγιναν πολλά. Η κυβέρνηση ενεργοποίησε από την πρώτη στιγμή ένα τολμηρό σχέδιο, στηριγμένο πάντα στις κατευθύνσεις, στις υποδείξεις, στις οδηγίες των επιστημόνων. Παρά τις πρώτες αντιδράσεις προχώρησε γρήγορα σε πολύ αυστηρούς περιορισμούς, οι οποίοι έφεραν αποτέλεσμα. Ενισχύσαμε σε προσωπικό και εξοπλισμό το Εθνικό Σύστημα Υγείας και εξακολουθούμε να το κάνουμε.
Και ταυτόχρονα επεξεργαστήκαμε ένα ευρύ, αλλά και ευέλικτο πρόγραμμα για τη στήριξη των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων που πλήττονταν από την πανδημία. Πάνω απ' όλα, όμως, η ελληνική πολιτεία απευθύνθηκε με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες, καλώντας τους να βαδίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι το δρόμο της ευθύνης και της αλληλεγγύης.
Απηύθυνε μάλιστα παράκληση στην αντιπολίτευση «Να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας αυτή τη συζήτηση για μία τόσο σοβαρή υπόθεση, να τη μετατρέψουμε σε μία άγονη κομματική διαμάχη. Να μην εγκλωβιστούμε σε διαξιφισμούς που μπορεί να θολώσουν τη συνολική εικόνα και να μας απομακρύνουν όλους μαζί από αυτό που θεωρώ ότι πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος: από τη μία η προστασία της υγείας, της ζωής των Ελλήνων πολιτών και από την άλλη η διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορώνες. Υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις πολιτικές μας διαφωνίες. Σήμερα, όμως, προέχει η αλήθεια και η κοινή δράση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η επανέναρξη σχεδόν όλων δραστηριοτήτων δεν συνιστά επιστροφή στην κανονικότητα. «Από το μένουμε σπίτι περάσαμε στο μένουμε ασφαλείς» είπε και συμπλήρωσε: «Δεν χωρούν παρερμηνείες. Χώρεσαν όμως παρεξηγήσεις, κακόπιστες από όσους πήγαν να εκμεταλλευτούν μια αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων και να την κάνουν αντιπολιτευτικό επιχείρημα. Αλλά και από κάποιες καλόπιστες κριτικές από κάποιους που θεωρούσαν ότι θα επανέλθουμε σε μια κανονικότητα όπως αυτή πριν τον κορωνοϊό».
«Θέλω να το ξαναπώ, όσο δυσάρεστο και αν ακούγεται: Η κανονική ζωή όπως τη θυμόμαστε δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα ούτε αυτόματα» σημείωσε πρωθυπουργός.
«Όλοι πρέπει να προσέχουμε, κυρίως στις καθημερινές μας συμπεριφορές. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες. Δεν είναι ευχάριστο, ιδίως σε εργαζόμενους σε δύσκολες συνθήκες, να φοράς συνέχεια μάσκα, όμως είναι απολύτως απαραίτητο. Μπορεί να ασκηθεί κάποια κριτική για την μάσκα όταν πριν από 5-6 μήνες δεν επιμέναμε τόσο. Όλοι μας μάθαμε πολλά περισσότερα για τον ιό. Και εκεί που η μάσκα δεν θεωρείτο απαραίτητη, τώρα είναι το κύριο όπλο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό αλλά και άλλες εποχικές ασθένειες. Τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουμε θα μας διευκολύνουν ώστε και η επιδημία γρίπης να είναι πιο ήπια» είπε.
Τσίπρας: «Προσγειωθείτε στην πραγματικότητα και αναλάβετε τις ευθύνες σας»
Για γελοία ωραιοποίηση της πραγματικότητας όσον αφορά τον χειρισμό της πανδημίας κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό, μιλώντας στην Βουλή και του καταλόγισε πράξεις, παραλείψεις και έλλειψη σχεδιασμού που αυξάνουν την ανασφάλεια στην κοινωνία.
Κλιμακώνοντας την προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό είπε: «Είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει από το κοινοβούλιο» και εξήγησε: «Υποσχεθήκατε ισχυρή ανάπτυξη και οδηγήσατε στην μεγαλύτερη υπανάπτυξη με 15,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020...
Η λίστα Πέτσα για τα ΜΜΕ δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα... Η εικόνα της κυβέρνησης έχει ήδη καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, από τη πραγματική ζωή των πολιτών και την καθημερινότητά τους. Παραδεχθείτε ότι κάνατε και λάθη ότι δεν είσαστε και ο Μωυσής...Όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει την προπαγάνδα σας, τον βαφτίζετε εχθρό του έθνους ή συνομωσιολόγο και ψεκασμένο. Προσέξτε το αυτό γιατί είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα απολυταρχικών καθεστώτων. Και μην ενοχοποιείτε σαν ψεκασμένο όποιον σας ασκεί κριτική, αυτά είναι δείγματα απολυταρχικού κράτους».
