Έρευνα: Η διαδικτυακή παραπληροφόρηση μειώθηκε δραματικά μετά τον αποκλεισμό του Τραμπ από το Twitter

Έρευνα: Η διαδικτυακή παραπληροφόρηση μειώθηκε δραματικά μετά τον αποκλεισμό του Τραμπ από το Twitter Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η διαδικτυακή παραπληροφόρηση για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 73% την εβδομάδα μετά την αναστολή του λογαριασμού του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Zignal Labs.

Οι συζητήσεις στον ιστό περί εκλογικής «απάτης» ή «κλοπής» περιορίστηκαν σημαντικά σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μετά το «απαγορευτικό» του Twitter στον απερχόμενο πρόεδρο, όπως διαπίστωσε η εταιρεία που επικαλείται σε άρθρο της η Washington Post. 

Oι αναφορές για εκλογική απάτη μειώθηκαν από τα 2,5 εκατομμύρια στις 688.000 την εβδομάδα που ακολούθησε τα αιματηρά επεισόδια, σύμφωνα με την Zignal Labs.

Η παραπληροφόρηση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές ήταν ένα από τα πιο βασικά θέματα διάδοσης ψευδών πληροφοριών, και είχε ξεκινήσει πριν την 3η Νοεμβρίου, με προώθηση της συγκεκριμένης ατζέντας τόσο από τον Τραμπ όσο και από τους συμμάχους του. 

Όμως ο 45ος πρόεδρος και υποστηρικτές του είδαν τους λογαριασμούς τους να αναστέλλονται σε Facebook, Instagram, Snapchat, Twitch - ακόμα και το Spotify. Τα ευρήματα καταδεικνύουν πως τα ψεύδη ρέουν από πλατφόρμα σε πλατφόρμα σε ένα κύκλο αυτοενίσχυσης και πώς οι συγκεκριμένες δράσεις κατά της παραπληροφόρησης «μπορούν να κάνουν την διαφορά», σχολιάζει η WP. 

Το πάγωμα του λογαριασμού του Τραμπ, ήταν μόνο η αρχή και ακολούθησε το μπλοκάρισμα περίπου 70.000 λογαριασμών που σχετίζονταν με την αβάσιμη ιδεολογία της συνωμοσιολογικής ομάδας QAnon, που φαίνεται να διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

«Αθροιστικά, αυτές οι δράσεις είναι πιθανό να μειώσουν σημαντικά το μέγεθος της διαδικτυακής παραπληροφόρησης στο εγγύς μέλλον», εκτιμά η ερευνήτρια του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον Kate Starbird. «Το τι θα συμβεί μακροπρόθεσμα παραμένει συγκεχυμένο».

Η Zignal διαπίστωσε πως η χρήση χάσταγκ που σχετίζονταν με την εισβολή στο Καπιτώλιο επίσης μειώθηκε σημαντικά. Θεματικές όπως το #FightforTrump («παλέψτε για τον Τραμπ») ήταν ευρέως διαδεδομένες σε Facebook, Instagram, Twitter και άλλες υπηρεσίες μία εβδομάδα πριν την εισβολή. Την εβδομάδα μετά τα φονικά επεισόδια, τα χάσταγκ αυτά μειώθηκαν περίπου κατά 95%. Τα χάσταγκ «κρατήστε την γραμμή (σ.σ μάχης)» και #MarchforTrump (εκστρατεύστε/παρελάστε για τον Τραμπ) είχαν μείωση ίδιου ποσοστού. 

