Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα τρία ελαφρυντικά που ζήτησε ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα τρία ελαφρυντικά που ζήτησε ο Νίκος Μιχαλολιάκος Facebook Twitter
Τρία ελαφρυντικά ζήτησε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος (Εurokinissi)
0

Τρία ελαφρυντικά ζήτησε να του αναγνωρίσει η έδρα, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Σύννομος βίος, μετέπειτα καλή συμπεριφορά και μη εύλογη διάρκειας της δίκης.

«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τι διεύθυνε» δήλωσε προς την έδρα κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής, ο συνήγορός του.

Επισήμανε δε πως ο εντολέας του έχει «τηρήσει όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε. Προσπαθώ να αντιληφθώ πώς διηύθυνε και τι διηύθυνε.

»Αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πήρα χαμπάρι, τότε φταίω εγώ. Αλλά επειδή ξέρω που βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά

Σε  ό,τι αφορά στον σύννομο βίο, ο συνήγορος υπεράσπισης, υποστήριξε πως ο Νικ. Μιχαλολιάκος δεν έχει καμία καταδίκη και πως ο πελάτης του «έχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο. Παρείχε έργο κοινοβουλευτικό» τόνισε.

Για το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ανέφερε πως το αδίκημα τελέστηκε εν αγνοία του. «Εν αγνοία του τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε. Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα».

»Δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιο λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του '45 για αυτές τις αστειότητες;» κατέληξε ο συνήγορός του.

Τα ελαφρυντικά των υπολοίπων κατηγορουμένων

Ήδη από το μεσημέρι οι νομικοί παραστάτες των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που αναγνωρίστηκε ως εγκληματική οργάνωση, ζητούν στις αγορεύσεις του ελαφρυντικά.

H υπεράσπιση του ενόχου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Από τον κατηγορούμενο Γ. Πατέλη ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι που άφησαν ξεκάθαρες αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρώτη αγόρευση ήταν αυτή για τον πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με τον συνήγορο να ζητά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου.

Εκ μέρους του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά αυτό της ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται στο νέο Ποινικό Κώδικα για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.

Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζήτησε και ο Γιώργος Γερμενής (γνωστός ως Καιάδας). Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012.

Ο Αντώνης Γρέγος αιτήθηκε την αναγνώριση του σύννομου βίου καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Λαγός, ευρωβουλευτής και ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, μέσω του συνηγόρου του αιτήθηκε τρία ελαφρυντικά.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην βουλευτή, το δικαστήριο πρέπει να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης αφού «σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί».

Σε ό,τι αφορά στην Ελένη Ζαρούλια, σύζυγο του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο συνήγορός της ζήτησε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Τα ίδια ελαφρυντικά συν εκείνο της έμπρακτης μετάνοιας ζήτησε ο Νίκος Μίχας.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/Ελεύθερος Τύπος/Sputnik/In.gr

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