Financial Times: Η Άνγκελα Μέρκελ επιτίθεται στο Twitter για τον αποκλεισμό του Τραμπ

Financial Times: Η Άνγκελα Μέρκελ επιτίθεται στο Twitter για τον αποκλεισμό του Τραμπ Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε την απόφαση του Twitter να μπλοκάρει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση της πλατφόρμας «προβληματική» ρήξη του θεμελιώδους δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση. 

To Twitter ανέστειλε «επ' αόριστον» τον λογαριασμό του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο της εισβολής όχλου στο Καπιτώλιο, επικαλούμενο «επανειλημμένες και σοβαρές» παραβάσεις των κανονισμών και των πολιτικών λειτουργίας του. Το Facebook επέβαλε παρόμοιο απαγορευτικό. 

Μέσω του εκπροσώπου της, η Άνγκελα Μέρκελ σχολίασε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας, υιοθετώντας νόμους για τον περιορισμό της υποκίνησης (σ.σ βίας) μέσω Διαδικτύου, αντί να επιτρέπει σε πλατφόρμες όπως το Twitter και το Facebook να καθορίζουν αυτόνομα τους κανόνες τους. 

«Η παρέμβαση υπογραμμίζει ένα βασικό πεδίο διαφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, στο ρυθμιστικό πλαίσιο των κοινωνικών δικτύων», σχολιάζουν οι Financial Times. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εκχωρήσει στις ρυθμιστικές αρχές περισσότερες εξουσίες για να υποχρεώσει διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Facebook και το Twitter να αφαιρούν παράνομο περιεχόμενο.»

Σε γενικές γραμμές, στις ΗΠΑ οι τεχνολογικές εταιρείες μπορούν να διαμορφώνουν το δικό τους πλαίσιο κανονισμών για τις πλατφόρμες τους, αν και τελευταία εντείνονται οι κινητοποιήσεις για τον περιορισμό των ρυθμιστικών τους ελευθεριών.

Αρκετά μέλη του Κογκρέσου επεξεργάζονται νομοθετικές προτάσεις για τον περιορισμό της «προστασίας» που απολαμβάνουν οι εταιρείες των social media απέναντι σε μηνύσεις από τρίτους για περιεχόμενο που αναρτάται στις πλατφόρμες τους. Ορισμένοι μάλιστα πιέζουν για ένα νέο ομοσπονδιακό νομοσχέδιο που θα μοιράζεται παραπλήσιο πλαίσιο με το αντίστοιχο GDPR της ΕΕ. 

Η μετοχή του Twitter έπεσε περισσότερο από 7% την Δευτέρα στα 48 δολάρια, καθώς οι επενδυτές θορυβήθηκαν από το νέο ντιμπέιτ που έχει ξεκινήσει, σχετικά με την προοπτική πιο αυστηρών κανονισμών στα social media. 

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε πως η ελευθερία του λόγου είναι «θεμελιώδες δικαίωμα ζωτικής σημασίας» που μπορεί να περιοριστεί, «αλλά μόνο σε συμφωνία με τους νόμους και εντός πλαισίου ορισμένου από νομοθέτες - όχι από την απόφαση των διοικούντων στις πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων». 

Για αυτόν τον λόγο η καγκελάριος θεωρεί προβληματικό το γεγονός πως οι λογαριασμοί του Τραμπ έχουν «παγώσει» επ' αόριστον. Ο κ. Ζάιμπερτ αναφέρθηκε και σε έναν γερμανικό νόμο για τη γλώσσα μίσους στο διαδίκτυο που εφαρμόστηκε το 2018, «θέτοντας τη Γερμανία στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών διεθνώς για έλεγχο στο Διαδίκτυο».

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, κάθε ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι υποχρεωμένη να αφαιρεί εντός 24 ωρών από την ειδοποίησή της δυνητικά παράνομο υλικό. Σε αντίθετη περίπτωση έρχεται αντιμέτωπη με πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Ο νόμος θεωρείται ένας από τους πλέον αυστηρούς στην υφήλιο. 

Λε Μερ: «Ψηφιακή ολιγαρχία»

 

Παρόμοια κριτική άσκησε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, που δήλωσε «σοκαρισμένος» από την κίνηση του Twitter. Όπως είπε, η θεσμοθέτηση ψηφιακών κανόνων δεν θα πρέπει να γίνεται από την «ψηφιακή ολιγαρχία» [...] Οι κανονισμοί της ψηφιακής αρένας είναι θέμα του κυρίαρχου λαού, των κυβερνήσεων και του δικαστικού συστήματος.»

Ναβάλνι: «Απαράδεκτη λογοκρισία»

 

Η απαγόρευση στηλιτεύθηκε και από τον σφοδρό πολιτικό επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι. Ο γνωστός Ρώσος πολιτικός και μπλόγκερ που πρόσφατα δηλητηριάστηκε, έκανε λόγο για «απαράδεκτη πράξη λογοκρισίας» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Κρεμλίνο για να δικαιολογήσει και τον δικό του αποκλεισμό από τα κρατικά media στη Ρωσία. 

«Η απαγόρευση στο Twitter είναι απόφαση ανθρώπων που δεν γνωρίζουμε και αποτέλεσμα μιας άγνωστης διαδικασίας», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας πως ο αποκλεισμός στηρίχθηκε σε «συναισθήματα και προσωπικές πολιτικές προτιμήσεις». «Αυτό το προηγούμενο θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από εχθρούς της ελευθερίας του λόγου σε όλο τον κόσμο», έγραψε. «Και στη Ρωσία. Κάθε φορά που θα θέλουν να φιμώσουν κάποιον θα λένε "είναι απλά κοινή πρακτική, ακόμα και ο Τραμπ μπλοκαρίστηκε από το twitter"»

Ο Ναβάλνι αναρρώνει στην Γερμανία μετά την επίθεση σε βάρος του με νευροτοξικό παράγοντα, που «ενορχηστρώθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες». Κατά τον ίδιο, αν το Twitter ήθελε να μπλοκάρει χρήστες θα μπορούσε να ορίσει μια επιτροπή αρμόδια για να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις.  «Πρέπει να γνωρίζουμε τα ονόματα των μελών αυτής της επιτροπής, να κατανοήσουμε πως θα λειτουργεί, πώς θα ψηφίζουν τα μέλη της και πώς μπορούμε να υποβάλλουμε ένσταση ενάντια στις αποφάσεις τους». 

Ο αποκλεισμός του Τραμπ καταδικάστηκε και από τον Βλαντιμίρ Σολόβιεφ, έναν από τους «κορυφαίους προπαγανδιστές των κρατικών media» στη Ρωσία. «Αμφισβητείται από κανέναν πως το σύνταγμα των ΗΠΑ είναι κατώτερο των εσωτερικών ενημερώσεων του Twitter;» σχολίασε χαρακτηριστικά στο Telegram. «Επιτρέπεται σε ιδιωτικές εταιρείες να δημιουργούν ζώνες ανεξάρτητες από το αμερικανικό σύνταγμα;» αναρωτήθηκε ο Σολόβιεφ που παρουσιάζει ένα τηλεοπτικό σόου με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου. 

Ο Ζάιμπερτ διευκρινίζει πως αν και η καγκελάριος Μέρκελ εναντιώνεται σε άμεσους αποκλεισμούς, δεν αντιτίθεται στην προοπτική προειδοποίησης των χρηστών από το Twitter και το Facebook για ορισμένες δυνητικά παραπλανητικές αναρτήσεις, όπως για παράδειγμα τα ποστ του προέδρου περί «κλοπής» και «απάτης» στις προεδρικές εκλογές. 

Οι εταιρίες των social media έχουν «μεγάλη ευθύνη για να διασφαλίσουν πως η επικοινωνία σε πολιτικό επίπεδο δεν δηλητηριάζεται από μίσος, ψεύδη και υποκίνηση σε βία. Και είναι σωστό να μην παραμένουν αδρανείς όταν περιεχόμενο που δημοσιεύεται εμπίπτει σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες». 

Το Parler αποκλείστηκε

 

Την περασμένη Κυριακή, η πλατφόρμα Parler που αυτοδιαφημίζεται ως το «αντίπαλο δέος» του twitter χωρίς λογοκρισία, αποσύρθηκε από το cloud της Amazon, έχοντας ήδη αποκλειστεί και από τις πλατφόρμες εφαρμογών της Google και της Apple. «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα ζούμε σε μία χώρα [....] που οι εταιρείες θα μπορούν συντονισμένα να ακυρώσουν αυτό που κάνεις», δήλωσε ο CEO του Parler, Τζον Μέιτζ, στο Fox. 

Υποστήριξε πως η εταιρεία του αξίζει δισ. δολαρίων και δήλωσε πως, αν και επικοινώνησε με άλλους «μεγάλους τεχνολογικά παίκτες» για να την εξεύρεση μιας εναλλακτικής πλατφόρμας, οι κρούσεις του απορρίφθηκαν. Το 2020, το Parler εγκαταστάθηκε σε 9,6 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως και τα 7,8 εκατ. ήταν σε αμερικανικό έδαφος σύμφωνα με δεδομένα του Sensor Tower. 

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