Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να αναβάλει τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που «δικαιολογημένα προκαλεί αντιδράσεις και κινητοποιήσεις» της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση, μπροστά στο τρίτο κύμα της πανδημίας, «να αφήσει τις ιδεοληψίες της στην άκρη» και να αναβάλει τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου, προκειμένου να μην υπάρξουν «οι δικαιολογημένες αντιδράσεις και να μην διοργανωθεί το σημερινό συλλαλητήριο».
Παράλληλα επισημαίνει ότι είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, «όταν αποκλείονται 24.000 μαθητές από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όταν αλλάζουν οι όροι των πανελλαδικών στη μέση μιας χρονιάς που τα Λύκεια δεν πρόλαβαν να ανοίξουν, όταν αντί για προσλήψεις καθηγητών έχουμε προσλήψεις 1000 ειδικών φρουρών».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
«Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναβάλει τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την παιδεία που δικαιολογημένα προκαλεί αντιδράσεις και κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Όταν αποκλείονται 24.000 μαθητές από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όταν αλλάζουν οι όροι των πανελλαδικών στη μέση μιας χρονιάς που τα Λύκεια δεν πρόλαβαν να ανοίξουν, όταν αντί για προσλήψεις καθηγητών έχουμε προσλήψεις 1000 ειδικών φρουρών, τότε είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις.
Καλούμε την κυβέρνηση μπροστά στο τρίτο κύμα της πανδημίας να αφήσει τις ιδεοληψίες της στην άκρη, να αναβάλει τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου, έτσι ώστε να μην υπάρξουν οι δικαιολογημένες αντιδράσεις και να μην διοργανωθεί το σημερινό συλλαλητήριο».
Παρόμοια τοποθέτηση έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha το βράδυ της Τρίτης.
«Οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες είναι βασικό συστατικό μιας δημοκρατίας, αν θέλουμε η δημοκρατία να λειτουργεί και να μη μπει συνολικά σε καραντίνα. Εκτός αν αποφασίσουμε ότι η Βουλή θα αναστείλει τις εργασίες της και θα νομοθετεί μονάχα για ζητήματα που αφορούν την πανδημία. Να μην υπάρχουν τότε ούτε συγκεντρώσεις ούτε διαμαρτυρία», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δεν μπορεί κανείς, στο όνομα μιας πραγματικά έκτακτης κατάστασης να αναστείλει την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας. «Δεν μπορεί κανείς σήμερα να υιοθετήσει την άποψη ότι μόνο η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να νομοθετεί και μάλιστα, νομοσχέδια τα οποία είχαν αντιδράσεις. Διότι εδώ γίνονται διαδηλώσεις των φοιτητών, διότι αποφασίζει η κ. Κεραμέως για την Παιδεία, την επόμενη χρονιά να μπουν 25.000 λιγότεροι εισακτέοι στα ΑΕΙ. Ε, αυτό θα περάσει δίχως καμία αντίδραση; Με συγχωρείτε δηλαδή», είπε.
Σε ερώτηση αν δέχεται το ρίσκο να μολυνθούν κάποιοι άνθρωποι σε μια τέτοια συγκέντρωση, στο όνομα της δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας απάντησε:
«Βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο και γι' αυτό θεωρώ ότι το ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μη φέρει τέτοια νομοσχέδιο που εγείρουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις μέσα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στην πανδημία».
Κάνοντας αναφορά στις περιορισμένες εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου επεσήμανε πως είναι άλλο αυτό και άλλο άλλο όταν η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας «αποφασίζει να νομοθετήσει με προκλητικό τρόπο και χωρίς διαβούλευση, διάλογο, ζητήματα που εγείρουν αντιστάσεις».
«Άρα, ο υποκινητής αυτών των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η κυβέρνηση. Θα έπρεπε λοιπόν αυτή τη στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά την παγκόσμια κοινή γνώμη, είναι ότι στην περίοδο της πανδημίας, θα πρέπει ορισμένα μέτρα αναγκαία, καταστολής ελευθεριών, να μη γίνουν μόνιμα και να μη γίνουν ευκαιρία για τις εκάστοτε κυβερνήσεις προκειμένου να περάσουν μέτρα τα οποία θα είναι σε αντίθεση με την κοινή λογική και με την κοινή γνώμη», επεσήμανε ακόμη ο κ. Τσίπρας.