Ταϊλάνδη: Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στους δρόμους για την επιστροφή του βασιλιά

Ταϊλάνδη: Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στους δρόμους για την επιστροφή του βασιλιά Facebook Twitter
0

Διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στην Ταϊλάνδη βρέθηκαν σε πορεία που μετέφερε τον Βασιλιά Μάχα Βατζιραλόνγκορν, ο οποίος επέστρεψε στη χώρα.

Οι διαδηλωτές, που απωθήθηκαν από αστυνομικούς, ύψωσαν τρία δάκτυλα, χαιρετισμός που έχει γίνει σύμβολο του κινήματος διαμαρτυρίας.

Η χαρακτηριστική χειρονομία πιστεύεται ότι αποτελεί έμπνευση από τις ταινίες Hunger Games, όπου χρησιμοποιείται ως σύμβολο ενότητας και περιφρόνησης.

Ζητούν περιορισμούς στις εξουσίες του βασιλιά και την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Οι διαδηλώσεις την Τετάρτη ακολουθούν μήνες αυξανόμενης έντασης στη χώρα.

Ο βασιλιάς, ο οποίος περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο εξωτερικό, επέστρεψε από τη Γερμανία.

Κατά την πομπή μαζί με τη βασίλισσα Σούτντα βρέθηκε μπροστά στα πλήθη των διαδηλωτών, οι οποίοι φώναζαν υπέρ της δημοκρατίας.

Το βασιλικό ζεύγος ήταν στο δρόμο για μια βουδιστική τελετή στη λεωφόρο Ratchadamnoen, όπου πραγματοποιήθηκαν οι διαδηλώσεις.

Οι υποστηρικτές της μοναρχίας, από την άλλη, ντυμένοι με μπλουζάκια σε βασιλικό κίτρινο χρώμα, πραγματοποίησαν αντίπαλες διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα, με κάποιους να επιτίθενται βίαια κατά των δημοκρατικών διαδηλωτών.

Πολλοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι μεταμφιέζει αστυνομικούς σε διαδηλωτές.

Οι δύο πλευρές συγκεντρώθηκαν χωριστά κατά μήκος της λεωφόρου Ratchadamnoen και κρατήθηκαν σε μεγάλο βαθμό χωριστά από την αστυνομία.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ένωσαν τα όπλα και φώναζαν «Prayuth, παραιτήσου!», αναφερόμενοι στον πρωθυπουργό καθώς και «Ζήτω ο λαός!».

«Θέλουμε να δείξουμε ότι αγαπάμε τον βασιλιά», δήλωσε ο 47χρονος Sirilak Kasemsawat στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, από την αντίπερα όχθη, κατηγορώντας το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας ότι θέλει να ανατρέψει τη μοναρχία.

Κατηγορία που το κίνημα των διαδηλωτών ωστόσο, έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

«Δεν ζητάμε ανατροπή. Ζητάμε απλώς να αλλάξουν μαζί μας. Η χώρα μας πρέπει να προσαρμοστεί σε πολλά πράγματα και η μοναρχία είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να προσαρμοστούν επίσης» δήλωσε διαδηλώτρια υπέρ της δημοκρατίας.

Το αυξανόμενο κίνημα διαμαρτυρίας υπό την ηγεσία των φοιτητών, που ξεκίνησε τον Ιούλιο, έχει γίνει η μεγαλύτερη πρόκληση εδώ και χρόνια για το κυβερνών κόμμα της Ταϊλάνδης.

Οι διαμαρτυρίες το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Μπανγκόκ ήταν μερικές από τις μεγαλύτερες εδώ και χρόνια, με χιλιάδες πολίτες να συγκεντρώνονται και να απαιτούν αλλαγή.

Οι αρχές λένε ότι συμμετείχαν 18.000 άτομα στη διαδήλωση του Σαββάτου, αν και άλλοι έδωσαν υψηλότερα νούμερα.

Οι εκκλήσεις των διαδηλωτών για βασιλική μεταρρύθμιση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην Ταϊλάνδη, όπου η κριτική της μοναρχίας τιμωρείται με μακρές ποινές φυλάκισης.

Η λεωφόρος Ratchadamnoen, που σημάνει ο δρόμος του Βασιλιά, υπήρξε η σκηνή πολλών πολιτικών μαχών της Ταϊλάνδης.

Αλλά το απόγευμα της Τετάρτης, το κίνημα υπό την ηγεσία των φοιτητών κατάφερε να καταλάβει το Μνημείο Δημοκρατίας, το γλυπτό του Art Deco που συμβολίζει το τέλος της απόλυτης μοναρχίας, πριν από 88 χρόνια.

Ταϊλάνδη: Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στους δρόμους για την επιστροφή του βασιλιά Facebook Twitter
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ταϊλάνδη (EPA)
Ταϊλάνδη: Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στους δρόμους για την επιστροφή του βασιλιά Facebook Twitter
Οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας ζητούν να μειωθεί η εξουσία του βασιλιά και να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός (EPA)
Ταϊλάνδη: Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στους δρόμους για την επιστροφή του βασιλιά Facebook Twitter
Οι διαδηλωτές, που απωθήθηκαν από αστυνομικούς, ύψωσαν τρία δάκτυλα, χαιρετισμός που έχει γίνει σύμβολο του κινήματος διαμαρτυρίας. (EPA)

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Διεθνή / Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Η Επίσκοπος Μπάντε ανέβηκε στην εξέχουσα αυτή θέση χωρίς πραγματική πολιτική δύναμη, παρά μόνο με την πνευματική εξουσία που προσφέρει ο ρόλος της και η δυνατότητα να μιλήσει ανενόχλητη για 14 λεπτά
LIFO NEWSROOM