ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

Κλιματική αλλαγή: Οι θερμότεροι χειμώνες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνιγμού

Κλιματική αλλαγή: Οι θερμότεροι χειμώνες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνιγμού Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Οι χειμερινές δραστηριότητες στον πάγο γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, λένε οι επιστήμονες και προειδοποιούν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα σχετικά με ατυχήματα σε παγωμένες λίμνες ή ποτάμια, διαπίστωσαν μια «ισχυρή συσχέτιση» με την αύξηση της θερμοκρασίας.

Διαπίστωσαν ότι οι θάνατοι από πνιγμό ήταν πέντε φορές υψηλότεροι όταν ο ζεστός καιρός έκανε τον πάγο πιο λεπτό και εύθραυστο.

Μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά ηλικίας κάτω των εννέα ετών και οι νεότεροι ενήλικες κινδυνεύουν περισσότερο. Για τους πληθυσμούς σε πολλές βόρειες περιοχές του κόσμου, τα προς το ζην συχνά εξαρτώνται από την πρόσβαση σε παγωμένες λίμνες το χειμώνα για κυνήγι, ψάρεμα και ταξίδια. Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ρωσία, οι χειμερινές δραστηριότητες αναψυχής όπως το πατινάζ ή το έλκηθρο στον πάγο είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλείς.

Αλλά καθώς ο κόσμος θερμαίνεται, ο χειμώνας γίνεται λιγότερο σταθερός και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τυχαίο πνιγμό. Καναδοί ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 4.000 περιστατικά πνιγμού σε 10 χώρες σε διάστημα τριών δεκαετιών από τη δεκαετία του 1990.

«Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι υπάρχει μια αρκετά ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των θερμότερων χειμερινών θερμοκρασιών και των περισσότερων χειμερινών πνιγμών», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Sapna Sharma, από το Πανεπιστήμιο York στο Τορόντο του Καναδά.

Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό πνιγμών που σχετίζονται με τις αλλαγές στον πάγο. Μια από τις πιο θλιβερές πτυχές της μελέτης ήταν το γεγονός ότι πολλά από τα θύματα ήταν πολύ μικρά σε ηλικία.

«Διαπιστώσαμε ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς που πνίγηκαν στη Μινεσότα ήταν παιδιά κάτω των εννέα ετών» δήλωσε ηSapna Sharma.

«Έπαιζαν στον πάγο, ήταν στο έλκηθρο ή έκαναν πατινάζ στον πάγο και απλά δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν πότε ο πάγος δεν ήταν ασφαλής.  Ακόμα και όταν τα ατυχήματα στη λίμνη ή στον ποταμό δεν ήταν θανατηφόρα, είχαν συχνά αποτελέσματα που αλλάζουν τη ζωή. Σε ατυχήματα με κρύο νερό πολλά παιδιά υπέστησαν καρδιακή ανακοπή, περίπου το 90% παρουσίασε επίσης σημαντική νευρολογική βλάβη - και μόνο το 27% ήταν ζωντανό ένα χρόνο αργότερα» ανέφερε η μελέτη.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες κατάφεραν να περιορίσουν τον αριθμό των πνιγμών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας. Οι τοπικοί νόμοι απαγορεύουν τις δραστηριότητες σε λίμνες ποταμούς τον χειμώνα.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Παραιτήθηκε η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης λόγω περικοπών του προϋπολογισμού για διεθνή βοήθεια

Διεθνή / Βρετανία: Παραιτήθηκε η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης λόγω περικοπών του προϋπολογισμού για διεθνή βοήθεια

«Αυτές οι περικοπές θα στερήσουν από απελπισμένους ανθρώπους την πρόσβαση σε τρόφιμα και ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη» τόνισε στην επιστολή που απέστειλε Ανελίζ Ντοντς στον Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM
«Δεν έχω οξυγόνο»: Διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις του πλανήτη για την τραγωδία των Τεμπών

Διεθνή / «Δεν έχω οξυγόνο»: Διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις του πλανήτη για την τραγωδία των Τεμπών

Από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Βραζιλία και από το Τόκιο μέχρι την Αυστραλία, οι απανταχού Έλληνες και μη, ζητούν δικαιοσύνη για τους 57 νεκρούς της σιδηροδρομικής τραγωδίας
LIFO NEWSROOM