Το μουσείο της Μοσούλης αποκαθίσταται, έξι χρόνια μετά την καταστροφή από τον ISIS

Έξι χρόνια μετά την καταστροφή από τον ISIS το μουσείο της Μοσούλης αποκαθίσταται Facebook Twitter
Ομάδα αρχαιολόγων εκτιμά το μέγεθος των καταστροφών στην Ασσυριακή Αίθουσα του Πολιτιστικού Μουσείου Mosul τον Φεβρουάριο του 2019.
0

Πριν από έξι χρόνια ο κόσμος παρακολούθησε άφωνος το οπτικό υλικό που έδωσαν οι δυνάμεις του ISIS μέσα από αρχαιολογικό μουσείο της Μοσούλης με τους μαχητές του να καταστρέφουν με βαριοπούλες τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, συντρίβοντας ιστορικά γλυπτά του Ασσυριακού πολιτισμού, ως μέρος της εκστρατείας τους για τη διαγραφή της προ-ισλαμικής πολιτιστικής κληρονομιάς του έθνους.

Ο βανδαλισμός χαρακτηρίστηκε από τον ΟΗΕ έγκλημα πολέμου. Οι θησαυροί του μουσείου, πολλοί από τους οποίους προέρχονταν από τους αρχαιολογικούς χώρους της Νιμρούντ και της Χάτρα, κοντά στη Μοσούλη, έμειναν για χρόνια σε αυτή την κατάσταση, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους του Τμήματος Αρχαιοτήτων, περίπου 90 έργα καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, στην πλειονότητά τους πρωτότυπα.

Το κτίριο «καταστράφηκε πλήρως» από τον ΙSIS, το οποίο «λαφυραγώγησε επίσης αντικείμενα», δήλωσε Ιρακινός αξιωματούχος. Η καταστροφή συγκρίνεται με εκείνη των αγαλμάτων του Βούδα του Μπαμιγιάν (Αφγανιστάν) από τους Ταλιμπάν το 2001. Τα ιρακινά στρατεύματα επανέλαβαν το μουσείο για δύο χρόνια αργότερα, αποκαλύπτοντας την πλήρη έκταση της καταστροφής για πρώτη φορά.

Από τότε, εδώ και έξι χρόνια, ειδικοί και αρχαιολόγοι από το Smithsonian Institution ασχολούνται με την τεκμηρίωση των καταστροφών και διαπίστωσαν πως εκτός από αρχαία αντικείμενα που λείπουν, κάηκαν 25.000 τόμοι από τη βιβλιοθήκη του μουσείου και τα κτίρια υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τις βόμβες.

Το 2018 δημιουργήθηκε μια διεθνής ένωση επιστημόνων που έφτασε επιτόπου για να κάνει σωστικές εργασίες και επισκευές και ανέλαβε το εκτεταμένο έργο συντήρησης που απαιτείται για να ανοίξει ξανά στο κοινό το μουσείο, ενώ άλλες ομάδες ειδικών συνεργάζονται από το 2009 με το Ιρακινό Ινστιτούτο για τη Διατήρηση των Αρχαιοτήτων και της Κληρονομιάς στο Ερμπίλ.

Έξι χρόνια μετά την καταστροφή από τον ISIS το μουσείο της Μοσούλης αποκαθίσταται Facebook Twitter
Θραύσματα που συλλέχθηκαν από το προσωπικό του Μουσείου Πολιτισμού Mosul τεκμηριώνονται και αποθηκεύονται προσωρινά τον Αύγουστο του 2019. Φωτο: Smithsonian

Παρά τους κινδύνους και την ταραγμένη κατάσταση στην περιοχή, η ανάγκη ανοικοδόμησης του Μουσείου της Μοσούλης γίνεται κατανοητή από οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, όπως το Ιρακινό Κρατικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων και Κληρονομιάς, το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων και η Διεθνής Συμμαχία για την Προστασία της Κληρονομιάς σε Περιοχές Συγκρούσεων.

Η τεράστια καταστροφή σε μια περιοχή που θεωρείται μια από τις πηγές πολιτισμού, τόσο για την Ανατολή όσο και για τη Δύση, απαιτούσε αρχικά την τεκμηρίωση των ζημιών στις αίθουσες που έμοιαζαν με σκηνές εγκλήματος.

Έξι χρόνια αργότερα, η κατάσταση της συλλογής είναι ακόμη δύσκολο να εκτιμηθεί. Δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί πλήρης απογραφή των κατεστραμμένων και λεηλατημένων αρχαιοτήτων, ενώ αρκετά διασώθηκαν όταν οι άνθρωποι του μουσείου τα έκρυψαν μακριά από τις εμπόλεμες ζώνες.

Αυτό που προηγείται σήμερα είναι η ανακατασκευή του μουσείου, η επισκευή των τοίχων, των δαπέδων και της στέγης, ενώ μέσα στο μουσείο έχει δημιουργηθεί ένα εργαστήριο συντήρησης για τη σωτηρία κατεστραμμένων αντικειμένων και γλυπτών.

Τον περασμένο Νοέμβριο το μουσείο πραγματοποίησε μια προσωρινή έκθεση έργων από έναν τοπικό καλλιτέχνη στη μερικώς ανακαινισμένη βασιλική αίθουσα υποδοχής δίνοντας ζωή στο μουσείο, ενώ οι ειδικοί ελπίζουν ότι το κεντρικό κτήριο του μουσείου μπορεί να καλωσορίσει τους επισκέπτες ξανά από το 2023 ή το 2024.

Έξι χρόνια μετά την καταστροφή από τον ISIS το μουσείο της Μοσούλης αποκαθίσταται Facebook Twitter
Φωτο: Smithsonian
Έξι χρόνια μετά την καταστροφή από τον ISIS το μουσείο της Μοσούλης αποκαθίσταται Facebook Twitter
Φωτο: Smithsonian
Έξι χρόνια μετά την καταστροφή από τον ISIS το μουσείο της Μοσούλης αποκαθίσταται Facebook Twitter
Φωτο: Smithsonian
 
 
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν: Ένα έπος δράσης βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου

Πολιτισμός / Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν: Ένα έπος δράσης βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου

Ο Νόλαν έχει συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό καστ για την επική αφήγηση. Μεταξύ των πρωταγωνιστών βρίσκονται οι Ματ Ντέιμον, Τομ Χόλαντ, Αν Χάθαγουεϊ, Ζεντάγια, Λουπίτα Νιόνγκο, Ρόμπερτ Πάτινσον και Σαρλίζ Θερόν
LIFO NEWSROOM
«Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Πολιτισμός / «Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Η ταινία, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τη Shao Yihui, καταγράφει τη ζωή τριών γυναικών στη Σαγκάη, μέσα από ιστορίες που αναδεικνύουν τη σύγχρονη γυναικεία ενδυνάμωση
LIFO NEWSROOM
Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Πολιτισμός / Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Νέες ταινίες, πάρτι, κλασική μουσική, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και στολισμένα spots στην πόλη για τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πολιτισμός / Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Για να προσδιορίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε προσεκτικά αρχαίες πηγές
LIFO NEWSROOM