Αυξημένο είναι το επιδημικό φορτίο στο κέντρο της Αθήνας, υπογράμμισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κάνοντας αναφορά στην κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Αττική, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 164 νέες μολύνσεις.
Στην ενημέρωση μετά την ανακοίνωση των 339 νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες 24 ώρες, ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως αυτή η ανησυχητικά αυξητική τάση των κρουσμάτων (άνω των 300 καθημερινά), φαίνεται ότι έχει επίκεντρο την Αττική. Μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες, σχεδόν διπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε αυτή την περιφέρεια, σημείωσε, μιλώντας πριν από την ανακοίνωση των νέων μέτρων για την Αττική.
«Το επιδημικό φορτίο έχει αυξημένη επιβάρυνση στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αν και να σημειωθεί ότι υπάρχει σημαντική διασπορά και σε άλλες περιοχές της Αττικής», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Παράλληλα σημείωσε ότι παραμένει χωρίς υποχώρηση η τάση αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ μέσω της αύξησης των διασωληνωμένων, που έχουν διπλασιαστεί σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων.
Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων
«Τα κρούσματα που καταγράφονται σήμερα οφείλονται κυρίως σε γεγονότα που παρατηρήθηκαν 10 ημέρες πίσω. Η αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά και ιδίως την Αττική συμπίπτει με την επάνοδο μεγάλου αριθμού ανθρώπων που επέστρεψαν από τις άδειες του καλοκαιριού. Αυτή η χρονική συγκυρία έχει ιδιαίτερη σημασία για τα αστικά κέντρα, γιατί η πληθυσμιακή πυκνότητα αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με τον Αύγουστο, συμπαρασύροντας και τον ενεργό αριθμό αναπαραγωγής», εξήγησε ο καθηγητής.
Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε και πότε αναμένονται τα αποτελέσματα των προηγούμενων μέτρων που είχαν ανακοινωθεί για την Αττική, την Τρίτη. «Αναμένουμε τα αποτελέσματα να καταγραφούν στην επίπτωση των κρουσμάτων εντός 10-14 ημερών. Για την επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων αναμένουμε να χρειαστούν γύρω στις 20-30 ημέρες».
Σε ερώτηση για τον δείκτη μετάδοσης, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε αρχικά ότι δεν υπάρχει καλή εκτίμηση για τη σημερινή κατάσταση, καθώς αυτός εξαρτάται από τις μετρήσεις 10 ημέρες πριν. «Κινείται γύρω από το 1, πριν από 10 ημέρες είχε καθοδικές τάσεις. Η εκτίμηση που έχουμε για την Αττική είναι ότι είναι λίγο πάνω από το 1, αλλά θα το γνωρίζουμε σε 10 ημέρες», συμπλήρωσε.
Συστάσεις για τους άνω των 65
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης κάλεσε τους ανθρώπους άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις μετακινήσεις και τις επαφές τους.
«Όσο διαρκεί αυτή η ενισχυμένη επιδημιολογική μετάδοση ενισχύονται οι συστάσεις για τους άνω τους 65 ετών, δηλαδή να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές στις ελάχιστες δυνατές. Αυτό συμπεριλαμβάνει ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες και αποφυγή συγχρωτισμού», ανέφερε σχετικά.
Ο καθηγητής επανέλαβε ότι η χρήση της μάσκας είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα επιβράδυνσης της επιδημίας. «Όσο περισσότεροι τη χρησιμοποιούν σωστά, τόσο αποτελεσματικότερο είναι το μέτρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
187 θετικά δείγματα στο Καρά Τεπέ
Τέλος, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στο επιχειρησιακό σχέδιο για τον προσωρινό χώρο φιλοξενίας προσφύγων που δημιουργήθηκε στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, μετά την καταστροφή της Μόριας.
Εκεί έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 4.500 τεστ σε άτομα άνω των 10 ετών. Από αυτούς τους ελέγχους προέκυψαν 187 θετικά δείγματα, αλλά η διαδικασία συνεχίζεται. Παράλληλα, γίνονται μαζικοί έλεγχοι για κορωνοϊό στην ευρύτερη κοινότητα, δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης.