Η πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, ή αλλιώς βίλα Σκαραμαγκά επί της λεωφόρου Πατησίων 61 υπήρξε «Το σπίτι της Μαρία Κάλλας». Σήμερα έχει χάσει την αίγλη του.
Την τελευταία 15ετία γίνονται συνεχώς προσπάθειες αναδόμησής του και λειτουργίας του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Παραμένει εγκαταλελειμμένος χώρος, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ.
Ελπίδα στην παρακμή η προσπάθεια δημιουργίας και στέγασης της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης, Maria Callas.
Στο νούμερο 61 επί της λεωφόρου οικοδομήθηκε η βίλα Σκαραμαγκά από τον αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη το 1925. Ένα κτήριο 1.590 τ.μ. με αρχιτεκτονική που θυμίζει το ρεύμα Γιούγκενστιλ, με τα χαρακτηριστικά τριπλά παράθυρα στην πρόσοψη, συνεχίζει το ρεπορτάζ.
Η πολυκατοικία είναι γνωστή ως «Το σπίτι της Κάλλας». Έστω κι αν εκείνη έμεινε εκεί μόλις 8 χρόνια. Ως έφηβη έζησε τον χωρισμό των γονιών της. Μετακόμισε μαζί με την μητέρα και αδερφή της στην Ελλάδα και στο δεύτερο όροφο του κτηρίου. Εκεί παρέμειναν καθ' όλη τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και όταν ήρθε το τέλος του μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη.
Το 1989, 12 χρόνια μετά τον θάνατο της υψιφώνου και επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, το κτήριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο των νεότερων χρόνων.
Το τι συνέβη με την πολυκατοικία το 1945 μέχρι το 1950 είναι ασαφές, πιθανότατα κατοικούταν από ενοίκους σαν μία συνηθισμένη πολυκατοικία.
Στη συνέχεια πέρασε στην ιδιοκτησία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ). Μέχρι και το 1999 μισθωνόταν σε ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Αυτό σταμάτησε τον Σεπτέμβριο του 1999 μετά τον σεισμό της Πάρνηθας.
Στις αρχές του 2000 η απροσεξία των τοξικομανών ήταν αιτία μιας πυρκαγιάς εντός του μεγάρου. Η φωτιά ήταν η αφορμή, ώστε το ΝΑΤ να σφραγίσει το κτήριο. Οι υπεύθυνοι δήλωσαν πως πραγματοποιήθηκε μία μελέτη ανακατασκευής, η οποία δεν εφαρμόστηκε λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Ακολούθησαν αντιεξουσιαστές που το έκαναν καταφύγιό τους και σήμερα παραμένει ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο, που τίποτα δε θυμίζει την αίγλη των παιλαιών του χρόνων.
Ωστόσο η ελπίδα ανακαίνισής του φέρνει νέο αέρα. Υπεύθυνη αυτού του έργου είναι η Βάσω Παπαντωνίου. Ελληνίδα του εξωτερικού λυρική μονωδός, υψίφωνος, η οποία επιχειρεί να μετατρέψει το κτήριο σε Ακαδημία Λυρικής Τέχνης, Μαρία Κάλλας.
Το 2014 το ΝΑΤ συμφώνησε μαζί με τον δήμο και υπογράφτηκαν τα πρώτα έγγραφα ώστε η Ακαδημία να φιλοξενηθεί στο «σπίτι της Κάλλας».
Η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εταιρεία για την Ακαδημία διοργάνωσαν ένα Gala Όπερας, στο Ηρώδειο. ώστε να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσό για την εκπόνηση της προωθητικής μελέτης για το διατηρητέο.
Το Gala πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. Ο χώρος όμως παραμένει ακόμα κλειστός με λουκέτο.
Μιλώντας στην ΕΡΤ η Κ. Παπαντωνίου είπε πως «Η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης ιδρύθηκε το 2000 και θα λειτουργήσει στο κτήριο που μισθώσαμε, σε αυτό που έζησε η μεγάλη τραγουδίστρια, Μαρία Κάλλας, στην Πατησίων 61, για 30 χρόνια με τον όρο να το αναπαλαιώσουμε.
»Μετά τις καταλήψεις χρειάστηκαν 10.000 επιπλέον ευρώ για να καθαριστεί ο χώρος. Πλέον η νέα ομάδα με την οποία συνεργαζόμαστε, δουλεύει αφιλοκερδώς.
Τώρα είμαστε στη φάση κατάθεσης σχεδίων στην πολεοδομία, ώστε να πάρουμε άδεια για να ξεκινήσουν οι εργασίες, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.»
Η Ακαδημία θα ονομαστεί με το όνομα της μεγάλης λυρικής τραγουδίστριας Μαρίας Κάλλας.
«Η Κάλλας είναι αστερισμός, όχι αστέρας, γιατί όλα τα άλλα αστέρια την ακολουθούν, για αυτό έχει τόση σημασία η Ακαδημία γιατί εκεί θα ζει το πνεύμα της» προσθέτει η κ. Παπαντωνίου.
Με πληροφορίες της ΕΡΤ
σχόλια