Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να πει αν ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είναι ένας από τους Σαουδάραβες αξιωματούχους, που υπόκεινται σε κυρώσεις θεώρησης εισόδου (βίζα) μετά τις αποκαλύψεις για τον θάνατο του Κασόγκι.
Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν πάρει το όνομα του δολοφονημένου Σαουδάραβα δημοσιογράφου, μετά την δημοσιοποίηση αμερικανικής αναφοράς των μυστικών υπηρεσιών, που φέρει τον Σαουδάραβα πρίγκιπα να έχει δώσει την έγκρισή του, αν όχι να έχει διατάξει, τον θάνατο και τον διαμελισμό του Τζαμάλ Κασόγκι.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν, μετά την αποκάλυψη της αναφοράς της CIA, δήλωσε ότι 76 Σαουδάραβες υπήκοοι υπόκεινται σε περιορισμούς βάσει των κυρώσεων, που καλύπτουν επίσης αυτούς, που εικάζεται ότι έχουν εμπλακεί σε προσπάθειες εκφοβισμού Σαουδαράβων αντιφρονούντων στις ΗΠΑ.
Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ned Price, δεν είπε αν στη λίστα των 76 υπάρχει και το όνομα του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας.
«Δεν είμαστε σε θέση να αναφέρουμε λεπτομερώς την ταυτότητα αυτών που περιλαμβάνονται σε αυτήν τη λίστα των 76, ούτε μπορούμε να κάνουμε προεπισκόπηση αυτών που ενδέχεται να προστεθούν στο μέλλον», δήλωσε ο Price.
Πρόσθεσε δε, ότι «Δεν συμπεριλαμβάνω ούτε αποκλείω κανέναν συγκεκριμένα στη λίστα. Τούτου λεχθέντος, σίγουρα δεν γνωρίζω αν ο πρίγκιπας έχει σχέδια να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες στο εγγύς μέλλον».
Ο Price έθεσε μια «επανατοποθέτηση» των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας, την οποία τόνισε ότι οι δύο χώρες «δεν είναι σε ρήξη».
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι θα υπάρξει ανακοίνωση για «σημαντικές» αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο βασίλειο του Κόλπου.
Ωστόσο, η κυβέρνηση από τη στιγμή της ανακοίνωσης των κυρώσεων, δέχεται έντονη κριτική, για το ότι δεν στόχευσε τον 35χρονο κληρονόμο του Σαουδαραβικού θρόνου με κυρώσεις, ειδικά δε, αφού τον κατονομάζει στην αναφορά πως ενέκρινε τη δολοφονία, που πραγματοποιήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.
Χθες, η αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι, Χατίς Τσενγκίζ, ζήτησε να υπάρξει άμεση τιμωρία του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.
Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις συνοπτικές εκτελέσεις, Agnès Callamard, δήλωσε ότι ήταν «μια εξαιρετικά επικίνδυνη κίνηση» να αναγνωρίσουν την ευθύνη του πρίγκιπα και, στη συνέχεια, να μην επιβάλουν τιμωρητικά μέτρα.
Ο Price, από την πλευρά του τόνισε ότι οι ΗΠΑ «επικεντρώθηκαν στη μελλοντική συμπεριφορά» της Σαουδικής Αραβίας και κάλεσαν τη μοναρχία να διαλύσει τη ομάδα ταχείας επέμβασης του πρίγκιπα, η οποία συμμετείχε στη δολοφονία Κασόγκι.
Ο Price και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκη, πιέστηκαν επανειλημμένα τη Δευτέρα σχετικά με το κατά πόσον η παράλειψη άμεσων κυρώσεων στον πρίγκιπα του στέμματος συνεπάγεται ατιμωρησία για ανώτερους αξιωματούχους.
Ωστόσο, όλες οι απαντήσεις επικεντρώθηκαν στον επανασχεδιασμό των μελλοντικών σχέσεων ΗΠΑ- Σαουδικής Αραβίας, μετά την ευνοϊκή περίοδο της προηγούμενης διοίκησης Τραμπ.
Με πληροφορίες του Guardian