Στη δημοσιότητα οι διάλογοι Πούτιν - Κλίντον για τη βύθιση του υποβρυχίου «Κουρσκ»

Στη δημοσιότητα οι διάλογοι Πούτιν - Κλίντον για τη βύθιση του υποβρυχίου «Κουρσκ» Facebook Twitter
EPA
0

Το φως της δημοσιότητας είδαν τα στενογραφημένα πρακτικά των τηλεφωνικών και προσωπικών συνομιλιών του Μπιλ Κλίντον και αξιωματούχων των ΗΠΑ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για την απώλεια του ρωσικού υποβρυχίου «Κουρσκ». 

Το «Κουρκσ» βυθίστηκε το 2000. Και τα 118 μέλη του πληρώματος του βρήκαν τον θάνατο. Στα στενογραφημένα πρακτικά , τα οποία αξίζει να σημειωθεί δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της ψηφιακής βιβλιοθήκης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στις 29 Αυγούστου του 2019, με ημερομηνίες 1999-2001 και τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν την επισήμανση «άκρως απόρρητο», αναφέρονται σήμερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, όπως ο ιστότοπος Meduza, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Novaya Gazeta, αλλά και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Ένα από τα πρώην διαβαθμισμένα έγγραφα ξεκινάει με τη συνομιλία Κλίντον Πούτιν για τις συνέπειες της τραγωδίας με το υποβρύχιο «Κούρσκ», η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη συνάντηση τους στις 6 Σεπτεμβρίου του 2000, στην προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου Waldorf Astoria στην Νέα Υόρκη.

Στην αρχή της συζήτησης ο Κλίντον εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την τραγωδία με το υποβρύχιο «Κουρσκ», ενώ ο Πούτιν παραδέχθηκε ότι δεν είχε καλύτερη επιλογή με την κατάσταση που διαμορφώθηκε.

«Βρέθηκα να επιλέξω μεταξύ του κακού και του χειρότερου. Μερικοί μου έλεγαν, ότι αν έστελνα αμέσως ένα μικρό υποβρύχιο και αν προσπαθούσα έστω να σώσω τους δικούς μας ανθρώπους, το ποσοστό της δημοτικότητας μου θα ανέβαινε. Τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συνδέονται με την προπαγάνδα. Η προτεραιότητα πρέπει να δίνεται για την πραγματική σωτηρία των ανθρώπων», είχε απαντήσει τότε ο Πούτιν στο Κλίντον. 

«Όσο και αν φαίνεται παράξενο, οι επόμενες δημοσκοπήσεις έδειξαν, ότι αυτό το συμβάν δεν επηρέασε τη δημοτικότητα μου. Αλλά πολύ φοβάμαι, ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να επαναληφθεί», είχε προσθέσει ο Ρώσος πρόεδρος. 

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τα εν λόγω διαβαθμισμένα έγγραφα, είπε στον Κλίντον ότι στον κορμό του υποβρυχίου υπήρξε μια οπή «περίπου δύο μέτρων, εξαιτίας της οποίας πλημμύρισαν οι πρώτες τρεις δεξαμενές».

«Δεν ξέρω πως θα μπορέσουμε να βάλουμε τις σορούς» .

Σύμφωνα με το έγγραφο της συνομιλίας Κλίντον - Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος είχε μάθει κάποια στιγμή ότι τα μέλη του πληρώματος είχαν πεθάνει, αλλά δεν είχε αποκαλύψει την πληροφορίας αυτή. «Προσπαθούσαμε να φρενάρουμε όλο αυτόν το θόρυβο (που είχε δημιουργηθεί-σ.σ), αλλά μερικοί περίεργα άτομα συνέχισαν απλώς να τον υποκινούν», παραδέχθηκε η Πούτιν.

Στη δημοσιότητα οι διάλογοι Πούτιν - Κλίντον για τη βύθιση του υποβρυχίου «Κουρσκ» Facebook Twitter
Μνημείο για το «Κουρσκ» έξω από τη Μόσχα (ΕΡΑ)

Την ημέρα που το υποβρύχιο βυθίσθηκε, στις 12 Αυγούστου του 2000, ο Πούτιν διάνυε την 97η ημέρα της προεδρικής του θητείας, ο Ρώσος πρόεδρος αναχώρησε για διακοπές στο Σότσι. Για το τραγικό συμβάν της βύθισης τον ενημέρωσαν μόνο την επόμενη ημέρα και την κοινή γνώμη στις 14 Αυγούστου.

Ο Πούτιν διέκοψε τις διακοπές του και αναχώρησε από το Σότσι για την Μόσχα μετά από πέντε μέρες. Για τον λόγο αυτό του είχε ασκηθεί κριτική από τον ρωσικό τύπο. Στις 22 Αυγούστου οι ρωσικές αρχές παραδέχθηκαν επίσημα τον θάνατο των 118 μελών του πληρώματος.

Το πυρηνικό υποβρύχιο «Κουρσκ» βυθίσθηκε στην Θάλασσα Μπάρεντς σε απόσταση 175 χιλιομέτρων από την πόλη Σεβεραμόσκ σε βάθος 108 μέτρων. Η βύθιση του Κούρσκ υπήρξε η πρώτη μεγάλη καταστροφή επί προεδρίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ria Novosti/Novaya Gazeta/Meduza

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερς εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Διεθνή / Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερ εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Εταιρεία κυβερνοασφάλειας εντοπίζει απάτες στο διαδίκτυο με αφορμή την είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου – Προειδοποιήσεις για "κυβερνοεπιχειρηματικότητα ευκαιρίας"
LIFO NEWSROOM
Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε ισχυρός καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Διεθνή / Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε πανίσχυρος καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος του είχε ζητήσει να παραιτηθεί από τα «δικαιώματα και τα προνόμια» ενός καρδιναλίου αφού ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο δεκάδων εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η εισαγγελέας Σάνον Λούσι παρουσίασε την υπόθεση με ιδιαίτερα γλαφυρές περιγραφές των περιστατικών, τονίζοντας ότι ο Γουάινσταϊν, επί δεκαετίες, δρούσε «ως πύλη του Χόλιγουντ» και εκμεταλλευόταν τη θέση του για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM