Γαλλία: Σκίτσα του Charlie Hebdo σε δημόσια κτίρια του Μονπελιέ και της Τουλούζης

Γαλλία: Σκίτσα του Charlie Hebdo σε δημόσια κτίρια του Μονπελιέ και της Τουλούζης Facebook Twitter
EPA
0

Σκίτσα του Charlie Hebdo προβλήθηκαν σε δημόσια κτίρια του Μονπελιέ και της Τουλούζης, σε μια κίνηση αλληλεγγύης, μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή που σόκαρε τη Γαλλία.

Ο 18χρονος Αμπντουλάχ Ανζόροφ αποκεφάλισε τον Σαμιουέλ Πατί, σε προάστιο του Παρισιού, επειδή είχε δείξει σκίτσα του Μωάμεθ σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης. Ένα σοκαριστικό περιστατικό που ξύπνησε στη Γαλλία τις φρικτές μνήμες από το μακελειό στα γραφεία του Charlie Hebdo, το 2015, μετά τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ.

Γαλλία: Σκίτσα του Charlie Hebdo σε δημόσια κτίρια του Μονπελιέ και της Τουλούζης Facebook Twitter
EPA
Γαλλία: Σκίτσα του Charlie Hebdo σε δημόσια κτίρια του Μονπελιέ και της Τουλούζης Facebook Twitter
EPA

Σε μια ένδειξη αλληλεγγύης, οι αρχές της Τουλούζης και του Μονπελιέ αποφάσισαν την προβολή παλιότερων σκίτσων του Charlie Hebdo, με πολιτικό και θρησκευτικό θέμα, σε δημόσια κτίρια, για τέσσερις ώρες το βράδυ της Τετάρτης. Ανάμεσα σε αυτά τα σκίτσα ήταν και εκείνα του Μωάμεθ, ενώ σε κτίρια προβλήθηκε και η φωτογραφία του καθηγητή Σαμιουέλ Πατί.


«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αδυναμία απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας, εκείνους που μετατρέπουν τη θρησκεία σε ένα όπλο», τόνισε η επικεφαλής της περιφέρειας, Καρόλ Ντελγκά, η οποία πήρε την απόφαση για την προβολή των σκίτσων.


Την Τετάρτη, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο Σαμιουέλ Πατί ενσάρκωνε τη Δημοκρατία και δίδασκε την ελευθερία, σε τελετή που έγινε στο προαύλιο του πανεπιστημίου της Σορβόννης. Ο Γάλλος πρόεδρος απένειμε μετά θάνατον στον Πατί το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

«Θα συνεχίσουμε αυτή τη μάχη για την ελευθερία, της οποίας εκπρόσωπος έγινε ο Σαμιουέλ Πατί», τόνισε ο Μακρόν. «Δεν θα εγκαταλείψουμε τα σκίτσα μας, τα κινούμενα σχέδιά μας, ακόμη κι αν άλλοι οπισθοδρομούν», σημείωσε, χαιρετίζοντας «έναν καθηγητή που δεν θα ξεχάσουμε». Ο Πατί δολοφονήθηκε διότι «οι ισλαμιστές θέλουν να μας κλέψουν το μέλλον μας και γνωρίζουν ότι με τους ήσυχους ήρωες όπως αυτόν, δεν θα το πάρουν ποτέ», συμπλήρωσε.

«Θα συνεχίσουμε, καθηγητή. Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία την οποία διδάσκατε τόσο καλά και θα φέρουμε την κοσμικότητα», είπε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

WSJ: Γιατί ο Τραμπ θα καταργήσει το υπουργείο Παιδείας

Διεθνή / WSJ: Γιατί ο Τραμπ ετοιμάζεται να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο εποπτεύει, μεταξύ άλλων, τα φοιτητικά δάνεια ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχουν δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το πανεπιστήμιο εξ ολοκλήρου
LIFO NEWSROOM
Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Διεθνή / Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε προσβεβλημένος μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου για περικοπές των «8 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στο Λεσότο που κανείς δεν έχει ακουστά»
LIFO NEWSROOM