Ένα από τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Μαλαισίας βρέθηκε στο «στόχαστρο» της εισαγγελίας για σχόλια που αναρτήθηκαν από αναγνώστες.
Η απόφαση του δικαστηρίου θεωρείται από πολλούς σοβαρό πλήγμα για την ελευθερία της έκφρασης στη χώρα. Ειδικότερα, ο γενικός εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του Malaysiakini.com και του αρχισυντάκτη του πρακτορείου, Στίβεν Γκαν, για πέντε σχόλια αναγνωστών που ήταν επικριτικά για το δικαστικό σώμα.
Ο Γκαν υποστήριξε ότι ούτε ο ίδιος ούτε το πρακτορείο δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τα σχόλια των αναγνωστών και ότι οι αρμόδιοι της ιστοσελίδας αφαίρεσαν στη συνέχεια τα προσβλητικά σχόλια. Ωστόσο, το ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε ότι ο ιστότοπος είχε πλήρη ευθύνη και επέβαλε πρόστιμο 123.000 δολαρίων.
Ο Γκαν, ο οποίος αντιμετώπισε ακόμα και το ενδεχόμενο ποινής φυλάκισης, αθωώθηκε. Βέβαια, υποστήριξε ότι αυτή η απόφαση θα έχει «τεράστια επίδραση σε συζητήσεις για θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος».
Η ετυμηγορία, είπε ο Γκαν,«προκαλεί πλήγμα στην εκστρατεία μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, μεταξύ άλλων». «Νομίζω ότι η απόφαση που πάρθηκε εναντίον μας και το βαρύ πρόστιμο που έχει επιβληθεί είναι μια προσπάθεια όχι μόνο να μας τιμωρήσει αλλά και να μας κλείσει».
Το Malaysiakini, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ο πρώτος ανεξάρτητος ιστότοπος ειδήσεων της χώρας, ιδρύθηκε το 1999 από τον Γκαν και τον Τσάντραν, οι οποίοι είχαν απογοητευτεί από την εκτεταμένη λογοκρισία στα ΜΜΕ. Στις δύο δεκαετίες που ακολούθησαν, οι δημοσιογράφοι του ιστότοπου δέχτηκαν επιθέσεις από τις αρχές, συνελήφθησαν, κατηγορήθηκαν ακόμη και για προδοσία και αποκλείστηκαν από συνεντεύξεις τύπου.
Η Διεθνής Αμνηστία διεμήνυσε ότι η ετυμηγορία είναι «ένα ακόμη παράδειγμα περιορισμού των ανθρώπων να εκφραστούν ελεύθερα στη χώρα».
«Η καταδίκη και το πρόστιμο αποτελεί σοβαρή οπισθοδρόμηση για την ελευθερία της έκφρασης στη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας της Μαλαισίας.
Με πληροφορίες από Guardian