Η ιστορία του Παναγιώτη, ενός κακοποιημένου γαϊδουριού, και η διασπορά ανακριβών ειδήσεων

Η ιστορία του Παναγιώτη, ενός κακοποιημένου γαϊδουριού, και η διασπορά ανακριβών ειδήσεων Facebook Twitter
Ο Παναγιώτης έχει δικαίωμα σε μια νέα ζωή χωρίς πόνο και με σωστή φροντίδα και αγάπη.
0



ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ αναπαράχθηκαν από τα Μέσα ένα σωρό δημοσιεύματα που έφεραν πάνω-κάτω ως τίτλο τους το εξής: «Στο εδώλιο 80χρονη γιατί δεν είχε κόψει τα νύχια στο γαϊδούρι της». Αναφέρονταν φυσικά στην υπόθεση κατηγορίας μιας 80χρονης γυναίκας για την κακοποίηση του γαϊδουριού της στο Καρπενήσι.

Αν και η εισαγγελία ενήργησε με αυτεπάγγελτη δίωξη και με εισαγγελική εντολή απομάκρυνε το ζώο από την ιδιοκτησία της ηλικιωμένης γυναίκας και το παρέδωσε στους ανθρώπους της φιλοζωικής οργάνωσης της Γαϊδουροχώρας, τελικά κατά την εκδίκασή της από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καρπενησίου, η γυναίκα αθωώθηκε. Κι αυτό ήταν που έδωσε το έναυσμα για ένα σωρό ανακριβή δημοσιεύματα αλλά και σχόλια πάνω σε αυτά χωρίς να ψάξει κανείς να δει τι συνέβη στην πραγματικότητα – γεγονός καθόλου ασυνήθιστο στα μέρες μας. Γιατί η ηλικιωμένη γυναίκα μπορεί να αθωώθηκε όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το ζώο δεν υπέστη κακοποίηση. Νομίζουμε ότι οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.

Η όποια φιλοζωική δεν βάλλει εναντίον κανενός προσωπικά. Τα περιστατικά κακομεταχείρισης έχουν αυτεπάγγελτη δίωξη και μάλιστα για να ασκηθεί αυτή σημαίνει ότι είναι καταφανής η κακή κατάσταση του ζώου.

Οι υπεύθυνοι της Γαϊδουροχώρας μάλιστα που ανέλαβαν να περιθάλψουν το ζώο επικοινώνησαν με την LiFO στέλνοντας την παρακάτω επιστολή:

Από τη Γαϊδουροχώρα – το Ελληνικό Κέντρο για το γαϊδούρι

 

Με αφορμή σχόλιο στο Twitter που έγινε viral στα Μέσα, σχετικά με γιαγιά που δικάστηκε για κακομεταχείριση του γαϊδουριού της και τους σχολιασμούς για τη φιλοζωική που, όπως αναγράφεται, «τη μήνυσε και της το πήρε», θεωρούμε αναγκαίο να παραθέσουμε κάποιες πληροφορίες που φωτίζουν διαφορετικά την εικόνα.


Στις 9 Απριλίου του 2020 κάτοικος από το χωριό Κλαυσί Καρπενησίου μας έστειλε φωτογραφίες ενός γαϊδουριού με εξαιρετικά παραμορφωμένες οπλές.


Να εξηγήσουμε εδώ ότι η οπλή είναι το νύχι του ενός και μοναδικού δάχτυλου που έχει το γαϊδούρι σε κάθε του πόδι, πάνω στο οποίο στηρίζεται. Το νύχι αυτό, στα ζώα που ζουν κοντά στον άνθρωπο, χρειάζεται ανά διαστήματα φροντίδα/κόψιμο, αλλιώς θα μακρύνει αφύσικα. Αν το ζώο ζει μόνιμα με μακριά και στραβά νύχια, η ζημιά στα οστά και τις αρθρώσεις του δαχτύλου θα αποβεί μοιραία για τη ζωή του.

 

Η ιστορία του Παναγιώτη, ενός κακοποιημένου γαϊδουριού, και η διασπορά ανακριβών ειδήσεων Facebook Twitter
Λόγω της μεγάλης συστροφής του νυχιού, η παραμόρφωση που έχουν υποστεί τα οστά του κάθε δαχτύλου είναι μεγάλη.


Αρχικά η φερόμενη ως ιδιοκτήτρια του ζώου συναίνεσε να παραχωρήσει το γαϊδουράκι στο Κέντρο ώστε να του προσφερθεί η απαραίτητη φροντίδα. Έτσι, προκειμένου να μεταφερθεί εκτός νομού, ζητήσαμε από τον νομοκτηνίατρο της περιοχής να επισκεφθεί το ζώο και να εκδώσει το ΑΔΑΜΙ, που ταυτοποιεί το ζώο με τον ιδιοκτήτη του και του επιτρέπει να ταξιδέψει. Η κυρία αρνήθηκε να παραλάβει το σχετικό έντυπο και επίσης άλλαξε την απόφασή της, αρνούμενη να παραχωρήσει το ζώο. Σε ερώτηση μάλιστα του κτηνιάτρου γιατί δεν έχει φροντίσει τις οπλές του, δέχθηκε την εξής παράλογη απάντηση: "Έτσι όπως είναι (αδυνατούσε να περπατήσει λόγω των παραμορφωμένων οπλών) δεν μπορεί να φύγει".


Στην πλήρη άρνηση της για οποιαδήποτε συνεννόηση ο νομοκτηνίατρος προώθησε το περιστατικό στην εισαγγελία.

Η περίπτωση δε της συγκεκριμένης κυρίας, όπως μάθαμε από την Αστυνομία της περιοχής, είναι γνωστή από το παρελθόν. Είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει στα όρια της λογικής, με την στήριξη των γειτόνων για να συντηρηθεί. Πριν τέσσερα χρόνια της είχαν κατασχέσει αιγοπρόβατα πάλι λόγω κακομεταχείρισης, τα οποία μάλιστα κατάφερε και αφαίρεσε το ίδιο βράδυ από το μαντρί που τα είχε πάει η αστυνομία.


Η εισαγγελέας εξέτασε το περιστατικό, ερευνώντας για καιρό τις πιθανές λύσεις. Εμείς από τη μεριά μας εκθέσαμε τη γνώμη μας με επιστολή προς αυτήν στις 4 Μαΐου. Πιστεύαμε ότι το ζώο χρειαζόταν επείγουσα φροντίδα που θα συνεχιζόταν με πολύμηνη θεραπεία, ενώ οι συνθήκες που ζούσε δεν έδιναν καμία εγγύηση για το μέλλον του.


Στις 25 Ιουνίου βγήκε η εισαγγελική εντολή για απομάκρυνση του γαϊδουριού και παράδοση του σε εμάς.

 

Στις 29 Ιουνίου μεταφέραμε το γαϊδουράκι στις εγκαταστάσεις μας. Όλα τα έξοδα μεταφοράς, γιατρών, διατροφής και συνεχούς φροντίδας για την αποκατάσταση του είναι δικά μας. Η κατάσταση του αρχικά τραγική. Δέχθηκε άμεσα ειδική φροντίδα για τις οπλές, η οποία συνεχίζεται συστηματικά και θα είναι αναγκαία για μεγάλο διάστημα. Λόγω της μεγάλης συστροφής του νυχιού, η παραμόρφωση που έχουν υποστεί τα οστά του κάθε δαχτύλου είναι μεγάλη. Η πορεία για τη βελτίωση του είναι σταθερή, αλλά δεν θα υπάρξει ποτέ πλήρης αποκατάσταση. Η χρόνια παραμέληση έχει αφήσει αναπηρία. Εκτός αυτού, είχε σοβαρό πρόβλημα στη μάσηση λόγω κακής κατάστασης δοντιών, ενώ ο οργανισμός του ήταν γενικά εξασθενημένος.

 

Η ιστορία του Παναγιώτη, ενός κακοποιημένου γαϊδουριού, και η διασπορά ανακριβών ειδήσεων Facebook Twitter
Για δύο μέρες του κάναμε ποδόλουτρα ώστε να μαλακώσουν κάπως οι οπλές και να είναι όσο το δυνατό μικρότερη η ταλαιπωρία του κατά τον εξωνυχισμό.
Η ιστορία του Παναγιώτη, ενός κακοποιημένου γαϊδουριού, και η διασπορά ανακριβών ειδήσεων Facebook Twitter
Η κατάσταση των οπλών απελπιστική.

 

Ο Παναγιώτης (έτσι τον βαφτίσαμε) δέχθηκε οδοντιατρική φροντίδα και τώρα τρώει ειδική τροφή που μπορεί να μασήσει, έχει κάνει εμβόλια, αποπαρασίτωση, έχει παρέα άλλα γαϊδουράκια και πονάει λιγότερο. Η εικόνα του –που θύμιζε υπέργηρο ζώο– ελπίζουμε σύντομα να αντιστραφεί και να ζήσει χαρούμενος για πολλά χρόνια ακόμα, μια που δεν είναι πάνω από 18 ετών.