Κάνοντας αναδρομή με την δική του οπτική ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Στην πρώτη φάση αφήσατε απροστάτευτη την οικονομία στο όνομα της δημόσιας υγείας και στην δεύτερη φάση κάνατε το αντίστροφο, με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχετε θετικό ισοζύγιο πουθενά: Ούτε στην οικονομία, ούτε στην υγεία. Η έλλειψη σχεδίου, οι παλινωδίες σας και η διαρκής προσπάθεια να μεταφέρετε τις ευθύνες σας στους πολίτες είναι ο απολογισμός της πολιτικής σας, τους μήνες μετά την άρση του lockdown».
Όλα χύμα στον τουρισμό
Ακολούθως παρέθεσε στοιχεία ξεκινώντας από τον τουρισμό: «Ανοίξατε τον τουρισμό χωρίς σχέδιο και χωρίς μαζικά υποχρεωτικά τεστ, γιατί έτσι απαίτησαν οι ξένοι tour operators. Δεν επενδύσατε στο brand που εσείς ο ίδιος διαφημίζατε, της ασφαλούς υγειονομικά χώρας, με τα μαζικά τεστ, τις 72 ώρες καραντίνα, τίποτα απ' όλα αυτά.
Όλα χύμα, όλα στο πόδι. Αντί να ζητήσετε υποχρεωτικά και από όλες τις πύλες εισόδου αρνητικό τεστ 72 ωρών για την είσοδο στη χώρα, είπατε ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Έτσι κάψατε το χαρτί του ασφαλούς προορισμού για την Ελλάδα. Απάντησε στο επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι τα περισσότερα κρούσματα δεν είναι εισαγόμενα. Στα τέσσερα εκατομμύρια τουρίστες με τεστ στο 10-12% του συνόλου, ο αριθμός των κρουσμάτων μεταξύ τους είναι 8.000. «Πώς λέτε λοιπόν ότι δεν φταίει ο τουρισμός; Η απάντηση θα ήταν να κλείσουμε την χώρα; Όχι βέβαια αλλά η βασική λάθος επιλογή ήταν που δεν απαιτήσατε υποχρεωτικά τεστ 72 ωρών για να μπουν στην χώρα. Θα είχαμε σφάλματα αλλά όχι αυτό το πράγμα που συμβαίνει τώρα».
Ανέβασε τους τόνους καταλογίζοντας ότι «η φιέστα στην Σαντορίνη για το άνοιγμα του τουρισμού με τους υπουργούς και τις συζύγους τους κόστισαν 80.000 ευρώ». Ωστόσο, πρόσθεσε το θέμα δεν είναι σήμερα η σπατάλη του δημοσίου χρήματος που πράγματι έγινε αλλά η προχειρότητα και το «Χύμα στο κύμα» που επικράτησε.
Ακολούθως «εξήγησε»: «Αυξήσατε την πληρότητα στο 100% στα αεροπλάνα, γιατί έτσι απαίτησαν οι αεροπορικές εταιρείες. Αυξήσατε την πληρότητα στο 85% στα πλοία, γιατί έτσι απαίτησαν οι εφοπλιστές. Θεσπίσατε - άκουσον άκουσον - διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας. Δεν αυξήσατε τα δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες και μας λέγανε υπουργοί σας "ε, τι να κάνουμε, θα υπάρξει συνωστισμός". Αποτύχατε να συντονίσετε τις ελεγκτικές αρχές σε τοπικό επίπεδο. Αποκρύψατε συστηματικά κρούσματα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Πάρος που εσείς αναφέρατε. Σε περιπτώσεις περιοχών που ενώ ανακοινώνονταν 2-3 κρούσματα, ξαφνικά προσφεύγατε σε τοπικά lockdown χωρίς κανείς να ξέρει ποια είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα».
Πάρτε εδώ και τώρα μέτρα
«Την ώρα που η πανδημία είναι σε έξαρση και αυξάνονται καθημερινά οι ανάγκες διαγνωστικών τεστ στη χώρα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το μεγαλύτερο δημόσιο εργαστήριο που διενεργεί μοριακές εξετάσεις για τον ιό, δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Και μάλιστα με την εξωφρενική αιτιολόγηση ότι υπήρξε «αλόγιστη χρήση εξετάσεων». Και λίγες μέρες μετά, αδυναμία δηλώνει και το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανακοινώνοντας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον τεράστιο όγκο των εξετάσεων από τα Νοσοκομεία Αθήνας και Περιφέρειας...».
