Ο Benoit Mandelbrot, δημιουργός της πρώτης θεωρίας τραχύτητας είναι το τιμώμενο πρόσωπο στο σημερινό doodle της Google.
Ο Γαλλοαμερικανοπολωνός μαθηματικός θεωρείται «πατέρας» των φράκταλ ή αλλιώς, της μορφοκλασματικής γεωμετρίας. Ο ίδιος καθιέρωσε τον όρο «φράκταλ» για να περιγράψει μια κατηγορία μαθηματικών αντικειμένων με ακανόνιστα περιγράμματα, τα οποία μιμούνται τα ακανόνιστα σχήματα που απαντώνται στη φύση (αυτο-ομοιότητα).
Εργάστηκε σε ευρύ φάσμα πεδίων των μαθηματικών, ανάμεσα στα οποία συναντούμε τα μαθηματικά φυσικών επιστημών και την ποσοτική χρηματοοικονομική.
Ωστόσο, έγινε περισσότερο γνωστός από την ενασχόληση του με την «τέχνη της τραχύτητας», όπως ο ίδιος την αποκάλεσε, των φυσικών φαινομένων και των «ακανόνιστων στοιχείων» στην ζωή.
Γεννημένος στις 20 Νοεμβρίου του 1924 στη Βαρσοβία, κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Δημοκρατίας της Πολωνίας, ο Benoit Mandelbrot δημιούργησε την πρώτη «θεωρία της τραχύτητας», εντοπίζοντας «τραχύτητα» σε σχήματα βουνών, στη δομή των φυτών, στη δομή των αιμοφόρων αγγείων, αλλά και στην ομαδοποίηση των γαλαξιών.
Σκοπό της αναζήτησής του έθεσε τη δημιουργία ενός μαθηματικού τύπου, που θα μπορούσε να μετρήσει τη συνολική «τραχύτητα» τέτοιων αντικειμένων στη φύση.
Εξαιτίας των σπουδών του στις ΗΠΑ μπόρεσε να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε να απεικονίσει τα φράκταλ και να δείξει πως η οπτική πολυπλοκότητα είναι δυνατόν να δημιουργηθεί από απλούς κανόνες.
Το 1958, άρχισε μια καριέρα 35 ετών στην IBM, όπου έγινε Ομότιμος Εταίρος της και περιοδικά δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Μετά τη δημοσίευση της μελέτης του για την αγορά του πρωτογενούς τομέα στην Αμερική σε σύγκριση με τις προθεσμιακές επενδύσεις στον τομέα του βαμβακιού, δίδαξε Οικονομικά και εφαρμοσμένες επιστήμες στο Χάρβαρντ.
Λόγω της πρόσβασης του σε υπολογιστές της IBM,ο Benoit Mandelbrot ήταν ένας από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν γραφικά υπολογιστών για να δημιουργήσει και να εμφανίσει γεωμετρικά αντικείμενα μορφοκλασματικής μορφής, τα φράκταλ και έτσι έφτασε το 1979 να ανακαλύψει το λεγόμενο «Σύνολο Benoit Mandelbrot».
Έδειξε πώς η οπτική πολυπλοκότητα μπορεί να δημιουργηθεί από απλούς κανόνες. Είπε ότι τα πράγματα που συνήθως θεωρούνται ότι είναι "τραχιά" ή "χαοτικά", όπως τα σύννεφα ή οι ακτές, στην πραγματικότητα έχουν «βαθμούς τάξης».
Η επικεντρωμένη στα μαθηματικά και την γεωμετρία έρευνα του προσέφερε σε τομείς όπως η στατιστική φυσική, μετεωρολογία, υδρολογία, γεωμορφολογία, ανατομία, νευρολογία, γλωσσολογία, τεχνολογία πληροφοριών, γραφικά υπολογιστών, οικονομία, γεωλογία, ιατρική, κοσμολογία, μηχανική, θεωρία του χάους, μεταλλουργία και στις κοινωνικές επιστήμες.
Προς το τέλος της καριέρας του, έφτασε στην υψηλότερη ακαδημαϊκή βαθμίδα του Πανεπιστημίου του Γέιλ (Sterling Professor of Mathematical Sciences) και έγινε ο γηραιότερος καθηγητής με έδρα στην ιστορία του Γέιλ.
Πέθανε από καρκίνο του παγκρέατος στην ηλικία των 85 σε έναν ξενώνα στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης στις 14 Οκτωβρίου 2010.