Ρεβεγιόν στην εποχή του κορωνοϊού: Τι επιτρέπεται, «καμπανάκι» των ειδικών για τον κίνδυνο διασποράς

Ρεβεγιόν στην εποχή του κορωνοϊού: Τι επιτρέπεται, «καμπανάκι» των ειδικών για τον κίνδυνο διασποράς Facebook Twitter
0

Οι φετινές γιορτές θα γίνουν στη «σκιά» του κορωνοϊού και οι ειδικοί ήδη προειδοποιούν για τους κινδύνους διασποράς στις συναθροίσεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε τα μέτρα που θα ισχύσουν και για την περίοδο των γιορτών.

«Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί», τόνισε ο κ. Πέτσας κατά τη διάρκεια του briefing.

Όταν ρωτήθηκε αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ωραρίου για τις μετακινήσεις, για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Πέτσας απάντησε κατηγορηματικά «όχι».

«8 λεπτά αρκούν»

Παρά τα μέτρα, οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους που επιφυλάσσουν τυχόν συναθροίσεις με αφορμή το ρεβεγιόν. Χαρακτηριστική η δήλωση της Βάνας Παπαευαγγέλου, ότι αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει διασπορά.

«Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους όπως είναι τα σπίτια μας, αποτελούν ευκαιρία υπερμετάδοσης ακόμα και σε ένα μόλις βράδυ. Αν ένας από τους καλεσμένους σας είναι ασυμπτωματικός φορέας, τότε πολύ εύκολα η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί σε όλους που είναι εκεί», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Η κ. Παπαευαγγέλου επανέλαβε την ανάγκη να καθορίσει ο καθένας τη «φούσκα», δηλαδή τη μικρή σταθερή ομάδα συγγενών και φίλων που θα γιορτάσει φέτος. «Έχει υπολογιστεί με μαθηματική ακρίβεια ότι αν σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μαζευτούν 20 άτομα για περισσότερο από 4 ώρες, ακόμα και αν όλοι οι παρευρισκόμενοι φοράνε μάσκα συνεχώς, υπάρχει κίνδυνος διασποράς», προειδοποίησε.

«Αν κανείς από τους καλεσμένους δεν φοράει μάσκα και μάλιστα πιάσουν και κανένα τραγουδάκι την ώρα της διασκέδασης, αρκούν μόλις 8 λεπτά, προσέξτε, μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά», συμπλήρωσε. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι πρέπει οι γιορτές να γίνουν με μικρή παρέα, καλό αερισμό χώρου και τήρηση των αποστάσεων όσο γίνεται.

«Πιο ασφαλές να μην συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά»

Αλλά και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, υπογράμμισε τον μεγάλο κίνδυνο των συναντήσεων με άτομα άλλου νοικοκυριού.

«Η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά, διότι οι εορταστικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους έχουν όλα τα στοιχεία που μπορούν να αυξήσουν τη μετάδοση», είπε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Αναγνώρισε ότι αυτό είναι λογικό να μη γίνει και συμπλήρωσε ότι εφόσον συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά στη διάρκεια των γιορτών, πρέπει να εφαρμοστούν πολύ απλές οδηγίες.

Αυτές προβλέπουν πρώτα από όλα όποιος έχει συμπτώματα να μην συμμετέχει σε τέτοιες συναθροίσεις. Επίσης, τόνισε τη σημασία της χρήσης μάσκας όπου είναι δυνατόν και ιδιαίτερα σε συναντήσεις με ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, όπως και αποφυγή εναγκαλισμών και φιλιών.

«Να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις. Εάν συναντήσουμε τις ίδιες ομάδες και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, θα έχουμε πετύχει ένα πολύ σημαντικό σημείο για να μειώσουμε την επιδημία. Να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής, να πλένουμε τα χέρια μας, να μην τρώμε από κοινό φαγητό, να μην τρώμε από κοινό πιάτο, να μην μοιραζόμαστε ποτήρια.

Ένας πολύ καλός αερισμός του χώρου θα βοηθήσει πάρα πολύ. Και εάν είναι δυνατόν, επειδή κάνει κρύο και καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο, να συναντηθούμε ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, αυτό θα βοηθούσε ακόμα περισσότερο», συμβούλευσε ακόμη ο κ. Μαγιορκίνης.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM