Ερασιτέχνες αστρονόμοι ψάχνουν έναν «πολύτιμο» μετεωρίτη στο μέγεθος βερίκοκου που έπεσε στη Γαλλία

Astronomically hard: French stargazers hunt for meteorite the size of apricot Facebook Twitter
EPA
0

Ερασιτέχνες αστρονόμοι στη Γαλλία επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες σε ένα ιδιότυπο «κυνήγι μετεωρίτη», προσπαθώντας να εντοπίσουν ένα μικροσκοπικό ουράνιο σώμα στο μέγεθος βερίκοκου που έπεσε στα νοτιοδυτικά της χώρας. 

Το βραχώδες αντικείμενο βάρους περίπου 150 γραμμαρίων, καταγράφηκε από κάμερες σε κέντρο αστρονομίας στο Mauraux, καθώς βυθιζόταν στη γήινη ατμόσφαιρα. Ο μετεωρίτης προσέκρουσε στη Γη ακριβώς στις 10:43, το βράδυ του Σαββάτου, πλησίον της Aiguillon, σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από το Bordeaux.

Η αναζήτηση του μετεωρίτη γίνεται στο πλαίσιο του πρότζεκτ Vigie-Ciel, που καταγράφει με εκατό κάμερες τον νυχτερινό ουρανό, εντοπίζοντας ουράνια σώματα που πέφτουν στη Γαλλία. Κάθε χρόνο περίπου δέκα τέτοια εξωγήινα αντικείμενα ανακτώνται από εθελοντές που ψάχνουν κυριολεκτικά «σπιθαμή προς σπιθαμή» μεγάλες εκτάσεις, προσφέροντας με προθυμία τις υπηρεσίες τους στο δίκτυο FRIPON (Δίκτυο ανάκτησης φλεγόμενων βολίδων και διαπλανητικής παρατήρησης). 

«Οι μετεωρίτες είναι «λείψανα» της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος, έχοντας το «προνόμιο» να μην έχουν εκτεθεί σε στοιχεία (φθοράς)», εξηγεί ο Mickael Wilmart του εκπαιδευτικού οργανισμού "A Ciel Ouvert" (Ανοικτός Ουρανός), που διαχειρίζεται το παρατηρητήριο του Mauraux.

«Ένας νέος μετεωρίτης όπως αυτός, που έπεσε μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, δεν έχει αλλοιωθεί από το περιβάλλον της Γης και για αυτό περιέχει υπερ-πολύτιμες πληροφορίες για τους επιστήμονες», προσθέτει. 

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και εκκλήσεις για βοήθεια έχουν αναρτηθεί στα social media αλλά και σε αφίσες, που τοιχοκολλήθηκαν στις περιοχές που θεωρείται πιθανότερο να έχει πέσει το «διαστημικό βερίκοκο». Ο Wilmart αναγνωρίζει ωστόσο πως οι πιθανότητες να εντοπιστεί το ουράνιο σώμα είναι πολύ μικρές. 

«Είναι σα να ψάχνουμε έναν «ψύλλο στα άχυρα. Πραγματικά βασιζόμαστε σε ανθρώπους, να κοιτάξουν στους κήπους τους, στην άκρη του δρόμου. Μπορεί να πέσουν πάνω σε αυτόν τον βράχο που ψάχνουμε διακαώς.»

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM
Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM