Απότομη αύξηση καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, η οποία μάλιστα είναι μεγαλύτερη από εκείνη που παρατηρήθηκε πριν από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.
«Δυστυχώς δεν πάμε καλά. Η αύξηση ήταν πολύ μεγάλη τις προηγούμενες 3-4 ημέρες, πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη εβδομάδα», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, αναφερόμενος στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής. «Νομίζω ότι έχει γίνει πλέον εκτεταμένη διασπορά στην Αττική και θα πρέπει να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα», πρόσθεσε.
Μάλιστα, προειδοποίησε ότι αυτή η απότομη αύξηση είναι μεγαλύτερη από εκείνη που παρατηρήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, πριν από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.
«Η εικόνα της απότομης αύξησης που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες, συνέβη στις 20 Οκτωβρίου, πριν το δεύτερο κύμα στην Αττική. Τότε είδαμε μια απότομη αύξηση στον ιό στα λύματα, που συνεχίστηκε λίγες ημέρες και μετά από μία εβδομάδα ήρθε το δεύτερο κύμα στην Αττική. Αν θυμάστε, η κορύφωση των κρουσμάτων ήταν στις 12 Νοεμβρίου», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η αύξηση τώρα «είναι μεγαλύτερη από του Οκτωβρίου».
Σε ερώτηση για το πώς αυτή η αύξηση μπορεί να «μεταφραστεί» σε αριθμό κρουσμάτων, ο καθηγητής εξήγησε ότι στα λύματα φαίνεται το σύνολο του ιικού φορτίου, τόσο των συμπτωματικών, όσο και των ασυμπτωματικών.
«Επομένως, δεν είναι ευθεία ανάλογο ότι όση αύξηση είδαμε στα λύματα τόση αύξηση θα δούμε στα κρούσματα στο πεδίο. Αυτό που σίγουρα θα δούμε είναι μια αύξηση περίπου της τάξεως 40-50% σιγά σιγά μέσα στις επόμενες εβδομάδες», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι σίγουρα θα δούμε τετραψήφιο αριθμό, σημειώνοντας ότι για αυτό ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε χθες στη Βουλή για 7.000-8.000 κρούσματα σε εβδομαδιαία βάση.
Σε ερώτηση αν η αύξηση μπορεί να προέρχεται από το άνοιγμα των σχολείων, απάντησε ότι αυτό δεν πιστεύει ότι ήταν καθοριστικός παράγοντας. «Εμείς αυτό που παρατηρούμε είναι μια σταδιακή αύξηση από τα Χριστούγεννα. Από εβδομάδα σε εβδομάδα το ιικό φορτίο αυξανόταν και αυτό σημαίνει ότι υπήρχε μια σταδιακή διασπορά. Εκτιμήσαμε εξαρχής ότι αυτή η διασπορά μάλλον προέρχεται από ασυμπτωματικούς νεαρής ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα στο πεδίο θα μετατοπίζονταν προς το μέλλον», απάντησε.
Ο καθηγητής εκτίμησε ότι η σταδιακή διασπορά οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η επιστροφή στους χώρους εργασίας, η αυξημένη κυκλοφορία στους δρόμους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και η χαλαρότητα απέναντι στα μέτρα.
Παράλληλα ο κ. Θωμαΐδης υπενθύμισε ότι αυτή η περίοδος- ο Φεβρουάριος και οι αρχές Μαρτίου- είναι η κατ' εξοχήν εποχή υπερμετάδοσης των ιών.