Τον προβληματισμό των ειδικών για την εξέλιξη του επιδημικού κύματος κορωνοϊού στην Ελλάδα μοιράστηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η καθηγήτρια είπε πως πάνω από 4.000 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες για κορωνοϊό, στα κατά τόπους νοσοκομεία της Ελλάδας, πέρα από τους 519 διασωληνωμένους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που αποτελεί αριθμό ρεκόρ.
Όπως είπε η καθηγήτρια, ανησυχία προκαλεί η «μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος», τρεις βδομάδες μετά το lockdown στην βόρεια Ελλάδα και δύο εβδομάδες μετά το γενικό lockdown σε όλη την επικράτεια. «Από την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης, θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση», σχολίασε η κα Παπαευαγγέλου, αποδίδοντας τους αριθμούς στο υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που κάνουν το ζήτημα «σύνθετο και πολύπλοκο».
Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων παραμένει υψηλός στην Αττική, με 582 κρούσματα σήμερα, και στη Θεσσαλονίκη με 673, ενώ τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφουν και η Λάρισα (105), η Μαγνησία (108) και η Πέλλα (107). Πρόσθεσε ότι «κάποια σταθεροποίηση» παρατηρείται στην Αττική και στη Βόρεια Ελλάδα αλλά στη Θεσσαλία συνεχίζονται οι αυξητικές τάσεις.
Εκτίμησε πως το εθνικό σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται για τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες «και στην βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο» καθώς ο αριθμός των νοσηλευόμενων θα συνεχίσει να αυξάνεται. Γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ καθώς είναι σημαντική η διάγνωση ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ιδίως στις επιβαρυμένες περιοχές.
Η ίδια επισήμανε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι στην Ευρώπη αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα τα περιοριστικά μέτρα αλλά το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να «θερίζει ζωές». Αναφέρθηκε δε και στον διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκερ που δήλωσε ότι αν το 95% του πληθυσμού φορέσει μάσκα ίσως τα lockdown να μην χρειάζονταν.
«Δυστυχώς η κούραση των περιορισμών υπερτερεί και οι λάθος αποφάσεις για ευκαιριακές αποφάσεις έχουν καταστροφικές συνέπειες για εμάς και όλη την κοινωνία», δήλωσε η καθηγήτρια αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η χαλαρή συμπεριφορά «έστω και λίγων», εν μέσω lockdown να οδήγησε στην καθυστέρηση της ύφεσης.
«Είναι λάθος να χαλαρώνουμε επειδή μεγάλος αριθμός θανάτων αφορά σε ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα - πέθαναν από κορωνοϊό και δεν θα είχαν πεθάνει, αν δεν είχαν κολλήσει» πρόσθεσε, λέγοντας ότι παραμένει απρόβλεπτο το ποιος κινδυνεύει από τον Sars-Cov-2 και ποιος όχι.
Για τα εμβόλια που αναπτύσσονται ξεκαθάρισε ότι οι τεχνολογίες τους έχουν δοκιμαστεί και έχουν απόλυτα αποδεκτό προφίλ ασφάλειας και τις συνηθισμένες παρενέργειες εμβολίων, συνήθως δύο με τρεις ημέρες μετά τον εμβολιασμό, με τοπικό ερεθισμό στο σημείο, κόπωση, κεφαλαλγία και μυαλγία.
«Περιμένουμε την ολοκλήρωση των κλινικών μελετών για την ασφάλεια των εμβολίων [...] μαζικός εμβολιασμός την μόνη λύση για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης μέσα στους επόμενους μήνες.»