Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της και ζήτησε συγγνώμη, για τη διαχείριση της κρίσης με τον κορωνοϊό και τα μινκ, που οδήγησε στη θανάτωση εκατομμυρίων ζώων.
Η Φρέντρικσεν επισκέφθηκε την Πέμπτη φάρμα μινκ, τα ζώα της οποίας θανατώθηκαν παρότι ήταν υγιή, ενώ στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν είχε το νόμιμο δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο.
«Δεν έχω πρόβλημα να ζητήσω συγγνώμη για την πορεία των πραγμάτων, γιατί έγιναν λάθη», είπε στις κάμερες η πρωθυπουργός της Δανίας. Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων ήταν εμφανώς φορτισμένη συναισθηματικά και σταμάτησε αρκετές φορές για να σκουπίσει τα δάκρυα από τα μάτια της.
Στις αρχές Νοεμβρίου η Δανία- η μεγαλύτερη εξαγωγέας γούνας μινκ- ανακοίνωσε ότι θα θανατωθούν όλα τα μινκ της χώρας (υπολογίζονται σε έως 17 εκατ.), επειδή εντοπίστηκε μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, που εκτιμήθηκε ότι ίσως «απειλήσει» την αποτελεσματικότητα των υπό ανάπτυξη εμβολίων.
Όμως, λίγες ημέρες αργότερα η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι δεν υπήρχε επαρκής νομική βάση για μία τέτοια εντολή. Έπειτα από αυτό, η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση της πρωθυπουργού, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει η θανάτωση υγιών ζώων προτού καταστρωθούν τα πλάνα για την αποζημίωση ιδιοκτητών και εργαζομένων στις περίπου 1.100 φάρμες της χώρας.
Ο υπουργός Γεωργίας Μόγκενς Γένσεν απολογήθηκε και τελικά παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας κατέληξε ότι «πιθανότατα εξαλείφθηκε» η μετάλλαξη του ιού. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, πάνω από τα δύο τρίτα των συνολικά 15-17 εκατομμύρια μινκ της χώρας είχαν ήδη θανατωθεί.
«Έχουμε δύο γενιές πολύ ικανών εκτροφέων μινκ, πατέρα και γιο, που μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είδαν τη δουλειά μιας ζωής να καταστρέφεται», είπε η Φρέντρικσεν μετά τη συνάντηση με τους δύο εκτροφείς στο Κόλντινγκ και η φωνή της «έσπασε» και παραδέχθηκε ότι αυτό προκάλεσε συναισθηματική φόρτιση σε εκείνους, αλλά και στην ίδια. Τόνισε ότι θα πρέπει να θυμάται ο κόσμος ότι δεν πρόκειται για λάθος που έκαναν οι ιδιοκτήτες των εκτροφείων. «Έγινε λόγω του κορωνοϊού και ελπίζω ότι θα βρεθεί ένα μικρό φως στο σκοτάδι που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τους Δανούς εκτροφείς μινκ», συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες από Reuters, AFP