Η Ελλάδα έχει δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη και άλλες περιοχές, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.
«Για πρώτη φορά, μετά την προσάρτηση των Δωδεκανήσων το 1947, η εθνική επικράτεια μεγεθύνεται περίπου κατά 10%», είπε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.
«Όχι με απόσπαση εδαφών, ούτε σε βάρος άλλων χωρών, αλλά με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στη θαλάσσια ζώνη η οποία απλώνεται από τους Οθωνούς μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο και με διαδικασίες απόλυτα θεμελιωμένες στους κανόνες του διεθνούς δικαίου», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι προηγήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης γραμμών βάσης, μια προϋπόθεση της σύμβασης Δικαίου της Θάλασσας για τον υπολογισμό αιγιαλίτιδας ζώνης και υφαλοκρηπίδας του κάθε κράτους
«Σήμερα, η χώρα μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Οι θάλασσές μας εκεί διπλασιάζονται. Ένα δικαίωμα απόλυτα συμβατό με τη διεθνή νομιμότητα και το οποίο η Ελλάδα προφανώς μπορεί να ασκήσει και σε άλλες περιοχές», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Προφανώς και στην Κρήτη αλλά και αλλού, σε χρόνο, με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα το επιλέξει
είναι κάτι που αναφέρεται ρητά στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου».
Η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός, στέλνει ένα πολύ καθαρό μήνυμα «σε όσους προσπαθούν με απειλές, με λεονταρισμούς, να στερήσουν από την πατρίδα μας ότι της επιτρέπουν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου».