Πανεπιστήμιο Cambridge: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη διαγιγνώσκει κοιλιοκάκη όπως ένας παθολόγος»

Πανεπιστήμιο Cambridge: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη διαγιγνώσκει κοιλιοκάκη όπως ένας παθολόγος» Facebook Twitter
Φωτ.: Freepik
0

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine AI, δείχνει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι εξίσου καλή με τους παθολόγους στη διάγνωση της κοιλιοκάκης.

Ειδικότερα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Cambridge ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για την ταξινόμηση δεδομένων εικόνων βιοψίας.

Ο αλγόριθμος εκπαιδεύτηκε και δοκιμάστηκε σε ένα μεγάλης κλίμακας σύνολο δεδομένων που αποτελείται από πάνω από 4.000 εικόνες που ελήφθησαν από πέντε διαφορετικά νοσοκομεία με τη χρήση πέντε διαφορετικών σαρωτών από τέσσερις διαφορετικές εταιρείες. Η επικεφαλής συγγραφέας καθηγήτρια Elizabeth Soilleux από το Τμήμα Παθολογίας και το Churchill College του Πανεπιστημίου του Cambridge, δήλωσε:

«Η κοιλιοκάκη επηρεάζει έναν στους 100 ανθρώπους και μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή ασθένεια, αλλά η διάγνωση δεν είναι απλή. Μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να λάβει κανείς μια ακριβή διάγνωση, και σε μια εποχή έντονων πιέσεων στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, οι καθυστερήσεις αυτές είναι πιθανό να συνεχιστούν. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία, επιτρέποντας στους ασθενείς να λάβουν μια διάγνωση ταχύτερα, ενώ ταυτόχρονα αποφορτίζει τις λίστες αναμονής του Συστήματος Υγείας».

Η ομάδα δοκίμασε τον αλγόριθμό της σε ένα ανεξάρτητο σύνολο δεδομένων με σχεδόν 650 εικόνες από μια προηγουμένως αθέατη πηγή. Με βάση τις συγκρίσεις με τις αρχικές διαγνώσεις των παθολόγων, οι ερευνητές έδειξαν ότι το μοντέλο είχε ευαισθησία άνω του 95%, που σημαίνει ότι αναγνώρισε σωστά περισσότερες από 95 περιπτώσεις από τα 100 άτομα που είχαν κοιλιοκάκη. Επέδειξε επίσης εξειδίκευση σχεδόν 98%, αναγνωρίζοντας σωστά 98 περιπτώσεις από τα 100 άτομα που δεν είχαν κοιλιοκάκη. Προηγούμενη έρευνα της ομάδας έχει παρατηρήσει ότι ακόμη και οι παθολόγοι μπορούν να διαφωνήσουν στις διαγνώσεις. Όταν έδειξαν μια σειρά από 100 διαφάνειες και τους ζητήθηκε να διαγνώσουν αν ένας ασθενής είχε κοιλιοκάκη, δεν είχε τη νόσο ή αν η διάγνωση ήταν απροσδιόριστη, η ομάδα έδειξε ότι υπήρχε διαφωνία σε περισσότερες από μία στις πέντε περιπτώσεις.

Με πληροφορίες από Cambridge

 
 
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή η μέθοδος μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό

Τech & Science / Αυτή η μέθοδος μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό

Τα μικροπλαστικά –πολύ μικρά τεμάχια πλαστικού που προκύπτουν από την αποσύνθεση μεγαλύτερων πλαστικών απορριμμάτων– έχουν εντοπιστεί στο ανθρώπινο αίμα, τους πνεύμονες, ακόμη και στον εγκέφαλο
LIFO NEWSROOM