Ένα τραγούδι ή μια μελωδία θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της μνήμης, να «κινητοποιήσει» βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, ακόμη και να «αναμετρηθεί» με το Αλτσχάιμερ.
Με ένα hit από τα εφηβικά χρόνια, από ένα road trip ή από κάποιο σχολικό πάρτι, δεν αναπολείτε απλώς το παρελθόν, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, αλλά ενεργοποιείτε βασικές περιοχές του εγκεφάλου σας.
Νέα μελέτη, με επικεφαλής την Assal Habibi από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου και Δημιουργικότητας (BCI) του Κολεγίου Τεχνών και Επιστημών USC Dornsife στο Λος Άντζελες, διαπίστωσε ότι η νοσταλγική μουσική ενεργοποιεί τόσο το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας του εγκεφάλου (DMN) -που συνδέεται με τη μνήμη και τον αυτοαναστοχασμό- όσο και το σύστημα ανταμοιβής. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Human Brain Mapping, φέρνουν στην επιφάνεια πολύτιμες πληροφορίες για τους τρόπους με τους οποίους η μουσική θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ισχυρό εργαλείο για να βοηθήσει άτομα με τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες παθήσεις που επηρεάζουν τη μνήμη, ώστε να επανασυνδεθούν με το παρελθόν τους.
«Η μουσική είναι βαθιά συνυφασμένη με την αίσθηση της ταυτότητάς μας και της προσωπικής μας ιστορίας», δήλωσε η Habibi, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας και Νευρολογίας.
Η ίδια προσθέτει, πως: «Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι τα νοσταλγικά τραγούδια δεν ανακαλούν απλώς αναμνήσεις, αλλά ενεργοποιούν τον εγκέφαλο με τρόπους που μπορούν να υποστηρίξουν τη συναισθηματική ευεξία και τη γνωστική λειτουργία, ιδιαίτερα σε άτομα με προβλήματα μνήμης».
Χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) για την παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων καθώς άκουγαν τραγούδια συνδεδεμένα με σημαντικές στιγμές της ζωής τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα νευρωνικό μοτίβο που μπορεί να εξηγεί τη μοναδική ικανότητα της μουσικής να προκαλεί «ζωντανές, αυτοβιογραφικές αναμνήσεις».
Η έρευνα ανοίγει τον δρόμο για μια υποσχόμενη, μη φαρμακευτική προσέγγιση βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ατόμων με απώλεια μνήμης -μια προσέγγιση που ξεκινά «με μια απλή λίστα αναπαραγωγής».
Με πληροφορίες από Medical Xpress