Ουρακοτάγκοι και χιμπατζήδες στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19 και έγιναν τα πρώτα ζώα που λαμβάνουν το πειραματικό εμβόλιο για ζώα στις ΗΠΑ.
Τον περασμένο Ιανουάριο, οκτώ γορίλες στο San Diego Zoo Safari Park διαγνώστηκαν θετικοί στο νέο κορωνοϊό. Η Nadine Lamberski, αναπληρώτρια διευθύντρια κτηνιατρικών υπηρεσιών στο πάρκο, είπε πως «σήμανε συναγερμός» για πρώτη φορά όταν ένας 49χρονος «ασημόραχος» γορίλας, που ονομάζεται Winston, άρχισε να βήχει λίγες ημέρες μετά την διάγνωση ενός υπαλλήλου με Covid-19.
«Μόλις μάθαμε ότι ένας υπάλληλος ήταν θετικός, θορυβηθήκαμε, οπότε αυτός ο βήχας σήμανε συναγερμό και αμέσως ζητήσαμε την απαραίτητη άδεια ώστε να υποβάλουμε δείγματα για διαγνωστικό έλεγχο», λέει. «Χρειαζόταν να το νικήσουμε και όλοι είχαν διαφορετικό ρόλο», προσθέτει. «Οι ειδικοί προσπαθούσαν να βγάλουν άκρη, αν μπορούσαμε να διαχωρίσουμε τα ζώα, και τι θα γινόταν αν κάποιο αρρώσταινε βαριά και έπρεπε να πάει σε ΜΕΘ; Ήταν εφικτό;». «Οπότε, είχαμε πολύ κόσμο να κάνει διάφορα πράγματα ταυτόχρονα επειδή θέλαμε να είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο», συνεχίζει. «Καταλαβαίνετε, ελπίζαμε για το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμασταν για το χειρότερο».
Οι γορίλες ανέρρωσαν πλήρως μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και η Lamberski λέει ότι προσπάθησε να βρει εμβόλια προκειμένου να εμποδίσει περαιτέρω μόλυνση στην αγέλη και άλλους πιθήκους του ζωολογικού κήπου.
Η κτηνιατρική φαρμακευτική εταιρία Zoetis ανέπτυξε το πειραματικό εμβόλιο, σύμφωνα με το National Geographic, που δεν παρασκευάστηκε ούτε είναι κατάλληλο για χρήση σε ανθρώπους. «Είναι σύνηθες να χρησιμοποιούμε σε λιοντάρια και τίγρεις εμβόλια που αναπτύχθηκαν για σκύλους και γάτες. Οι πίθηκοι εμβολιάζονται με ανθρώπινα εμβόλια για τη γρίπη και την ιλαρά» λέει η Lamberski. Ωστόσο για ορισμένα είδη απαιτείται η αλλαγή των ενισχυτικών συστατικών του εμβολίου, επισήμανε εκπρόσωπος της Zoetis.
Τέσσερις ουρακοτάγκοι και πέντε μπονόμπο (πυγμαίοι χιμπατζήδες) έλαβαν το εμβόλιο, ανάμεσά τους και ένας θηλυκός ουρακοτάγκος με όνομα Karen, ο πρώτος ουραγκοτάγκος παγκοσμίως που υποβλήθηκε σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς το 1994.
Με λιγότερους από 5.000 γορίλες να απομένουν στη φύση, ερευνητές εκφράζουν έντονη ανησυχία καθώς επειδή τα συγκεκριμένα ζώα ζουν σε κλειστές οικογενειακές αγέλες, η μόλυνση θα μπορούσε να επεκταθεί γρήγορα αν έστω ένα από αυτά κολλήσει τον ιό.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει ελάχιστα γνωστά σχετικά με τις συνέπειες του κορωνοϊού στα ζώα, αν και πολλά από αυτά, ανάμεσά τους γάτες και σκύλοι, έχουν διαγνωστεί θετικά στον ιό στο παρελθόν.
Αν και το προσωπικό του ζωολογικού κήπου χάρηκε γνωρίζοντας πως οι γορίλες εμβολιάστηκαν, η Lamberski πιστεύει ότι «αυτή η τεράστια ανακούφιση δεν πρόκειται να έρθει μέχρι να εμβολιαστεί ολόκληρη η κοινότητα, μέχρι το εμβόλιο να φτάσει και στις πιο απομακρυσμένες κοινωνίες σε όλο τον κόσμο, σε περιοχές όπου ζουν ελεύθεροι γορίλες».
Προς το παρόν ούτε οι ουραγκοτάγκοι ούτε οι χιμπατζήδες εμφάνισαν παρενέργειες. Εξετάσεις αίματος θα δείξουν σύντομα αν υπήρξε παραγωγή αντισωμάτων, ένδειξη ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό.
Με πληροφορίες από Business Insider