Την επόμενη φορά που θα επιβιβαστείτε σε ένα αεροσκάφος της Japan Airlines (JAL), είναι πιθανό να μην ακούσετε ξανά την φράση «κυρίες και κύριοι».
Αντιθέτως, από την 1η Οκτωβρίου, θα χρησιμοποιούνται ουδετέρου γένους φράσεις όπως «προσοχή όλοι οι επιβάτες» ή αναφορές σε επιβάτες όπως «όλοι», μετέδωσε το τοπικό Mainichi.
Η JAL είναι μια από τις ελάχιστες παγκόσμιες αεροπορικές εταιρίες που αποφάσισαν να υιοθετήσουν ουδετέρου γένους χαιρετισμούς.
Ωστόσο, θα εφαρμόζεται μόνο στις αγγλικές ανακοινώσεις της JAL, σημείωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Και αυτό γιατί στα ιαπωνικά, η έκφραση που χρησιμοποιείται γενικά για τέτοιου είδους ανακοινώσεις είναι ήδη ουδετέρου γένους, πρόσθεσε το AFP.
Η απόφαση της JAL ωστόσο δεν έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση στην Ιαπωνία.
«Είναι μικρό ζήτημα για τους περισσότερους που δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα σχετικά επειδή αυτή η αλλαγή στην αγγλική ανακοίνωση δεν μπορεί να κατανοηθεί ή να παρατηρηθεί από την πλειονότητα των επιβατών που μιλούν ιαπωνικά», σχολίασε ο καθηγητής Kazuya Kawaguchi, κοινωνιολόγος στο Hiroshima Shudo University.
«Ωστόσο, ως μια από τις κυρίαρχες φιλικές προς την κοινότητα LGBTQI+ επιχειρήσεις [στην Ιαπωνία]... οι προσπάθειές τους θα πρέπει να εκτιμηθούν και κατά συνέπεια να λειτουργήσει ως μεγάλο βήμα προς την βελτίωση και άλλων θεμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Πιστεύω πως είναι σημαντικό για μεγάλες εταιρίες να ξεκινήσουν σωστές πρακτικές [όπως αυτή] επειδή άλλες μεσαίου η μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις τείνουν να ακολουθούν», ανέφερε μιλώντας στο BBC.
Η JAL ακολουθεί το παράδειγμα αεροπορικών εταιριών όπως οι Air Canada και EasyJet που ήδη έχουν υιοθετήσει ουδετέρου γένους χαιρετισμούς από πέρυσι.
Σε δήλωση στο πρακτορείο Reuters, η JAL είπε πως ήθελε «να δημιουργήσει μια θετική ατμόσφαιρα και να αντιμετωπίζει όλους τους επιβάτες με σεβασμό».
«Έχουμε δεσμευθεί να μην κάνουμε διακρίσεις με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή άλλα προσωπικά χαρακτηριστικά», ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Mark Morimoto.
Οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι νομίμως αναγνωρισμένοι στην Ιαπωνία, αν και έρευνες αναφέρουν πως υπάρχει τεράστια στήριξη επί του θέματος.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια