Χώρες με δημοκρατικά ελλείμματα πριν από την πανδημία, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση ως αποτέλεσμα ορισμένων μέτρων κατά της πανδημίας κορωνοϊού, αναφέρει νέα μελέτη.
Το lockdown και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ήταν το «κλειδί» για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωvοϊού. Αλλά μαζί με τον ιό έχουν επίσης περιορίσει προσωρινά τα βασικά δικαιώματα, όπως η ελευθερία του συνέρχεσθαι.
Στην έκθεσή, η οποία επικεντρώνεται στην κατάσταση της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο, το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Βοήθεια (International IDEA) προειδοποιεί για τους κινδύνους που δημιουργεί η εφαρμογή μέτρων κατά του κορωνοϊού «από άποψη δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις εφαρμογής του lockdown χωρίς νόμιμη υποστήριξη και παρακολούθηση εφαρμογών που μοιράζονται δεδομένα με την αστυνομία.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 61% των χωρών είχε εφαρμόσει μέτρα που περιγράφει ως «ανησυχητικά» έως τον Οκτώβριο του 2020 - 90% των μη δημοκρατικών χωρών και 43% των δημοκρατικών.
Σημείωσε δε, ότι στις περιπτώσεις δημοκρατιών που είχαν επιβάλει ανησυχητικούς περιορισμούς, «περισσότερα από τα δύο τρίτα ήταν δημοκρατίες που είτε είχαν υποχωρήσει, διαβρωθεί είτε ήταν αδύναμες πριν από την πανδημία».
«Ο κίνδυνος είναι να εξοικειωθούν οι κυβερνήσεις με μία νέα «κανονικότητα» και να εφαρμόσουν αντιδημοκρατικά μέτρα» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς IDEA ,Kevin Casas-Zamora.
Τα μέτρα κατά του κορωνοϊού επηρέασαν επίσης τις εκλογές φέτος. Η κήρυξη «κατάστασης επιδημιολογικής έκτακτης ανάγκης» από την Πολωνία επέτρεψε στην κυβέρνηση να παρακάμψει την εκλογική επιτροπή και το κοινοβούλιο για να σχεδιάσει τις προεδρικές εκλογές με επιστολικές ψήφους. Ωστόσο, οι επικριτές ανέφεραν ότι αυτές ήταν υπέρ του κατεστημένου. Η χώρα έπρεπε τελικά να απορρίψει αυτήν την ιδέα της επιστολικής ψήφου και καθυστέρησε την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.
Η έκθεση εξέτασε επίσης τη δημοκρατική απόδοση των χωρών το 2019. Διαπίστωσε ότι 84 από τις δημοκρατίες του κόσμου, ή 52%, γνώρισαν κάποια μορφή δημοκρατικής διάβρωσης τη χρονιά εκείνη.
Μεταξύ 2015 και 2019, 16 χώρες υπέστησαν «σοβαρή» οπισθοδρόμηση, σύμφωνα με το International IDEA, με τη Βραζιλία, τις Φιλιππίνες, την Πολωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπόκεινται σε απότομες αλλαγές.
Ενώ η έκθεση διαπίστωσε ότι «οι δημοκρατικές φιλοδοξίες παρέμειναν ισχυρές», προειδοποίησε ότι μια επικείμενη χρηματοπιστωτική κρίση «πιθανότατα θα εμβαθύνει την αστική δυσαρέσκεια, τόσο για τις δημοκρατίες όσο και για τις μη δημοκρατίες» και ότι πιθανότατα θα υπάρχουν περισσότερες διαμαρτυρίες και αστικές αναταραχές τα επόμενα χρόνια.
Mε πληροφορίες του Politico.eu
σχόλια