Η εταιρεία ερευνών και άλλοι οργανισμοί εκτιμούν πως ένα ισχυρό, διασυνδεδεμένο οικοσύστημα παραπληροφόρησης που αποτελείται από γνωστούς influencers, ήταν νευραλγικό στην εξώθηση εκατομμυρίων Αμερικανών να απορρίψουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Αυτό το δίκτυο όμως ενδέχεται να έχει προβλήματα επιβίωσης χωρίς τους λογαριασμούς του Τραμπ. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα Tweet του Τραμπ διαμοιράζονταν από υποστηρικτές του με «εκπληκτικό ρυθμό» ανεξαρτήτως θέματος, δίνοντάς του μία πρωτοφανή δυνατότητα να διαμορφώνει τον διάλογο στο διαδίκτυο. Η καθηγήτρια τεχνολογίας της Πληροφορίας στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Leysia Palen, παρατηρούσε τον Οκτώβριο μετά από μήνες ερευνών πως η «μηχανή ενίσχυσης της φωνής του Τραμπ δεν συγκρίνεται με τίποτα». 

Ο Τραμπ φέρεται να ψάχνει για νέα «ψηφιακή στέγη», όπως το Parler, το Gab ή το Telegram, που είναι δημοφιλή μεταξύ των συντηρητικών χρηστών. Ωστόσο δεν έχει ακόμα επιλέξει κάποιο και το Parler εκπαραθυρώθηκε  από την Google και την Apple, καθώς η πλατφόρμα δεν λάμβανε μέτρα για τον περιορισμό της γλώσσας βίας και μίσους. 

Ερευνητές κατά της παραπληροφόρησης έχουν επανειλημμένα διαπιστώσει πως σχετικά λίγοι λογαριασμοί λειτούργησαν σαν «υπερμεταδότες» κατά τη διάρκεια των εκλογών. Τα tweet και οι αναρτήσεις τους δημιουργούσαν δυσανάλογο μερίδιο εσφαλμένων ή ψευδών αφηγημάτων περί «απάτης», «επιστολικών ψήφων» και άλλων σχετικών θεμάτων. 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν τις προεδρικές εκλογές από την οργάνωση ερευνητών Election Integrity Partnership, μόλις 20 συντηρητικοί λογαριασμοί υπέρ του Τραμπ, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο λογαριασμός του Τραμπ @realDonaldTrump, ήταν η πηγή για το ένα πέμπτο των retweet που προωθούσαν ψευδή αφηγήματα για τις εκλογές. 

Στην αναφορά της, η Zignal σημειώνει πως τα χάσταγκ και οι φράσεις που χρησιμοποιούσαν θιασώτες της QAnon μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι αναφορές για την ίδια την Qanon και τον ανώνυμο αρχηγό της Q αυξήθηκαν κατά 15%. Ωστόσο αυτή η αύξηση θα μπορούσε να αποδοθεί στην κάλυψη των ειδήσεων για τα επεισόδια και τις συζητήσεις που υποδαύλισαν. 

Μία πρόσφατη έκθεση της Advance Democracy που ιδρύθηκε από τον Daniel J. Jones, πρώην αναλυτή του FBI που ηγήθηκε της επιχείρησης εκτίμησης του προγράμματος βασανιστηρίων της CIA, σημειώνει πως τα social media φαίνεται να έχουν επιτυχώς διαλύσει «μεγάλες δόσεις» ψευδών ισχυρισμών για εκλογική απάτη. Ωστόσο «οι εμπρηστικές και υπαινικτικά βίαιες αφηγήσεις συνεχίζουν να εξαπλώνονται στις παρυφές των κοινωνικών δικτύων». 

Μεταξύ αυτών, είναι και η χρήση όρων όπως το «προδότες» στο Twitter, που αποδίδονται στον αντιπρόεδρο Πενς, στην Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι και άλλους. Στο Tik Tok, η Advance Democracy διαπίστωσε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση Three Percenters καλούσε σε βία στα βίντεό της, που αναπαράχθηκαν 139.000 φορές.

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Διεθνή / Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Η Επίσκοπος Μπάντε ανέβηκε στην εξέχουσα αυτή θέση χωρίς πραγματική πολιτική δύναμη, παρά μόνο με την πνευματική εξουσία που προσφέρει ο ρόλος της και η δυνατότητα να μιλήσει ανενόχλητη για 14 λεπτά
LIFO NEWSROOM