SOS από ειδικούς κατά των συναθροίσεων στις γιορτές: «Πολύ επικίνδυνος ακόμη και ο αριθμός των 9»

SOS από ειδικούς κατά των συναθροίσεων στις γιορτές: «Πολύ επικίνδυνος ακόμη και ο αριθμός των 9» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών, που προειδοποιούν για τους κινδύνους διασποράς του κορωνοϊού ακόμη και στις συναθροίσεις των 9 ατόμων που επιτρέπονται για τις γιορτές.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι δεν θα επιτρέπεται η συγκέντρωση περισσοτέρων των 9 ατόμων, προερχομένων από δύο οικογένειες. Όμως, αρκετοί είναι οι ειδικοί που προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος ακόμη κι έτσι.

Χαρακτηριστική η δήλωση του διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», ο οποίος υπογράμμισε ότι ο αριθμός των 9 είναι πολύ επικίνδυνος.

«Ακόμα και ο επιτρεπόμενος αριθμός των 9 ατόμων για τα ρεβεγιόν είναι πολύ επικίνδυνος. Η κινητικότητα θα αυξήσει τα κρούσματα, τη νοσηρότητα και τον αριθμό των θανάτων. Από το τι θα κάνουμε τώρα εξαρτάται η σφοδρότητα του τρίτου κύματος», δήλωσε ο Νικόλαος Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Μία οικογένεια μόνη και τέλος»

Αλλά και ο Χαράλαμπος Γώγος υπογράμμισε ότι το σημαντικό είναι στο τραπέζι των γιορτών να καθίσουν άτομα που είναι κάθε ημέρα μαζί, δηλαδή αυτοί που μένουν στο ίδιο σπίτι.

«Υπάρχει μια μικρή σύγχυση με τον αριθμό των 9. Είναι αστείο να βάζουμε μπροστά τον αριθμό. Φανταστείτε να μαζευτούν στο ίδιο σπίτι τέσσερα ζευγάρια των δύο ατόμων», είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Η λέξη ρεβεγιόν δεν έχει κανένα νόημα, δεν υπάρχει ρεβεγιόν με μία οικογένεια, να σταματήσουμε να το συζητάμε. Είναι δυνατόν να γίνει τέτοιο πράγμα αυτή την εποχή; Μια οικογένεια θα κάνει Χριστούγεννα μόνη της και τέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

«Ας κάτσουμε στα αυγά μας, ας κάνουμε μόνοι μας με την οικογένειά μας. Δεν έχει νόημα το ρεβεγιόν, θα κάτσουμε ένα βράδυ στο τραπέζι μας. Του χρόνου θα κάνουμε μεγάλα ρεβεγιόν», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.

Ήδη, ανάλογες τοποθετήσεις έχουν κάνει κι άλλοι ειδικοί τις προηγούμενες ημέρες. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, υπογράμμισε ότι φέτος δεν πρέπει να έχουμε «καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας».

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι η πιο ασφαλής επιλογή είναι να μη συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά «διότι οι εορταστικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους έχουν όλα τα στοιχεία που μπορούν να αυξήσουν τη μετάδοση». Και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, προειδοποίησε ότι 8 λεπτά αρκούν για τη διασπορά.

Καπραβέλος: Έχασα 69χρονη, με τον γιο της διασωληνωμένο δίπλα

Στις σημερινές δηλώσεις του, ο Νικόλαος Καπραβέλος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να φτάσουμε τους 10.000-15.000 νεκρούς την άνοιξη, αν δεν προσέξουμε.

«Η τάση σταθεροποίησης είναι στον αριθμό διασωληνωμένων και των θανάτων. Αν κάποιος είναι ικανοποιημένος με 50-60 νεκρούς τη μέρα, με 3.000 νεκρούς τον Νοέμβριο, θα φτάσουμε στο τέλος της άνοιξης τους 10.000-15.000 νεκρούς. Πρέπει να δούμε έκρηξη θανάτων για να κλείσουμε πάλι την αγορά;», δήλωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολάου».

Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο κι επικίνδυνο σημείο, υπογράμμισε, καθώς αυτή τη στιγμή τα νούμερα στα νοσοκομεία είναι απαράδεκτα. «Οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες. Σήμερα ξεκινάμε μια ημέρα γενική εφημερίας με 130 ασθενείς στα τμήματα, πάνω από 40 διασωληνωμένους και 3 κρεβάτια ΜΕΘ ελεύθερα», εξήγησε.

Ο κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε και σε μία τραγική ιστορία από τη ΜΕΘ. «Χθες στη ΜΕΘ έχασα μια μητέρα 69 ετών μετά από μάχη 2-3 εβδομάδων και ο γιος της, 37 ετών είναι δίπλα, σε άλλη Μονάδα διασωληνωμένος, σε κρίσιμη κατάσταση», ανέφερε.

Με αυτά τα δεδομένα, εξέφρασε την αντίθεσή του με το άνοιγμα των εκκλησιών, αλλά και των σχολείων επισημαίνοντας ότι «τα παιδιά μπορεί να μη νοσούν, αλλά μεταδίδουν» και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση για την άρση των μέτρων θα πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο-Απρίλιο.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM