Οι μετανάστες στο βόρειο Μαρόκο καταγγέλλουν ότι αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στην ύπαιθρο μετά από επανειλημμένες επιδρομές της αστυνομίας, η οποία φέρεται να έκαψε τα καταφύγια τους σε camp κοντά στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια.
Όσοι κατασκήνωσαν κατά μήκος των συνόρων δήλωσαν ότι οι μαροκινές δυνάμεις επέστρεψαν για τέταρτη ημέρα την Παρασκευή, παρόλο που έχουν ήδη πυρπολήσει τις περισσότερες σκηνές τους.
Περισσότεροι από 150 μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν τον φράχτη μεταξύ του Μαρόκου και του ισπανικού θύλακα τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, 59 κατάφεραν στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στο έδαφος της ΕΕ.
Ένα βίντεο που στάλθηκε στο Alarm Phone, μια ομάδα υποστήριξης για τους μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο ενώ προσπαθούν να περάσουν σε ευρωπαϊκές χώρες, δείχνει καμένα ερείπια σκηνών των μεταναστών.
«Έκαιγαν και κατέστρεφαν τα αντικείμενα των ανθρώπων. Και τις σκηνές και τα προσωπικά τους αντικείμενα. Οι άνθρωποι ήταν πραγματικά παγωμένοι και στενοχωρημένοι και κοιμόντουσαν μετά βίας επειδή δεν είχαν κάπου αλλού να μείνουν», δήλωσε ένας ερευνητής του Alarm Phone.
Είπαν δε, πως δεκάδες γυναίκες και παιδιά μεταφέρθηκαν στα νότια της χώρας, προκειμένου να απομακρυνθούν από τα σύνορα, ενώ περισσότεροι από 100 άνδρες έχουν συλληφθεί.
Οι επιδρομές «έρχονται σε κύματα… συχνά ως αντίδραση όταν μια ομάδα καταφέρει να εισέλθει στην Ισπανία», είπαν.
Το τμήμα της Μαροκινής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ναντόρ επέκρινε επανειλημμένα τις αρχές για τη σύλληψη μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική στους δρόμους της περιοχής, και τη μεταφορά τους στα νότια σύνορα, όπου είτε μπορούν να τεθούν υπό κράτηση είτε να απελαθούν.
Νωρίτερα τον Μάρτιο, τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους μέσα σε διάστημα 30 ωρών στην προσπάθειά τους να κολυμπήσουν στη Melillia από ένα κοντινό μαροκινό λιμάνι, ανέφερε η ισπανική εφημερίδα Okdiario.
Περίπου 2.000 μετανάστες προσπαθούν να γλιτώσουν από τις αρχές και κρύβονται στα δάση κοντά στο Ναντόρ, σύμφωνα με τα μαροκινά μέσα ενημέρωσης.
Όλα αυτά με την ελπίδα να φτάσουν στην Ευρώπη είτε σκαρφαλώνοντας στον φράχτη στη Μελίγια είτε περνώντας με βάρκα τη Μεσόγειο.
Με πληροφορίες του Guardian