Η Αμάλ Αλαμουντίν έστειλε επιστολή παραίτησης από τον ρόλο της ως απεσταλμένη του Ηνωμένου Βασιλείου για την ελευθερία του Τύπου, απογοητευμένη από την προθυμία της κυβέρνησης να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο για το Brexit.
Η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα είπε ότι είναι «θλιβερό» για τον Μπόρις Τζόνσον να σκέφτεται να παρακάμψει τη συμφωνία του Brexit που υπέγραψε πέρυσι.
Δεν μπορει να έχει την απαίτηση να τηρούνται οι νομικές υποχρεώσεις όταν το Ηνωμένο Βασίλειο «δηλώνει ότι δεν προτίθεται να το πράξει το ίδιο« αναφέρει χαρακτηριστικά στην παραίτησή της.
Η επιστολή παραίτησής, που εστάλη στον υπουργό Εξωτερικών, Ντομίνικ Ράαμπ, σήμερα αναφέρει πως «Είμαι απογοητευμένη από την είδηση ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εγκρίνει νομοθεσία - το νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά - που, εάν θεσπιστεί, θα γίνει, με την παραδοχή της κυβέρνησης, «παραβιάστε το διεθνές δίκαιο».
«Με ανησυχεί επίσης η θέση της κυβέρνησης πως παρά το γεγονός ότι είναι «καθιερωμένη αρχή του διεθνούς δικαίου, ότι ένα κράτος είναι υποχρεωμένο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της συνθήκης με καλή πίστη», το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να εγκρίνει νομοθεσία που παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Συνθήκης του Ηνωμένου Βασιλείου».
«Αν η κυβέρνηση έχει προτείνει ότι η προβλεπόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου είναι «συγκεκριμένη και περιορισμένη», είναι θλιβερό το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μιλά για την πρόθεσή του να παραβιάσει μια διεθνή συνθήκη, που υπέγραψε ο πρωθυπουργός λιγότερο από ένα χρόνο πριν.»
Η παραίτησή της έρχεται μετά την παραίτηση του Ρίτσαρντ Κέιν, αξιωματούχου της βρετανικής κυβέρνησης για τη Σκωτία, την Τετάρτη λόγω της αντίθεσής του στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο επικεφαλής δικηγόρος της κυβέρνησης, Τζόναθαν Τζόουνς, παραιτήθηκε καθώς οι υπουργοί ετοιμάζονταν να δημοσιεύσουν το νομοσχέδιο.
Η Αλαμουντίν ανέφερε ότι εφόσον «δεν έλαβε καμία διαβεβαίωση για επικείμενη αλλαγή στάσης, δεν έχω άλλη εναλλακτική λύση παρά να παραιτηθώ από τη θέση μου».
«Είμαι απογοητευμένη, γιατί πάντα ήμουν υπερήφανη για τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου ως πρωταθλητή της διεθνούς έννομης τάξης. Ωστόσο, δυστυχώς, έχει πλέον γίνει αβάσιμο για μένα, ως ειδικός απεσταλμένος, να παροτρύνω άλλα κράτη να σεβαστούν και να επιβάλουν τις διεθνείς υποχρεώσεις, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει ότι δεν προτίθεται να το πράξει το ίδιο»
Ο Chris Matheson, σκιώδης υπουργός ΜΜΕ, δήλωσε πως «Είναι ταπεινωτικό που η ειδική απεσταλμένη του Ηνωμένου Βασιλείου για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης αισθάνθηκε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τον ρόλο της.
Αυτό δείχνει ότι, απειλώντας να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, αντί να κάνει το Brexit, όπως μας υποσχέθηκε, η κυβέρνηση καταστρέφει τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου σε όλο τον κόσμο.»
Η επιστολή της Αλαμουντίν, που κυκλοφόρησε μέσω του International Bar Association στο Λονδίνο, υποστηρίχθηκε από την ανεξάρτητη ομάδα υψηλού κύρους νομικών εμπειρογνωμόνων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.
Ο Ντέιβιντ Νιούμπεργκερ, πρόεδρος αυτού του πάνελ και πρώην πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, σχολίασε σχετικά: «Συμφωνώ με αυτά που λέει η κ. Κλούνεϊ στην επιστολή της στις 18 Σεπτεμβρίου προς τον υπουργό Εξωτερικών: Υποστηρίζω την αρχική της απάντηση στην επαίσχυντη στάση της βρετανικής κυβέρνησης ως προς τις υποχρεώσεις της για διεθνείς συνθήκες στο νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά και σε υπουργικές ανακοινώσεις, ότι δηλαδή είναι διατεθειμένη να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο».
Ο Λόρδος Neuberger είπε ότι ο ρόλος της Κλούνεϊ ως απεσταλμένη ήταν διαφορετικός από τη θέση της ως αντιπροέδρου της επιτροπής, την οποία θα συνεχίσει να ασκεί.
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή παραίτησης της Αμάλ Αλαμουντίν ΕΔΩ.
Με πληροφοίρες του Guardian/BBC
σχόλια