Κορωνοϊός: Έρευνα μετά το «μυστήριο» με βρέφος που γεννήθηκε με αντισώματα, χωρίς να έχει προσβληθεί από τον ιό

Κορωνοϊός: Έρευνα μετά το «μυστήριο» με βρέφος που γεννήθηκε με αντισώματα, χωρίς να έχει προσβληθεί από τον ιό Facebook Twitter
0

Γιατροί στη Σιγκαπούρη κάνουν έρευνα μετά την περίπτωση βρέφους το οποίο ήρθε στον κόσμο με αντισώματα για τον κορωνοϊό, χωρίς να έχει μολυνθεί από αυτόν, από γυναίκα η οποία είχε προσβληθεί από τον ιό.

Η έρευνα για τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στις έγκυες και τα έμβρυα διενεργείται σε δημόσια νοσοκομεία της Σιγκαπούρης, ενώ γίνονται διεθνώς προσπάθειες για να κατανοήσουν οι ειδικοί αν η μόλυνση ή τα αντισώματα μπορούν να μεταφερθούν στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στη δεύτερη περίπτωση αν δημιουργείται μια «ασπίδα» έναντι του ιού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αν και κάποιες έγκυες έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό, δεν είναι ακόμη γνωστό αν η μητέρα μπορεί να περάσει τον ιό στο έμβρυο ή το βρέφος, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού.

Η εν λόγω γυναίκα στη Σιγκαπούρη μολύνθηκε από τον κορωνοϊό τον Μάρτιο, ενώ ήταν έγκυος. Δήλωσε στην εφημερίδα Strait Times ότι οι γιατροί της είπαν πως ο νεογέννητος γιος της είχε αντισώματα κατά του κορωνοϊού, αλλά γεννήθηκε χωρίς να έχει μολυνθεί από αυτόν.

«Παραμένει άγνωστο αν η παρουσία αυτών των αντισωμάτων στο νεογέννητο μωρό προσφέρει ένα βαθμό προστασίας έναντι του κορωνοϊού, πόσο μάλλον η διάρκεια της όποιας προστασίας», δήλωσε ο Ταν Χακ Κουν, επικεφαλής μαιευτικής και γυναικολογίας στο KK Women's and Children's Hospital.

Πρόκειται για ένα από τα νοσοκομεία που μετέχουν στην έρευνα που γίνεται στη Σιγκαπούρη για τις έγκυες γυναίκες που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Η έρευνα εξετάζει τις συνέπειες του ιού στις έγκυες γυναίκες, τα έμβρυα και στα αποτελέσματα μετά τον τοκετό, ανέφερε το National University Hospital, που επίσης μετέχει στην έρευνα.

Γιατροί στην Κίνα ανέφεραν τον εντοπισμό αντισωμάτων- και τη μείωσή τους με την πάροδο του χρόνου- σε μωρά που γέννησαν γυναίκες που είχαν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο στο Emerging Infectious Diseases.

Αν και υπάρχουν στοιχεία ότι η μετάδοση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σπάνια, μικρή έρευνα στην Ιταλία έδειξε ότι αυτό είναι πιθανό. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού μπορεί να περάσουν στο μωρό μέσω του θηλασμού. Ο Ταν Χακ Κουν επεσήμανε ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτά μπορεί να περάσουν στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μέσω του πλακούντα.

Ο Πολ Τάμπια, ένας από τους κορυφαίους λοιμωξιολόγους της Σιγκαπούρης, δήλωσε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπήρχαν αντισώματα στο βρέφος μήνες μετά τη μόλυνση της μητέρας με κορωνοϊό.

«Παγκοσμίως εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ίσως χιλιάδες έγκυες γυναίκες, ενώ υπάρχουν πολύ λίγες αναφορές για λοιμώξεις σε βρέφη. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει κάποια προστασία από μητρικά αντισωματα και από τον θηλασμό», εξήγησε ο Τάμπια, πρόεδρος της Asia Pacific Society of Clinical Microbiology and Infection.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βουλγαρία: 4 άστεγοι κάηκαν ζωντανοί μέσα σε βαγόνι - Έγιναν δύο συλλήψεις

Διεθνή / Βουλγαρία: 4 άστεγοι κάηκαν ζωντανοί μέσα σε βαγόνι - Έγιναν δύο συλλήψεις

Το περιστατικό σημειώθηκε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Σόφιας, με τις αρχές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας - Δύο άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση
LIFO NEWSROOM