Σχεδόν το 5% των ανθρώπων στην κινεζική πόλη Γουχάν μπορεί να έχουν μολυνθεί με Covid-19, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται από μελέτη ερευνητών στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Ο πληθυσμός της Γουχάν εκτιμάται σε 11 εκατομμύρια, γεγονός που υποδηλώνει ότι περίπου 500.000 άνθρωποι μπορεί να είχαν τον ιό. Εάν αυτός ο αριθμός αληθεύει, είναι σχεδόν 10 φορές υψηλότερος από τον επίσημα καταγεγραμμένο αριθμό των 50.354 κρουσμάτων στη Γουχάν. Σημειώνεται πως τα ασυμπτωματικά περιστατικά δεν υπολογίζονται στην επίσημη καταγραφή της Κίνας.
Η μελέτη, που διεξήχθη στις αρχές του τρέχοντος έτους, έλαβε δείγματα από 34.000 άτομα στη Γουχάν, καθώς και την ευρύτερη επαρχία Χουμπέι, το Πεκίνο, τη Σαγκάη και τέσσερις άλλες επαρχίες, δήλωσε το CDC της Κίνας. Οι ερευνητές βρήκαν ένα ποσοστό επιπολασμού αντισωμάτων 4,43% στη Γουχάν και ένα ποσοστό επικράτησης 0,44% στην ευρύτερη επαρχία Χουμπέι.
Η μελέτη δημοσιοποιείται πριν από την επίσκεψη της ομάδας διεθνών επιστημόνων στη Γουχάν σε μια αποστολή που θα διερευνήσει την προέλευση του ιού. Η άφιξη των επιστημόνων αναμένεται τον επόμενο μήνα, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με το Πεκίνο, το οποίο ήταν απρόθυμο να συμφωνήσει σε ανεξάρτητη έρευνα.
Η Κίνα είχε κατηγορηθεί για έλλειψη διαφάνειας ως προς τους αριθμούς των κρουσμάτων της, με επικριτές να αμφισβητούν το βαθμό στον οποίο θα μπορούσαν να εμπιστευθούν τα στοιχεία.
Η δήλωση του CDC πρόσθεσε ότι μόνο δύο άτομα είχαν θετικά αποτελέσματα για αντισώματα μεταξύ των 12.000 ατόμων που εξετάστηκαν εκτός Χουμπέι. Η μελέτη διεξήχθη ένα μήνα αφού η Κίνα «περιόρισε το πρώτο κύμα» της πανδημίας.
Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν εκτός της Γουχάν ήταν χαμηλός, λέγοντας ότι αυτό υποδηλώνει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στην πόλη αυτή είχαν αποτρέψει την εξάπλωση του ιού σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Νωρίτερα φέτος, ο ιός εντοπίστηκε σε μια λεγόμενη «υγρή αγορά» στη Γουχάν, και εκτιμάται ότι εκεί ήταν που έκανε το άλμα από ζώα σε ανθρώπους. Ωστόσο οι ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι ο ιός μπορεί απλά να είχε ενισχυθεί εκεί. Η πόλη της Γουχάν τέθηκε σε έκτακτο lockdown 76 ημερών στις 23 Ιανουαρίου, κάτι που επαναλήφθηκε με διάφορες μορφές σε άλλες πόλεις, θέτοντας περίπου 56 εκατομμύρια ανθρώπους σε αποτελεσματική καραντίνα.