Για σταθερή αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε δυτική και ανατολική Αττική, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, μίλησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
«Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, επικαλούμενη τα στοιχεία του ECDC, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική», αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας.
«Αναμένουμε ακόμα τα κρούσματα των γιορτών», είπε η παιδίατρος με φόντο τα 721 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα και τόνισε «πως προκαλεί ανησυχία η πτώση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων κατά δύο έτη».
Αύξηση νοσηλειών κατά 25% στην Αττική- Στο 60% η πληρότητα σε όλη τη χώρα
Σε ό,τι αφορά στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι στην Αττική παρατηρείται άνοδος κατά 20%- 25% από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, καθώς από τις 450 ανήλθαν στις 550, ενώ προβληματισμό προκαλεί και η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.
Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα, καταγράφονται 7.000 ενεργά κρούσματα, ενώ η πληρότητα των νοσοκομείων βρίσκεται στο 60% σε όλη τη χώρα και στο 70% στη Βόρεια Ελλάδα.
«Η εμπειρία των γειτόνων μας, μας δείχνει ξεκάθαρα ότι ένα είναι το στοίχημα: Η διατήρηση του επιδημιολογικού φορτίου, καθώς ακόμα αναμένουμε τα κρούσματα των εορτών», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι ανησυχητική είναι η μείωση της ηλικίας των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό.
«Γνωρίζουμε ότι η ιστορία αυτή θα τραβήξει και παρόλο που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί η πανδημία θα είναι εδώ και θα επηρεάζει τη ζωή μας για κάποιους μήνες ακόμα» επισήμανε.
«Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε τη διασπορά που σημειώθηκε την περίοδο των γιορτών», καθώς διαφορετικά ενδέχεται να επιστρέψουμε στην κατάσταση του Νοεμβρίου, σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η συμπεριφορά όλων μας θα καθορίσει την τύχη μας».
Τα σχολεία ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά
Πρόσθεσε ότι από τις 11 Ιανουαρίου ανοίγουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία για δια ζώσης διδασκαλία, επισημαίνοντας «η εκπαίδευση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα», καθώς «τίποτα δεν αντικαθιστά την εκπαίδευση με φυσική παρουσία», διότι έχει τεράστια «σημασία για την ψυχική υγεία των παιδιών μας». Σημείωσε ακόμα ότι «δεν παρατηρείται μετάδοση στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης» και πως αυτή η θέση της επιτροπής είναι διαρκής.
Όπως σημείωσε, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε άνοιγμα των σχολείων ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.
«Το πιο ασφαλές μέρος για τα μικρά παιδιά είναι το σχολικό περιβάλλον, εκεί που τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών θα γίνεται περιοδικά, με απόλυτη τήρηση των μέτρων προστασίας.
«Ακόμη κι όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, κατά τον Δεκέμβριο, υπήρχε ενδοοικογενειακή μετάδοση υψηλότερη σε σχέση με όταν τα σχολεία ήταν ανοχκτά. Επιβεβαιώνεται ότι το ασφαλέστερο μέρος για τα μικρά παιδιά είναι το σχολικό περιβάλλον», πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου.
Αναφορικά με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είπε ότι «στόχος να ανοίξουμε στο μέλλον εφόσον έχουμε μείωση των κρουσμάτων», καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ανησυχία.
Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς δημοτικών και νηπιαγωγείων μπορούν να υποβάλλονται σε δωρεάν τεστ Covid-19 μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.