Κατανοούμε τη συγκίνηση που προκάλεσε η εικόνα μιας γιαγιάς στο εδώλιο, όπως και χαιρόμαστε που αθωώθηκε γιατί δεν πιστεύουμε ότι έκανε κακό ηθελημένα. Αλλά αυτό δεν την καθιστά ικανή να έχει στην κατοχή της κάποιο ζώο.


Απορούμε όμως για το μένος των σχόλιων που κυκλοφόρησαν εναντίον αυτού που φρόντισε για το ζώο. Η όποια φιλοζωική δεν βάλλει εναντίον κανενός προσωπικά. Τα περιστατικά κακομεταχείρισης έχουν αυτεπάγγελτη δίωξη και μάλιστα για να ασκηθεί αυτή σημαίνει ότι είναι καταφανής η κακή κατάσταση του ζώου. Επίσης πρέπει όλοι να γνωρίζετε ότι καμιά φιλοζωική δεν αφαιρεί ζώο από τον ιδιοκτήτη του χωρίς εισαγγελική εντολή. Σε ακραίες και επείγουσες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί η προσωρινή απομάκρυνση, παρουσία όμως της Αστυνομίας. Στην περίπτωση του Παναγιώτη, παρόντες στην απομάκρυνση του ήταν ο Νομοκτηνίατρος, τρεις Αστυνομικοί, ο Αντιδήμαρχος και γείτονες της κυρίας.

 

Συνοψίζοντας, κανείς δεν κατήγγειλε την κυρία. Διώχθηκε αυτεπάγγελτα διότι παρανόμησε. Εμείς φροντίσαμε το ζώο και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε σε όσες περιπτώσεις χρειαστεί.

 

Με εκτίμηση

Τ. Παπαμόσχου & Δ. Στουπάκης

Υπεύθυνοι της ΑΜΚΕ Γαϊδουροχώρα/ Ελληνικό Κέντρο για το γαϊδούρι

Η ιστορία του Παναγιώτη, ενός κακοποιημένου γαϊδουριού, και η διασπορά ανακριβών ειδήσεων Facebook Twitter

ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ στο σάιτ της φιλοζωικής περιγράφεται το ιστορικό της υπόθεσης: «Στις 9/04/2020 δεχθήκαμε ένα email για ένα γαϊδουράκι σε κάποιο χωριό της Ευρυτανίας που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, παραμελημένο στην τύχη του αλλά δεμένο και ιδιόκτητο. Επικοινωνήσαμε και τηλεφωνικά με τον καταγγέλοντα, δώσαμε τις απαραίτητες οδηγίες ώστε να εμπλακεί και η αρμόδια αρχή και να βρεθεί ο καλύτερος και αμεσότερος τρόπος για να απομακρυνθεί το ζώο από τον ιδιοκτήτη του.

Σημειωτέον πως τόσο μεγάλες οπλές δεν έχουμε ξανασυναντήσει όσα χρόνια παρακολουθούμε περιστατικά ανά την Ελλάδα. Έχουν μεγαλώσει τόσο που σχηματίζουν ήδη τη δεύτερη σπείρα ανάπτυξης. Περιστατικά τέτοια συνιστούν περιπτώσεις παθητικής κακοποίησης και διώκονται αυτεπάγγελτα. Παίρνει χρόνο όμως η όλη διαδικασία και αυτό το ζώο δεν μπορεί να περιμένει. Μετά από διαπραγματεύσεις και τη συγκινητική προσπάθεια του κυρίου που ενδιαφέρθηκε, περιμέναμε τη δήλωση παραχώρησης από τον ιδιοκτήτη ενώ παράλληλα κανονίστηκε η μεταφορά του στο Κέντρο για την Κυριακή των Βαΐων 12/4.

Στις 25 Ιουνίου μας κοινοποιήθηκε η εισαγγελική εντολή απομάκρυνσης του ζώου από τον ιδιοκτήτη του. Μετά από σχεδόν 3 μήνες πιέσεων και πάμπολλων τηλεφωνικών επικοινωνιών τελικά τα καταφέραμε. Έτσι στις 29 Ιουνίου πήραμε το τρέιλερ και ανεβήκαμε στο Καρπενήσι, όπου με τη συνδρομή της Αστυνομίας, του Νομοκτηνιάτρου αλλά και παρουσία του Αντιδημάρχου παραλάβαμε το γαϊδουράκι.

Η κατάσταση των οπλών απελπιστική. Οι φωτογραφίες που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαμε δει δεν αποτύπωναν με ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς. Οι συνεργάτες μας πεταλωτές είχαν ήδη ενημερωθεί για την επικείμενη άφιξη του "Παναγιώτη", έτσι τον βαφτίσαμε.

Η ιστορία του Παναγιώτη, ενός κακοποιημένου γαϊδουριού, και η διασπορά ανακριβών ειδήσεων Facebook Twitter

Έτσι αφού για δύο μέρες του κάναμε ποδόλουτρα ώστε να μαλακώσουν κάπως οι οπλές και να είναι όσο το δυνατό μικρότερη η ταλαιπωρία του κατά τον εξωνυχισμό, την Παρασκευή 3 Ιουλίου έγινε η πρώτη διορθωτική παρέμβαση. Μετά από τόσα χρόνια που πατούσε στραβά έχουν παραμορφωθεί οι αρθρώσεις του.

Πρέπει σιγά σιγά να επανέλθουν. Δεν τον βοηθάει το προχωρημένο της ηλικίας του, αλλά φαίνεται παλικάρι με όρεξη και περιέργεια για ζωή, οπότε πιστεύουμε πως σύντομα θα τα καταφέρει. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή δεδομένου πως η κίνησή του γίνεται με προσπάθεια, οι πόνοι υπάρχουν και ίσως και με ένταση, αλλά το περπάτημα είναι η καλύτερη θεραπεία ώστε να επανέλθει σε μια φυσιολογική, κατά το δυνατόν, κατάσταση.

Είναι ιδιαίτερα ήσυχος, ευγενής και καλοπροαίρετος. Αντιμετωπίζει με απορία ακόμα τις περιποιήσεις που του κάνουμε, αλλά ως πανέξυπνο ζώο μας έχει ήδη εμπιστευτεί. Θα ακολουθήσει πλήρης ιατρική φροντίδα, με εμβόλια, αποπαρασίτωση και οδοντιατρική περιποίηση, ώστε να μπορεί να έχει την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

Σύντομα τον βλέπουμε να εντάσσεται στο υπόλοιπο κοπάδι, έτσι ήσυχος και καλός που είναι. Ευχαριστούμε τον κάτοικο από το Κλαυσί που νοιάστηκε και επέμεινε να βοηθήσει. Ευχαριστούμε τον Νομοκτηνίατρο, την Αστυνομία, τον Δήμο και την Εισαγγελία που ενδιαφέρθηκαν για το καλό του ζώου. Μέσα στο πανέμορφο καταπράσινο τοπίο του Καρπενησίου, η ιδέα ότι εμείς απομακρύνουμε ένα γαϊδουράκι για να το φέρουμε στην Αττική, μας φάνηκε προς στιγμή παράλογη, μέχρι που η εικόνα του και η επιβεβαίωση πως όλο το χειμώνα με τις μηδενικές θερμοκρασίες, ζούσε στα χάλια αυτά εκτεθειμένο στο κρύο, μας προσγείωσαν στη πραγματικότητα. Καλή τύχη από εδώ κι εμπρός, Παναγιώτη. Έχεις δικαίωμα σε μια νέα ζωή χωρίς πόνο και με σωστή φροντίδα και αγάπη».

Η ιστορία του Παναγιώτη, ενός κακοποιημένου γαϊδουριού, και η διασπορά ανακριβών ειδήσεων Facebook Twitter
Ο Παναγιώτης σήμερα.
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατακραυγή της Peta για τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη - Βίντεο καταγράφει την κακοποίηση

Ελλάδα / Κατακραυγή της Peta για τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη - Βίντεο καταγράφει την κακοποίηση

Τα γαϊδουράκια που μεταφέρουν επισκέπτες, ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια από τα παλαιό λιμάνι των Φηρών της Σαντορίνης, πρωταγωνιστούν σε νέα διεθνής καμπάνια της φιλοζωικής οργάνωσης PETA
Ο Σβαρτσενέγκερ και τα γαϊδουράκια του μένουν σπίτι και στέλνουν μήνυμα κατά του κορωνοϊού

Διεθνή / Ο Σβαρτσενέγκερ και τα γαϊδουράκια του μένουν σπίτι και στέλνουν μήνυμα κατά του κορωνοϊού

Τώρα, ο Σβατζενέγκερ λανσάρει Τ-shirts με την εικόνα των γαϊδουριών του και το μήνυμα τού Μείνετε Σπίτι, χρήματα που θα αποδοθούν εξ ολοκλήρου σε οικογένειες οικονομικά ευπαθείς που έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