Δεκάδες χιλιάδες ενεργά κρούσματα κορωνοϊό στην Αττική, δείχνει η ανάλυση των λυμάτων της Ψυτάλλειας, σύμφωνα με καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ανέφερε πως η ανάλυση του ιικού φορτίου στο αποχετευτικό σύστημα, καταδεικνύει πως στην Αττική των 4,2 εκατομμυρίων κατοίκων ενδέχεται να κυκλοφορούν έως και 40.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού.
Η τελευταία ανάλυση αφορά στα λύματα της 28ης Οκτωβρίου και διαχρονικά δείχνει προς τα πού θα κινηθεί η διασπορά των κρουσμάτων, μέρες πριν ο ΕΟΔΥ κάνει την αντίστοιχη αποτύπωση με τεστ στο πεδίο. Το εργαστήριο εξετάζει καθημερινά τα λύματα της προηγούμενης ημέρας. Ο ΕΟΔΥ προσπαθεί να εντοπίσει στοχευμένα τα θετικά κρούσματα, διευκρίνισε ο κ. Θωμαΐδης.
Το εύρος των πιθανών κρουσμάτων για την προχθεσινή ημέρα κυμαίνεται από 28.000 έως 40.000 κρούσματα με διάμεση τιμή τα 33.000 κρούσματα. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο καθηγητής Θωμαΐδης είπε πως ο λόγος για την μεγάλη απόκλιση στην εκτίμηση, οφείλεται εν μέρει στο γεγονός πως ένας ασυμπτωματικός φορέας εναποθέτει πολύ διαφορετικό ιικό φορτίο από έναν βαριά άρρωστο.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο πρώτο κύμα, το μέγιστο του ιικού φορτίου στα λύματα είχε διαπιστωθεί στις 28 με 29 Μαρτίου, που αντιστοιχούσε σε 20.000 ενεργά κρούσματα και επιπολασμό γύρω στο 0,5% στην Αττική.
Σαρηγιάννης: «Ως και 70.000 ενεργά κρούσματα στην Θεσσαλονίκη»
Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε πως στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης τα ενεργά κρούσματα ενδεχομένως να κυμαίνονται από 60.000 έως 70.000 με βάση τα πρόσφατα rapid τεστ και αναγωγή με τον πληθυσμό.
Κατά τον ίδιο, μεγάλο πρόβλημα αποτελούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που όπως είπε συνιστούν «πηγή σημαντικής μετάδοσης».