ΟΝΑ: Το πρώτο vegan εστιατόριο της Γαλλίας που βραβεύεται με αστέρι Michelin

ΟΝΑ: Το πρώτο vegan εστιατόριο της Γαλλίας που βραβεύεται με αστέρι Michelin Facebook Twitter
0

Ένα vegan εστιατόριο στη νοτιοδυτική Γαλλία έγινε το πρώτο αυτού του είδους που βραβεύεται με αστέρι Michelin στη χώρα.

Πρόκειται για το ONA (Origine Non- Animale), στην πόλη Arès κοντά στο Μπορντό, της σεφ Κλερ Βαλέ. Η 41χρονη σπούδασε αρχαιολόγος αλλά στη συνέχεια ανακάλυψε ότι είχε πάθος για τη μαγειρική και έγινε αυτοδίδακτη σεφ, σύμφωνα με το BBC. Έπειτα από ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη, έκανε στροφή στη vegan διατροφή.

«Ήταν σαν να με χτύπησε τρένο», λέει στο AFP μιλώντας για τη στιγμή που ενημερώθηκε ότι το εστιατόριό της απέκτησε το πολυπόθητο αστέρι Michelin. Η Bαλέ άνοιξε το ONA το 2016, αν και αρχικά πάσχιζε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις τράπεζες.

«Έλεγαν ότι είναι πολύ αβέβαιη η προοπτική του βιγκανισμού και της διατροφής με βάση τα φυτά», εξηγεί. Επίσης, οι τράπεζες εκτιμούσαν ότι δεν ήταν πολλά υποσχόμενο το σημείο που είχε επιλέξει για να ανοίξει το εστιατόριό της.


Τελικά, εξασφάλισε το απαραίτητο κεφάλαιο μέσω crowdfunding και δανείου από τράπεζα που ειδικεύεται στη χρηματοδότηση πρότζεκτ τα οποία θεωρεί ηθικά. Η Βαλέ παραδέχεται ότι στην πορεία είχε αμφιβολίες «για το αν είμαστε αρκετά καλοί, καθώς η μαγειρική με βάση τα φυτά είναι δύσκολη». Όμως, σημειώνει «το σημαντικό είναι να διασκεδάζεις αυτό που κάνεις».

Σε μία ανάρτηση στο Instagram ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στη διάκριση του εστιατορίου. «Έγινε επειδή πιστέψατε σε εμένα, σε αυτό το τρελό στοίχημα πέρα από τις αμφιβολίες, τα άγχη και τους φόβους μου, αλλά και χάρη στην κοινή δουλειά μας αυτά τα τέσσερα χρόνια», έγραψε η σεφ του εστιατορίου που τιμήθηκε και με το «πράσινο» αστέρι, διάκριση που άρχισε να δίνει από πέρυσι ο οδηγός Michelin σε εστιατόρια με ηθικές πρακτικές.

«Θα συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι γιατί αυτό το αστέρι είναι δικό μου, δικό σας, είναι του απίθανου, είναι κάτι που σίγουρα φέρνει τη γαστρονομία με βάση τα φυτά στον κλειστό κύκλο της γαλλικής και παγκόσμιας γαστρονομίας», έγραψε ακόμη η Βαλέ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο επιβεβαιώνει ότι οι τιμές του «υγρού χρυσού» θα μειωθούν στο μισό

Διεθνή / Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο επιβεβαιώνει ότι οι τιμές του «υγρού χρυσού» θα μειωθούν στο μισό

Εκτιμήσεις για σημαντικά βελτιωμένες συγκομιδές κατά την περίοδο 2024-2025, ιδίως σε βασικές παραγωγικές χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τυνησία
LIFO NEWSROOM
Μαδρίτη: Τέλος στα τουριστικά διαμερίσματα – Οι νέοι κανόνες που αλλάζουν τα πάντα στο κέντρο της πόλης

Διεθνή / Μαδρίτη: Τέλος στα τουριστικά διαμερίσματα – Οι νέοι κανόνες που αλλάζουν τα πάντα στο κέντρο της πόλης

Ο δήμος Μαδρίτης επισημαίνει ότι μεταξύ 2015 και 2024, 3.306 τοπικά καταστήματα έχουν μετατραπεί σε τουριστικές κατοικίες ή διαμερίσματα, γεγονός που έχει μειώσει την προσφορά εμπορίου προς όφελος των μόνιμων κατοίκων
LIFO NEWSROOM
Ελ Σαλβαδόρ: Στην πιο σύγχρονη και αυστηρή φυλακή του κόσμου - Οι κρατούμενοι είναι «άδεια κελύφη»

Διεθνή / Ελ Σαλβαδόρ: Στην πιο σύγχρονη και αυστηρή φυλακή του κόσμου οι κρατούμενοι είναι σαν «ζωντανοί νεκροί»

«Οι χειρότεροι από τους χειρότερους» εγκληματίες του Ελ Σαλβαδόρ είναι φυλακισμένοι στο Cecot - Βγαίνουν μόνο 30' την ημέρα, φορούν μόνο λευκή μπλούζα και βερμούδα, κοιμούνται ανά 80 σε κελιά χωρίς μαξιλάρια και κουβέρτες, δεν έχουν μαζί τους κανένα αντικείμενο
LIFO NEWSROOM