Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι προωθεί ένα σχέδιο επανασχεδιασμού του χαρτονομίσματος των 20 δολαρίων, προκειμένου να απεικονίζει την ακτιβίστρια κατά της δουλείας Χάριετ Τάμπμαν.
Το σχετικό χαρτονόμισμα αρχικά επρόκειτο να παρουσιαστεί το 2020 κάτι που δεν έγινε. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είπε ότι θα αντικαταστήσει τον πρώην Πρόεδρο Άντριου Τζάκσον, ιδιοκτήτη σκλάβων, με το πρόσωπο της Τάμπμαν.
Ωστόσο η κίνηση αυτή καθυστέρησε από τον πρώην πρόεδρο Τραμπ. Τώρα ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φέρνει στην επιφάνεια ξανά το θέμα, με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι να λέει στους δημοσιογράφους ότι το Υπουργείο Οικονομικών «διερευνά τρόπους για να επιταχύνει» τη διαδικασία.
Η κίνηση αυτή θα έκανε την Τάμπμαν την πρώτη Αφροαμερικανή που θα εμφανιστεί σε χαρτονόμισμα των ΗΠΑ και την πρώτη γυναίκα για πάνω από 100 χρόνια.
«Είναι σημαντικό τα χαρτονομίσματά μας, τα χρήματά μας να αντικατοπτρίζουν την ιστορία και την ποικιλομορφία της χώρας μας, και η εικόνα της Χάριετ Τάμπμαν στο νέο χαρτονόμισμα των 20 δολ. σίγουρα αντικατοπτρίζει αυτή την ιδέα», δήλωσε η Ψάκι τη Δευτέρα.
Οι γυναίκες που απεικονίστηκαν τελευταία στα αμερικανικά χαρτονομίσματα ήταν η πρώην Πρώτη Κυρία Μάρθα Ουάσιγκτον, στο κέρμα του 1 δολαρίου από το 1891 έως το 1896 και η ιθαγενής Ποκαχόντας, σε μια ομαδική απεικόνιση για το χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων από το 1865 έως το 1869.
Ωστόσο λόγω των περίπλοκων διεργασιών στις ΗΠΑ για ανάλογους επανασχεδιασμούς, το χαρτονόμισμα δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα. Το 2019, ο υπουργός Οικονομικών του Τραμπ, Στίβεν Μούντσιν δήλωσε ότι ο επανασχεδιασμός θα καθυστερούσε τουλάχιστον έως το 2026.
Ο Τραμπ, θαυμαστής του Άντριου Τζάκσον, του οποίου το πορτρέτο κρεμόταν στο γραφείο του, είχε εκφράσει την αντίθεση του στον επανασχεδιασμό.
Κατά την εκστρατεία του το 2016, είχε προτείνει η Τάμπμαν να απεικονίζεται στο κέρμα των 2 δολαρίων.
Ποια ήταν η Χάριετ Τάμπμαν
Γεννήθηκε υπό καθεστώς δουλείας περίπου το 1820 και μεγάλωσε δουλεύοντας στα χωράφια στο Dorchester County, του Μέριλντ. Η Τάμπμαν ήταν το τέταρτο από τα εννιά παιδιά που γεννήθηκαν από δύο σκλάβους γονείς, τον Μπέντζαμιν Ρος και την Χάριετ Ριτ.
Ως έφηβη τραυματίστηκε σοβαρά, όταν ένας επιστάτης τη χτύπησε στο κεφάλι με ένα σιδερένιο αντικείμενο. Κατάφερε να φύγει από μια φυτεία σκλάβων το 1849, πηγαίνοντας βόρεια προς τη γειτονική πολιτεία της Πενσιλβάνια.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, επέστρεψε πολλές φορές στο Μέριλαντ για να σώσει κι άλλους σκλάβους, οδηγώντας τους στο λεγόμενο «υπόγειο σιδηρόδρομο», ένα δίκτυο με ασφαλείς χώρους διαμονής για σκλάβους που οδηγούνταν από τον σκληρό Νότο στις ελεύθερες πολιτείες του Βορρά.
Εκτιμάται ότι είχε κάνει περίπου 13 αποστολές και είχε διασώσει περισσότερους από 70 υποδουλωμένους εργάτες, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας και των φίλων της, χρησιμοποιώντας το δίκτυο.
Αργότερα, έγινε κατάσκοπος του ενωσιακού στρατού κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, εξέχουσα υποστηρικτής του κινήματος για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών και διάσημη βετεράνος του αγώνα για την κατάργηση της δουλείας.
Μετά τον πόλεμο, έκανε περιοδείες στις ανατολικές πόλεις, δίνοντας ομιλίες για την υποστήριξη του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.
Πέθανε το 1913, σε ηλικία 91 ετών, κοντά στην οικογένειά της.
Με πληροφορίες του BBC/NewYprkTimes/CBSNews