Απάντησε στα επιχειρήματα του πρωθυπουργού για την ενίσχυση του δημόσιου τομέα Υγείας και ότι σε μερικούς μήνες έγιναν όσα δεν έγιναν σε 20 χρόνια λέγοντας: «Λίγο πιο χαμηλά την έπαρση...Καταφέρατε σε συνθήκες πανδημίας, ενώ βαυκαλιζόσασταν για το αντίθετο, να έχετε λιγότερο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία τον Ιούλιο του '20, από αυτό που αφήσαμε εμείς ένα χρόνο πριν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΣ, τον Ιούνη του 19 είχαμε 100.420 εργαζόμενους σε όλες τις μονάδες του Δημόσιου συστήματος Υγείας. Ενώ τον Ιούνιο του 20, είχαμε 95.352 εργαζόμενους. Δηλαδή 5.000 λιγότερους».
Γεννηματά: Καμπάνια ενημέρωσης για το εμβόλιο και τη χρήση μάσκας
Με αφορμή τις θεωρίες συνωμοσίες και τις αντιδράσεις κατά της μάσκας η κ. Γεννηματά ζήτησε καμπάνια ενημέρωσης τόσο για το εμβόλιο όσο και για τη χρήση της μάσκας.
«Χρειάζεται καμπάνια ενημέρωσης υπέρ του εμβολίου αλλά χρειάζεται καμπάνια ενημέρωσης και υπέρ της μάσκας. Είναι αδιανόητα αυτά που ζούμε τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα. Πρέπει να χτυπηθεί αυτή η λογική της θεωρίας συνωμοσίας μια και έξω στον τόπο. Μία λογική που ξεκίνησε στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης» τόνισε.
Σ΄ άλλο σημείο έκανε αναφορά στη ρητορική του αντιμνημονίου που εκφράστηκε την περίοδο των μνημονίων λέγοντας: «Αυτή τη λογική του "αντί", υπάρχει άλλη πολιτική, άλλο μνημόνιο, όλη αυτή τη λογική του "αντί" το κόμμα σας την καθιέρωσε κ. Μητσοτάκη και μετά ήρθαν άλλες λαϊκίστικες δυνάμεις και τα σάρωσαν όλα. Πρέπει μαζί να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη λογική που είναι επικίνδυνη για τη ζωή των πολιτών».
Για τις επιπτώσεις στην οικονομία, η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τα μέτρα τής κυβέρνησης «ανεπαρκή» και «καθυστερημένα». «Οι μικρομεσαίοι απειλούνται με λουκέτα... η ΓΣΕΒΕΕ μιλά για τον θάνατο του εμποράκου, έχουμε μειώσεις τζίρου που κατά μέσο όρο είναι στο 45%. Οι τράπεζες έδωσαν τα δάνεια στους καλούς τους πελάτες. Εξαγγέλλεται πτωχευτικό κώδικα που μετατρέπει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές της πρώτης κατοικίας τους» ανέφερε.
Μιλώντας ειδικά για τις επιπτώσεις στον τουρισμό, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι χάθηκε η χρονιά καθώς πολλές ξενοδοχειακές μονάδες έμειναν κλειστές και εκατοντάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι απειλούνται ακόμη και να χάσουν το επίδομα ανεργίας και διατύπωσε τις προτάσεις του κόμματός της:
«Κάλυψη των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους αλλά και των ανέργων με αυξημένο επίδομα ανεργίας όσο διαρκεί η κρίση. Αξιοπρεπές εγγυημένο επίδομα για τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες σε όλους τους εργαζόμενους εποχιακά στον τουρισμό και την εστίαση χωρίς όρους και προϋποθέσεις ενσήμων. Κήρυξη ως υποχρεωτικών των κλαδικών συμβάσεων με πρώτη αυτή του επισιτισμού».
«Προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε καταστάσεις και κάνετε άστοχες συγκρίσεις με οικονομίες άλλων χωρών που έχουν τελείως διαφορετική διάρθρωση από τη δική μας. Πάρτε τώρα αποτελεσματικά μέτρα πριν να είναι αργά», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.
Επίσης ζήτησε να ενισχυθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή με επιπλέον 2 δισ. ευρώ και να χρησιμοποιηθεί το απόθεμα του μαξιλαριού, ιδίως στο κομμάτι που δεν χρειάζεται την έγκριση του ΕSM. «Αν δεν το κάνετε τώρα που τα αδιέξοδα είναι εμφανή πότε θα το κάνετε; Σας ενοχλεί η κριτική που σας κάνω με το βλέποντας και κάνοντας αλλά τι διαφορετικό ακολουθείται στο θέμα των σχολείων;», σημείωσε.