Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, Ναϊπιντάου, σε διαμαρτυρία για το πραξικόπημα του στρατού με το οποίο ανατράπηκε η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με το BBC, έγινε χρήση πλαστικών σφαιρών.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι οι διαδηλωτές τράπηκαν σε φυγή, καθώς έπεφταν πυροβολισμοί στον αέρα, αλλά όχι προς την κατεύθυνση του πλήθους.
Ο αυτόπτης μάρτυρας πρόσθεσε ότι η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει αρχικά αντλίες νερού υπό πίεση, προσπαθώντας να απωθήσει μεγάλο πλήθος διαμαρτυρόμενων.
Police in Myanmar's capital Naypyitaw fired gunshots into the air as protesters defied bans on gatherings amid nationwide outrage following last week’s coup https://t.co/j655t2ItmG pic.twitter.com/EFVgbVY6my
— Reuters (@Reuters) February 9, 2021
Παράλληλα στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Μανταλέι, τουλάχιστον 27 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων ένας δημοσιογράφος, που διαμαρτύρονταν για το πραξικόπημα στη Μιανμάρ, συνελήφθησαν σήμερα από την αστυνομία. Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, μια γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με τραύμα στο κεφάλι.
Δημοσιογράφος της Δημοκρατικής Φωνής της Βιρμανίας (DVB) δήλωσε ότι συνελήφθη καθώς βιντεοσκοπούσε την συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ο ίδιος σημείωσε ότι δύο άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και στην Μπάγκο, η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, την Ρανγκούν, η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού για να διαλύσει μεγάλο πλήθος διαδηλωτών.
Οι διαμαρτυρόμενοι για το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ αψήφησαν και σήμερα την απαγόρευση των συναθροίσεων και συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους, που είναι οι μεγαλύτερες εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία που πραγματοποιούνται στη χώρα.
Το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου και η κράτηση της εκλεγμένης ηγέτιδος της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι έχει προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας να διοργανώνονται εδώ και τέσσερις συνεχόμενες μέρες και ένα αυξανόμενο κίνημα πολιτικής ανυπακοής που έχει επηρεάσει νοσοκομεία, σχολεία και κυβερνητικά γραφεία στη χώρα αυτή των 53 εκατομμυρίων κατοίκων.
Οι δεσμεύσεις χθες Δευτέρα του επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ ότι εν τέλει θα διεξαχθούν εκλογές στο πρώτο του διάγγελμα μετά το πραξικόπημα προκάλεσε περιφρόνηση. Μάλιστα, επανέλαβε τις κατηγορίες περί εκλογικής απάτης στις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία της Σου Κι.
«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», αναφέρεται σε ανακοίνωση νεαρού ακτιβιστή, του Μάουνγκ Σαούνγκχα, ο οποίος ζητεί την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την «πλήρη κατάρρευση της δικτατορίας».